?>

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığı asla kabul edilemez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığının asla kabul edilmeyeceğini ifade ederek bu terör örgütüyle mücadelesinde Irak devletine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Dünya - 4 yıl önce

Bağdat

Çavuşoğlu, Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Irak'ın istikrarının sağlanması için bu ülkeye desteği sürdüreceklerini belirterek iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği ve ortaklığa vurgu yaptı.

Irak ile yeni bir sınır kapısı açılmasının önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Fişhabur'dan Bağdat'a otoyol ve demir yolunun yapılması, Bağdat ve Basra arasındaki kara yolu ve demir yollarının rehabilite edilmesi, Musul'da organize sanayi bölgesi kurulması, Basra Fav Limanı'nın geliştirilmesine katkı sağlanması, sulama ve su yönetimi alanında projelerin hayata geçmesinde katkı vermeye hazırız. Güvenlik olmadan ekonomik kalkınma da olmaz." şeklinde konuştu.

"Irak'taki PKK mevcudiyetini asla kabul etmeyiz"

Bölgenin ve Irak'ın geleceğinde terörizmin asla yeri olmayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DEAŞ, PKK, YPG ve FETÖ gibi terör örgütleriyle aynı anda mücadele eden bir ülke olarak terörün karanlık yüzünü gayet iyi biliyoruz. DEAŞ, PKK ve YPG gibi terör örgütleri bölgesel güvenliği de tehdit ediyor. PKK terör örgütünün Irak'taki mevcudiyetini asla kabul etmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Tüm dost ve komşu ülkelerden bu terör örgütüyle mücadelemize destek vermesini bekliyoruz. Irak'ın istikrarına tehdit oluşturan ve egemenliğini ihlal eden bu terör örgütüyle mücadelesinde Irak devletine her türlü desteği vermeye hazırız."

"Kendi sorunlarımızı en iyi kendimiz bilir, kendimiz çözeriz"

Terör örgütleriyle başarılı mücadele için siyasi istikrarın sağlanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Siyasi istikrarın sağlanması için de anayasal sürecin tamamlanması büyük önem taşıyor. Kurumsallaşmanın sağlanması ve böylece devlette devamlılığın temin edilmesi de önemli bir ihtiyaç. Irak'taki siyasi kurumların güçlendirilmesine yönelik çabaları desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

Irak'ta 10 Ekim'de düzenlenecek seçimler için yüksek katılımla ve huzur içinde gerçekleşmesi temennisinde bulunan Çavuşoğlu, Irak ve Bağdat'ın İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, bölgenin ortak tarihinde birliğin bölgeyi ileri götürdüğüne, nifakın ise geriye götürdüğüne ilişkin örnekler olduğunu belirterek "Zaman aramızdaki farklılıkları bir kenara bırakıp ortak noktalarımıza odaklanma zamanı. Bu bölgenin insanı olarak kendi sorunlarımızı en iyi kendimiz bilir, kendimiz çözeriz." diye konuştu.

Dış müdahalelerin bölge sorunlarına çözüm getirmeyeceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Halkımız çözümü başkalarından değil bizden bekliyor. Bu toprakların büyük şairi Fuzuli dostların bir araya gelmesini dünyaların kavuşmasına benzetiyor. Biz de bu dostluk meclisinde gelecek kuşaklara güzel bir miras bırakmak üzere önemli adımlar atabiliriz. Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı'nın bölgesel diyaloğumuza yeni bir soluk getirmesini diliyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Misli, Tuttur, Birebin gibi sitelerden banko kuponlar nasıl öğrenilir?

2021-08-24 17:39 - İnsan&Hayat

Kayserispor Mame Thiam ile 3 yıllık sözleşme imzaladı

2021-08-24 22:06 - Spor

71 yaşında okuma yazma öğrendi hayatını kaleme aldı

2021-08-23 14:41 - Çevre-Hayat

Bağdatlı sahaf Ebu Selam: En çok talep edilen kitaplar Osmanlı-Türk tarihiyle ilgili olanlar

2021-08-23 15:46 - Dünya

Amazon Prime Video Türkiye’nin eylül 2021 takvimi açıklandı

2021-08-27 13:56 - Genel

LG Eclair satışa sunuluyor

2021-08-24 13:19 - Yerel haber-Şirket Haber

Türk Kızılaydan Afganistan'daki mağdur ailelere yardım

2021-08-28 17:17 - Dünya

Altın Portakal Sinema Okulu'nun başvuruları başladı

2021-08-23 19:11 - Kültür Sanat

Roma-Trabzonspor maçında Sırp hakem Srdjan Jovanovic düdük çalacak

2021-08-21 21:26 - Spor

Pentagon: Kabil'den 14 Ağustos'tan bu yana 17 bin kişi tahliye edildi

2021-08-22 01:18 - Genel

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, 30 Ekim'de Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşecek

20:57 - Dünya

Fransa'da Benjamin Fırtınası nedeniyle başkentteki park ve bahçeler kapatıldı

20:23 - Dünya

ABD, Hamas'ın silahsızlanma taahhüdünü yerine getirmesi gerektiğini belirtti

20:08 - Dünya

AB liderleri ortak savunma girişimlerini ilerletmekte mutabık kaldı

19:57 - Dünya

Trump, Binance'in kurucusu Changpeng Zhao'yu affetti

19:52 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti

21:43 - Siyaset

FBI Başkanı Patel, NBA'deki yasa dışı bahis oyunlarına mafyanın da karıştığını belirtti

21:41 - Spor

Avrupa Ligi'nde de görev yapan Sırp basketbol hakemi Uros Nikolic, gözaltına alındı

21:36 - Spor

ABD Başkanı Trump, 30 Ekim'de Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşecek

20:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan yurda döndü

20:47 - Gündem