?>

Dijital dönüşümde yeni meslek standartları geliyor

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı İlhan, dijital dönüşüm alanından "mobil yazılım geliştirici", "oyun geliştirici", "veri bilimci", "veri mimarı" ve "yapay zeka araştırmacısı" gibi mesleklerin standartlarını belirlemeyi planladıklarını bildirdi.

Teknoloji - 8 ay önce

Ankara

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Mustafa Necmi İlhan, bu yıl dijital dönüşüm alanından "mobil yazılım geliştirici", "oyun geliştirici", "veri bilimci", "veri mimarı" ve "yapay zeka araştırmacısı" gibi mesleklerin standartlarını belirlemeyi planladıklarını bildirdi.

İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dijital dönüşüm ve yapay zekanın neredeyse tüm sektörleri etkilediğine, dijital dönüşüm ve yapay zekanın müstakil sektörler olarak da görülebileceğine işaret etti.

MYK olarak Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka Danışma Kurulunu oluşturduklarını, bu kurulla dijital dönüşüm alanındaki meslekleri tanımlamayı hedeflediklerini bildiren İlhan, "Dijital dönüşüm ve yapay zeka alanında yaklaşık 40 mesleğimiz var. Bu meslekler, seviye 4 ile seviye 6-7 arasında değişiyor. Yani bakıldığında yüksek eğitimle eş meslekler. Kuşkusuz şunu düşünmek gerekiyor, her bilgisayar mühendisliği mezunu, bir yapay zeka uzmanı mı, değil. Her lisans mezunu, blok zinciri uzmanı mı, değil. Bu yüzden söz konusu meslekleri tanımladık." diye konuştu.

İlhan, tanımlamaları yaparken ilgili bakanlıklar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarını belirterek, tüm mesleklerde nitelikli ve belgeli insan gücünü sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Dijital dönüşüm alanından 20 mesleğin standartları belirlendi

Dijital dönüşüm alanında bugüne kadar standartlarını belirledikleri 20 meslek arasında, yapay zeka sistem analisti, yapay zeka programcısı, blok zinciri analisti, etik hacker ve robotik sistemler operatörünün yer aldığını dile getiren İlhan, "Bu sene tamamlamayı planladığımız meslek standartlarına baktığımızda, mobil yazılım geliştirici, oyun geliştirici, veri bilimci, veri mimarı ve yapay zeka araştırmacısı gibi kişilerden bahsediyoruz. Standardı geçtiği zaman artık bunlar da meslek olarak tanımlanacak." ifadelerini kullandı.

İlhan, dijital dönüşüm ve yapay zeka sistemlerinin hızla değiştiğine dikkati çekerek, sahadan gelen talepler doğrultusunda bu alanda standardını belirleyecekleri meslek sayısının artabileceğini söyledi.

"İnsan, inancımızda, kültürümüzde her şeyin başı"

Dünyada, dijital dönüşüm ve yapay zekanın birçok kişinin işsiz kalmasına neden olacağına dair tartışmaların yürütüldüğüne işaret eden İlhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsan, bizim inancımızda, kültürümüzde her şeyin başı. Biz tam tersine insanların işlerini kolaylaştırıcı yaklaşımları benimsemek zorundayız. Dönüşüm oluyorsa 'Biz bundan bağımsız, aynı şekilde yaşarız' diyemeyiz. Bizim yapmak istediğimiz, insanların yeni becerilerle beraber değişen ve dönüşen dünyaya uyum sağlamalarını kolaylaştırmak. Yoksa meslekler azalacak değil. Tam tersine ihtiyaç artıyor aslında. Hatta ikiz dönüşüm olarak adlandırılmış bir kavram var. İkiz dönüşüm, insanlar daha önce başka işler yapsa da, yaptıkları işlerde şu an talep az olsa da, yeni beceriler kazanarak, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen bu sertifikasyonla beraber yeni meslek alanlarında insanların belge alması ve istihdam garantisinin sağlanması anlamına geliyor."

"Mesleki yeterlilik belgesine sahip insanların yüzde 79'u istihdamda"

Mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin istihdamına yönelik değerlendirmelerde bulunan İlhan, "Geçtiğimiz yıl bir analiz yaptık. Mesleki yeterlilik belgesine sahip insanların yüzde 79'u halihazırda istihdamda yer alıyor. Yani her 5 kişiden 4'ü. Bu da ülkemizde işsizliğin azalmasına çok ciddi katkı sağlıyor." dedi.

İlhan, mesleki yeterlilik belgelerine talebin çok yüksek olduğunu belirterek, meslek standartlarını iş sağlığı güvenliği kurallarına, çevre sağlığına, yeşil dönüşüme uygun, karbon ayak izi az olacak şekilde geliştirmeyi arzuladıklarını anlattı.

Standardı belirlenen mesleklerden "etik hackerlık" ile ilgili de İlhan, "Etik hacker, sahadan gelen talepler doğrultusunda standartlarını hazırladığımız bir meslek. Etik hacker, yaptığı işi düzgün yapması gereken bir eleman. Kötü bir eleman değil açıkçası. Sıkıntılı bir durum varsa bunları tespit eden bir eleman olarak karşımıza çıkacak." bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yerli 'Jack Sparrow' Ankara sokaklarında

2025-01-15 12:02 - Magazin

Menajer Ayşe Barım'a yönelik soruşturmada tanık olarak dinlenen oyuncu Serenay Sarıkaya'nın ifadesine ulaşıldı

2025-01-16 16:23 - Magazin

10 soruda 'Aile Yılı' desteklerinin merak edilenleri

2025-01-14 15:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Gazze'deki ateşkes ilanı Filistinli çocuklarda buruk bir sevinç oluşturdu

2025-01-17 23:03 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni, Trump'ın yemin törenine katılacak

2025-01-18 19:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-13 09:09 - Özel Haber

Bahçeşehir Koleji, BKT Avrupa Kupası'nda yarın Trefl Sopot'a konuk olacak

2025-01-14 11:00 - Spor

Suriye'de devrik rejimin tonlarca uyuşturucuyu paketlediği en büyük karargah

2025-01-12 17:58 - Dünya

Beşiktaş taraftarı, Twente deplasmanında tribündeki yerini alabilecek

2025-01-15 21:18 - Spor

Süper Lig'de görünüm

2025-01-13 23:03 - Spor

İlgili Haberler

Havacılık sektörü için çözüm geliştiren Türk öğrenciler dünya birincisi oldu

17:47 - Teknoloji

İnsansı robotların günlük yaşamın hemen her alanını kolaylaştırması bekleniyor

13:23 - Teknoloji

Geliştirilen cihaz depremde enkazdakilerin yerini tespit edip iletişim kurulmasını sağlıyor

13:18 - Teknoloji

Türkiye'nin kuantum çalışmaları sınır ötesi işbirliğiyle hızlandırılacak

11:57 - Teknoloji

Atatürk Üniversitesi TEKNOFEST'te 11 madalya kazandı

13:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Venezuela'da 6,2 büyüklüğünde deprem

02:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'a geldi

02:37 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin New York şehrinden ayrıldı

01:42 - Gündem

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Devleti'ni tanıyan Batılı ülkeleri hedef aldı

01:07 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftası 9 maçla başladı

00:23 - Spor