?>

Deyrizor'dan sivillerin kaçışı devam ediyor

Suriye'de Esed rejimine bağlı güçlerle terör örgütü PKK/PYD'nin Deyirzor kentinde DEAŞ’ın kontrolündeki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılar sebebiyle binlerce sivil kenti terk etmeye devam ediyor.

Dünya - 8 yıl önce

DEYRİZOR

Suriye'de Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerle terör örgütü PKK/PYD'nin Deyirzor kentinde DEAŞ’ın kontrolündeki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılar sebebiyle binlerce sivil kenti terk etmeye devam ediyor.

Esed rejimi ve terör örgütü PKK/PYD, Irak sınırına yakın Deyrizor'daki kent merkezindeki DEAŞ hakimiyetine son vermek için geçen ay başında ayrı ayrı operasyon başlatırken rejimin, Deyrizor'da sivil yerleşim yerlerine düzenlediği yoğun hava saldırıları göç dalgalarına yol açtı.

Rejim, Rusya'nın, PKK/PYD ise ABD'nin yoğun hava desteğinden yararlanırken, taraflar ülkenin enerji zengini ilinin hakimiyeti için rekabet ediyor.

Saldırıların sürmesiyle binlerce sivil DEAŞ'ın kontrolündeki bölgelerden kaçmaya devam ediyor. Ancak Fırat Nehri üzerinde yer alan kentte, siviller hava saldırılarından kurtulmak için nehrin diğer tarafına geçmek zorunda kalıyor.

Sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak isteyen DEAŞ ise kentten çıkışları engellemeye çalışıyor. Kentten çıkmayı başaran siviller, ülkenin kuzeyinde PKK/PYD’nin kontrolündeki Haseke iline yöneliyor.

PKK/PYD, yerlerinden edilen sivilleri kontrol ettiği kamplarda tutmaya devam ediyor. Örgüt, yaşam şartlarının çok kötü olduğu kamplarda tuttuğu sivillerin çıkışlarına sadece para karşılığında izin veriyor.

"Rejimin saldırılarından kaçtık"

Deyrizor'dan ailesiyle rejimin saldırılarından kaçan Deyrizorlu Muhammed Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 4-5 gündür yollardayız. Rejim saldırılarından kaçtık. DEAŞ insanların kaçmalarına izin vermiyor. Onları bir şekilde içerde tutmaya çalışıyor. Çok şükür çıktık. Ailem yanımda, buradayız." dedi.

Kentten ailesiyle çıkmayı başaran Maha İsa de saldırılar yüzünden kaçtıklarını belirterek "Allah onları affetmesin, evimizi yerle bir ettiler. Ne su, ne elektrik var, bize etmediklerini bırakmadılar." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), geçen hafta yayımladığı raporda, Rusya ve rejimin Deyrizor'da DEAŞ'ın kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek için ağustos ayının ortasından itibaren sivil yerleşim yerlerine yönelik bombardımanlar nedeniyle yaklaşık 250 bin sivilin kenti terk ettiğini duyurmuştu.

Muhabir: Halit Süleyman, Adham Kako

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor'da Sercan Yıldırım da sakatlandı

2017-10-12 16:48 - Spor

Rüşvet soruşturmasında istifa

2017-10-12 13:39 - Spor

ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanının eşi ve kızı adliyeye getirildi

2017-10-16 20:47 - Asayiş

ABD'nin istediği Rus vatandaşının Moskova'ya iadesine onay

2017-10-11 19:17 - Dünya

İran’la nükleer anlaşmaya Avrupalı üç liderden ortak destek

2017-10-14 02:07 - Dünya

İsrail'den Gazze'ye topçu saldırısı

2017-10-11 19:02 - Dünya

Yemen Başbakanı Dağr'a suikast girişiminde bulunuldu

2017-10-13 04:07 - Dünya

Silah zoruyla hesabına 3 milyon TL havale yapmıştı! Cezası belli oldu...

2017-10-13 19:37 - Asayiş

15 bin ton kağıt kül oldu

2017-10-12 16:27 - Asayiş

Okul öncesi eğitimde gezici öğretmen dönemi

2017-10-12 01:35 - Genel

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu'na yeni bir İHA saldırısı düzenlendi

02:32 - Dünya

ABD'li Senatör Sanders, Netanyahu hükümetinin "kontrolden çıktığını" belirtti

01:43 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Katar Emiri Al Sani ile telefonda görüştü

01:32 - Dünya

Trump, ABD ve Hindistan'ın ticaret müzakerelerine devam ettiğini belirtti

01:13 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, Katar Emiri Al Sani'yle telefonda görüştü

01:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu'na yeni bir İHA saldırısı düzenlendi

02:32 - Dünya

ABD'li Senatör Sanders, Netanyahu hükümetinin "kontrolden çıktığını" belirtti

01:43 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Katar Emiri Al Sani ile telefonda görüştü

01:32 - Dünya

Trump, ABD ve Hindistan'ın ticaret müzakerelerine devam ettiğini belirtti

01:13 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, Katar Emiri Al Sani'yle telefonda görüştü

01:03 - Dünya