?>

Devegeçidi Baraj Gölü kuraklık tehlikesi yaşıyor

Diyarbakır'da insanlardan göçmen kuşlara, balık türlerinden kaplumbağalara kadar canlılar için hayat kaynağı olan Devegeçidi Baraj Gölü, iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kuraklıktan etkilendi.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

DİYARBAKIR

Devegeçidi Çayı üzerinde sulama amacıyla 2010 yılında kurulan ve 3 milyon metreküpü aşkın su toplama hacmine sahip olan baraj gölündeki su seviyesinde, kar yağışındaki düşüş, iklim değişikliği, buharlaşma gibi nedenlerle bu yıl normalin üzerinde bir düşüş yaşanıyor.

Göçmen kuşlar için önemli besin ve yumurtlama alanı olan, tatlı su balıkçılığı yapılan, tarımsal üretimde sulama amaçlı kullanılan, Fırat ve su kaplumbağası gibi birçok türe ev sahipliği yapan baraj gölünde yaşanan su çekilmesi canlıları da olumsuz etkiledi.

Göl tabanındaki çamurda besin bulmaya çalışan göçmen kuşlar, bölgedeki ölçüm kulesi ve düşen su seviyesinde balık avlamaya çalışan vatandaşlar havadan da görüntülendi.

"Su azalınca türlerde de azalma görüldü"

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, yaklaşık 40 yıldır bölgede biyolojik çeşitlilik ve göçmen kuşlara yönelik çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Devegeçidi Baraj Gölü havzasının biyolojik çeşitliliğin yanı sıra göçmen kuş türleri bakımından da oldukça zengin bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Kılıç, "Karacadağ havzasının suyunu toplayıp, sulama amacıyla kurulan bir barajımız.

Maalesef her geçen gün azalan sudan dolayı biyolojik ve kuş çeşitliliğinin azaldığını biliyoruz. Burada iki üreme dönemi boyunca 110 kuş türü tespit ettik. Bunun yanında memelilerden, sürüngenlerden yana zengin bir çeşitlilik var. Mesela Fırat Kaplumbağası var." dedi.

Prof. Dr. Kılıç, farklı etkenlerden kaynaklı su seviyesinin azaldığını dile getirerek, "En büyük etmen küresel ısınma dediğimiz neden.

Düzenli kar yağışının olmaması ve kuraklık dolayısıyla Devegeçidi'ne gelen su miktarından ciddi azalma oldu.

Sular azalınca o bölgede yaşayan biyolojik çeşitlilikte, türlerde de azalma görüldü. 20-30 yıl içerisinde ciddi değişimler oldu." diye konuştu.

Suyun tasarruflu kullanılması önerisi

Suların çekilmesiyle balık ölümlerinin yanı sıra diğer canlılarda da hem sayı hem de tür olarak azalma gözlemlendiğini aktaran Kılıç, şöyle konuştu:

"Yapılan çalışmalarda 20 sene önceye göre en az 20 türün ortadan kalktığını, balık türlerinin yanı sıra diğer omurgasız türlerin de azaldığını görüyoruz. Balıklarımız azaldı, tür ve sayı olarak kuşlarımız da azaldı. Bunlar görünenler. Görünmeyen kayıplar ise çok daha ciddi boyutlarda."

Kılıç, bu konuda çaresiz olunmadığına işaret ederek, yapılabileceklerin en başında suyun çok tasarruflu kullanılmasının geldiğini belirtti.

Var olan suyun, özellikle küçük derelerin zenginleştirilmesi için bitki örtüsüne ve ağaçlandırmaya ağırlık ve önem verilmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıç, "Tarım alanı olan yerlerde ekimden vaz geçilmemeli. Ekimin olduğu yerde havadaki nem oranı artacağı için yağışlara katkısı olacaktır.

Tarımda özellikle damlama ve yağmurlama sistemi tercih edilmeli. Yağmur sularını biriktirmemiz lazım. Ve evlerde atık suları yeniden kullanmalıyız.

Ülkemiz maalesef su zengini bir ülke değil. Bu yüzden suları kirletmeden defalarca kullanmamız gerekiyor.

Rüzgar ve güneş enerjisinden de faydalanırsak küresel ısınmayı engelleriz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Borsa güne yükselişle başladı

2021-09-16 13:02 - Ekonomi

Welinton'dan Beşiktaş'a kötü haber

2021-09-16 23:42 - Gündem

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: Cenevre'de ortaya koyduğumuz pozisyondan geri adım atmayacağız

2021-09-17 16:46 - Dünya

Bilim insanları Smyrnalıları felakete götüren saldırıların izlerini arıyor

2021-09-19 14:56 - Kültür Sanat

Turunçgil ihracatında 8 ayda yüzde 15'lik artış yüzleri güldürdü

2021-09-16 16:31 - Ekonomi

Libya'daki Temsilciler Meclisi, hükümetten güvenoyunu geri çektiğini duyurdu

2021-09-21 19:56 - Dünya

Lazio Teknik Direktörü Maurizio Sarri: Fatih Terim takip ettiğim hocalardan biri

2021-09-16 00:51 - Spor

Kanada’da genel seçimlerin galibi Başbakan Trudeau oldu

2021-09-21 11:51 - Dünya

Emekliliğinde öğrendiği ahşap boyama sanatıyla eski eşyaları 'parlatıyor'

2021-09-20 15:17 - Çevre-Hayat

Fransa'nın Barkhane Operasyonu şekil değiştiriyor

2021-09-18 21:21 - Dünya

İlgili Haberler

Muğla'da kadın otobüs şoförleri, güler yüzle yolcularını duraklarına ulaştırıyor

16:37 - Çevre-Hayat

4 bin metre yükseklikteki saklı güzellik dağcıları cezbediyor

13:23 - Çevre-Hayat

Trabzon'daki Sera Gölü'nde turizm hareketliliği yaşanıyor

13:17 - Çevre-Hayat

Ailesi ikna edilerek resim eğitimi verilen özel gereksinimli genç sergi açmaya hazırlanıyor

13:12 - Çevre-Hayat

Nesli tükenme tehlikesi altındaki alageyikler bu yıl 11 yavru dünyaya getirdi

13:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisinde İsrail müdahale ediyor

00:12 - Dünya

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisine İsrail'in müdahalesinin başladığı duyurul

00:08 - Dünya

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisine İsrail müdahale ediyor

23:58 - Dünya

Yüksek sıcaklıklar Yunanistan ve Kosova'da yangınlara neden oldu

23:52 - Dünya

Tüm zamanların sıcaklık rekoru 25 Temmuz'da 50,5 dereceyle Silopi'de kırıldı

23:38 - Gündem