?>

Dev kayaları bilek gücüyle kıran işçi ekmeğini 'taş'tan çıkarıyor

Kayseri'de yaşayan taş ustası Ahmet Tezcan, balyoz seslerinin yankılandığı, çekiç seslerinin birbirine karıştığı taş ocağında büyük kaya parçalarını ana kayadan ayırarak geçimini sağlıyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Kayseri

Dev kayaları bilek gücüyle kıran işçi ekmeğini "taş"tan çıkarıyor

Kayseri'de tonlarca ağırlığındaki devasa kayaları çekiç, balyoz ve çivi yardımıyla parçalayan taş ustası Ahmet Tezcan, geleneksel yöntemlerle kırdığı taşlardan ekmeğini çıkarıyor.

Gesi Mahalesi'nde dededen babaya, babadan oğula süregelen taş işçiliğinden pek çok kişi geçimini sağlıyor.

Ekmeğini "taş"tan çıkaran işçilerden Ahmet Tezcan (30), yerin altından iş makineleri yardımıyla çıkarılan devasa kayaları çekiç, balyoz ve çivi yardımıyla parçalıyor.

Kırdığı kaya parçalarının ağırlığı oranında para kazanan taş ustası Tezcan, zaman zaman 40 dereceye ulaşan yaz sıcağında zorlu bir işi yerine getiriyor.

Tezcan, biraz korku biraz da tedirginlikle çivileri, çekiç ve balyoz darbeleriyle kayanın kolay parçalanacağı noktalara defalarca vuruyor.

Zaman zaman kayanın çatlayışını dinleyen ve ona göre konumunu belirleyen usta Tezcan, bu dikkatiyle tonlarca ağırlığındaki parçalanan kayanın altında kalmaktan da kendini koruyor.

Ahmet Tezcan, kayaların ikiye ayrıldıktan sonra küçük parçalara bölünüp ihtiyaca göre Türkiye'nin farklı şehirlerine gönderildiğini söyledi.

Yaklaşık 8 senedir taşları ikiye ayırdığını anlatan Tezcan, vaktinin çoğunu evden çok taş ocağında geçirdiğini ve arkadaşlarıyla bir aile gibi olduğunu belirtti.

Tezcan, parçalanmış kayalardan iş arkadaşlarıyla günde 25 bine yakın taş elde ettiklerini, zor da olsa taş işiyle geçimini sağladığını dile getirerek, "Bu taş işi insanın ömrünü alıyor. Zorluklarıyla beraber güzellikleri de var. Akşam eve vardığında yorulsan da çocuklar yanına geldiği zaman onlarla yorgunluğunu atıyorsun." dedi.

"Eskiden fakirin evi taştan olurdu. Şimdi zenginler bu taşa rağbet ediyor." diyen Tezcan, bazen kayaları ikiye ayırmakta bazen zorlandığını ifade etti.

"Taşın kırımını bilemezseniz sonu facia ile bitebilir"

Tezcan, yerine göre 40 ile 200 ton aralığındaki kayaları parçaladığını belirterek, "Kayaların ağırlıkları yerine göre değişiyor. En büyük kırdığım kaya, 14 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde. Parçalanış sesinden ürperebilirsin. Bu iş tecrübe ve bilgi istiyor. Her şeyden önce yetenek istiyor. Eğer bu taşın kırımını bilemezseniz sonu facia ile bitebilir." diye konuştu.

Mimar Sinan'ın Kayseri'de doğduğunu vurgulayan Tezcan, onun torunları olarak taş işindeki mirasını da yaşattıklarını söyledi.

Tezcan, bazı sosyal medya hesaplarında videolarının yer aldığını ve takipçilerinin kaya parçalarını kırmasını izlediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Japonya Olimpiyatlar Bakanı Marukawa Tamayo ile görüştü

2021-08-05 15:37 - Spor

Onlarca fanatik Yahudi İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

2021-08-05 19:31 - Dünya

Türk Tabipleri Birliğinden vatandaşlara aşı çağrısı

2021-08-05 18:06 - Sağlık

Küresel piyasalar belirsizlikler haftasını rekorlarla geçti

2021-08-07 14:44 - Dünya

Olimpiyat üçüncüsü Taha Akgül: Gönül istedir ki buradan altın madalyayla döneyim

2021-08-06 21:27 - Spor

Alevlerin ortasında kalan orman işçisinin son dakikaya kadar bölgeden ayrılmayacaklarını söylediği telsiz anonsu ağlattı

2021-08-05 19:04 - Gündem

Karate erkekler kumite +75 kiloda Uğur Aktaş bronz madalya kazandı

2021-08-07 18:11 - Dünya

Afganistan'da ABD B-52 bombardıman uçakları, ilerleyen Taliban mevzilerini vurdu

2021-08-08 12:46 - Dünya

Küresel piyasalar belirsizlikler haftasını rekorlarla geçti

2021-08-07 14:21 - Ekonomi

Organizasyon Komitesine göre Tokyo 2020 'büyük bir olay olmadan' sona erdi

2021-08-11 11:26 - Spor

İlgili Haberler

Hollanda'da 1000 genç sabah namazında bir araya geldi

13:38 - Çevre-Hayat

Trabzon'un 2025'te yabancı ziyaretçi sayısı yaklaşık yüzde 14 arttı

13:09 - Çevre-Hayat

Günde 3 paket sigara içen belediye başkanı bağımlılığından kurtuldu

12:03 - Çevre-Hayat

Sağlıklı Hayat Merkezinin ücretsiz desteğiyle 40 yıldır içtiği sigarayı bıraktı

12:01 - Çevre-Hayat

Sağlık personeli 30 yıllık sigara bağımlılığını merkez desteğiyle bıraktı

11:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Antalya'da Kumluca-Kemer kara yolu göçük ve heyelan nedeniyle kısmen ulaşıma kapatıldı

15:09 - Gündem

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren projesinde çalışmalar hız kesmiyor

14:39 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Sudan'da sivillere yönelik saldırılarını kınadı

14:09 - Gündem

TFF, Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Ödülleri'nin şubat ayı kazananlarını açıkladı

13:39 - Spor

Aile ve Gençlik Fonu'ndan faydalanan 5 bin 926 çiftin, 5 bin 992 çocuğu dünyaya geldi

13:08 - Gündem