?>

Dera'da kuşattığı mahallede ilerleme girişiminde bulunan Esed rejimi güçleri, camiyi bombaladı

Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, Dera il merkezindeki Dera el-Beled Mahallesi'ni kontrol altına almak amacıyla 3 eksenden ilerlemeye çalışırken bölgeye düzenlenen saldırılarda bir cami hedef alındı.

Dünya - 4 yıl önce

Tel Abyad

Deralı aktivist ve gazetecilerin kurduğu Horan Özgürleri Topluluğu Sözcüsü Eymen Ebu Nokta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin sabah saatlerinden bu yana Dera'da abluka altındaki mahalleye yoğun saldırılarını sürdürdüğünü söyledi.

Rejim güçlerinin Dera el-Beled Mahallesi'ne batı ve güneyinden 3 eksenden ilerleme girişiminde bulunduğunu kaydeden Ebu Nokta, mahalledeki eski muhaliflerle rejim güçleri arasında çatışmalar yaşandığını aktardı.

Kırsal kesimde de rejimin kontrol noktası hedef alındı

Ebu Nokta, Dera ilinin kuzey kırsalında Sanmayn ilçesinde ve batısında yer alan Şeyh Saed beldesindeki yerel halkın ellerindeki hafif silahlarla, rejim bombardımanının odağındaki Dera el-Beled’e destek amacıyla Esed rejiminin yol kontrol noktasını hedef aldığını belirtti.

Rejim güçlerinin düzenlediği saldırılarda bir cami daha vuruldu

Ebu Nokta, rejim güçlerinin Dera el-Beled Mahallesi'nde yer alan El-Mansur Camisi'ni bombaladığını vurguladı.

Böylece rejim güçleri son bir ayda, Dera El-Beled’de yer alan Sa'd Bin Ebi Vakkas, Doktor Gassan Aba Zeyd ve El-Mansur camilerini hedef aldı.

Müzakereler sonuçsuz kaldı

Ebu Nokta, dün rejim güçleri ile müzakereleri yürüten Dera Merkezi Komitesinin (Dera Uzlaşı Merkezi), Esed rejiminin taleplerine ısrar etmesi ve bölgeyi askeri güçle ele geçirmeye çalışması nedeniyle müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladığını söyledi.

Dera'daki olaylar nasıl başladı?

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziran'da Dera el-Beled Mahallesi'nde yaşayan halktan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahların tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasına izin vermelerini istemişti.

Dera'daki Uzlaşı Merkezi ve bölge halkının ileri gelenleri, bu isteğe, Temmuz 2018'de Rusya ara buluculuğunda Esed rejimiyle sadece ağır silahların teslim edilmesi yönünde varılan anlaşmaya aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Bunun üzerine Esed rejimi güçleri, Dera el-Beled'de yaşayan yaklaşık 40 bin sivile 25 Haziran'da abluka uygulamaya başlamıştı. 26 Temmuz'da da Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlaşı Merkezi arasında Dera el-Beled Mahallesi'nde yaşayan halktan ve oradaki askeri muhaliflerden ellerindeki hafif silahların tümünü teslim etmeleri, evlerin aranmasına izin vermeleri ve ablukanın kaldırılması konularında anlaşmaya varılmıştı ancak Esed rejiminin anlaşmanın dışına çıkarak mahalledeki hakimiyetini güçlendirmek amacıyla 29 Temmuz sabahı mahalleye kara operasyonu başlatması üzerine gerginlik Dera ilinin doğu ve batı kırsallarına da sıçramıştı.

Taraflar arasında çıkan çatışmalar sonucu Dera'daki yerel silahlı muhalifler, rejim güçlerine ait çok sayıda kontrol noktasını ele geçirip bazı rejim unsurlarını esir almıştı.

Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlaşı Merkezi arasında Rusya gözetiminde yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine rejim güçleri, mahalleyi 29 Temmuz'dan bu yana aralıklarla havan topu ve tank atışlarıyla hedef alıyor.

Orta Doğu'daki "Arap Baharı" dalgasının Suriye'ye de sıçramasıyla 15 Mart 2011'de bir grup öğrencinin okul duvarına, Beşşar Esed'e hitaben, "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sende" yazmasıyla başlayan halk ayaklanmasının fitili Dera'da ateşlenmiş, kent yıllar içinde muhaliflerin eline geçmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Murat Yontan 100 film çekecek

2021-08-29 01:01 - Magazin

Denizli'de 848 yıllık 'Sudan Koyun Geçirme' yarışması bu yıl da gerçekleştirildi

2021-08-29 23:46 - Çevre-Hayat

Amerikalı Müslümanlardan ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine destek

2021-08-25 11:45 - Dünya

Antalyaspor sezonun ilk galibiyetini aldı

2021-08-28 02:42 - Spor

TEKNOFEST 2021 İnsansız Hava Araçları Yarışmaları Bursa'da gerçekleştirilecek

2021-08-27 15:35 - Teknoloji

Hatayspor 3 puanı 5 golle aldı

2021-08-29 04:25 - Gündem

Dünya Bankası Afganistan yardımlarını durdurdu

2021-08-25 11:02 - Ekonomi

İsrail'den, Gazze'ye bazı ürünlerin girişinde, uyguladığı kısıtlamaları esnetme kararı

2021-08-26 15:46 - Gündem

Eskişehirspor’da renkli gece

2021-08-26 22:04 - Magazin

Yüzmede kadınlar 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde Öztürk ve Boyacı finalde

2021-08-30 11:35 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, New York'ta izlediği Yankees beyzbol takımının maçında yuhalandı

08:57 - Dünya

Brezilya Devlet eski Başkanı Bolsonaro'ya darbe girişimi suçundan 27 yıl 3 ay hapis cezası

03:03 - Dünya

Trump'tan Rusya'nın Polonya hava sahasını ihlal etmesine 'hata olmuş olabilir' yorumu

01:28 - Dünya

İsrail’in Yemen'in başkenti Sana ile Cevf kentine hava saldırılarında ölü sayısı 46'ya çıktı

01:22 - Dünya

İran: Zenginleştirilmiş uranyum stokları bombalanan tesislerin altında kaldı

01:17 - Dünya

Günün Manşetleri

10 soruda Emlak Katılım Tasarruf Finansman Sistemi

10:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İstanbul'da haftanın son iş gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

09:52 - Gündem

Galatasaray, Süper Lig'de yarın Eyüpspor'a konuk olacak

09:47 - Spor

Kuraklığın etkilerinin hissedildiği Edirne'deki Göl Baba sulak alanı adeta vahayı andırıyor

09:23 - Çevre-Hayat

Küresel piyasalar Fed'e ilişkin artan faiz indirimi beklentileriyle pozitif seyrediyor

09:03 - Ekonomi