?>

Depremler Malatya'nın 968 camisinden 420'sinde hasar oluşturdu

Malatya Müftüsü Şahin Yıldırım, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde kentteki 968 camiden 420'sinin hasar aldığını, 25'inin ise yıkıldığını bildirdi.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Malatya

Müftü Şahin Yıldırım, AA muhabirine, yaşanan depremlerden ibadethanelerin de etkilendiğini söyledi.

Kentin birçok yerindeki toplam 968 camiden ilk belirlemelere göre 25'inin yıkıldığını belirten Yıldırım, "Depremde hasar gören yapılar arasında halkın çoğunlukla geldiği, hizmet yürütmüş olduğumuz camiler, Kur'an kursları ve müftülük binalarımız var. Toplam 968 camimizden 420'si hasar almış durumda. Bu camilerden 25'i de yıkıldı. Ancak bu hasarlar bizim kendi gözlemlerimizle tespit etmiş olduğumuz hasarlar." dedi.

Kur'an kursları da hasar aldı

Kentte bulunan 231 Kur'an kursundan ise 81'inin hasarlı olduğunu aktaran Yıldırım, bunlardan 5'inin ise yıkıldığını vurguladı.

Müftü Yıldırım, şöyle devam etti:

"Rabbim inşallah yıkılan, hasar gören camilerimizi ve diğer yerleri kısa zamanda onarmayı bizlere nasip eylesin. Tabii yıkılan tarafımızın yanı sıra imar edilen tarafımız da var. Aynı zamanda vatandaşların depremde yaşadıkları acıları dindirmek, psikolojik sorunlarını aşabilmeleri için manevi destek vermek gibi görevimiz de bulunmakta. Bu vesile ile depremlerin ardından hasarlı olmayan camilerimizin yaşam alanına döndüğünü ve halkımızın buralara sığındığını gördük. Kur'an kurslarımızda da keza aynı şekilde oldu."

Merkezi ezanın okunduğu Söğütlü Camisi de hasar gördü

Depremlerde merkezi ezan sisteminin bulunduğu Söğütlü Camisi'nin de hasar gördüğünü belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kentte tarihimizi simgeleyen bazı camilerin yıkılarak etkilendiğini görmüş durumdayız. Hemen çarşı içerisinde Söğütlü Camisi vardı, merkezi ezan sesimiz buradan yapılıyordu. Bu merkezi ezan sisteminden bizler halkımıza çağrılar ve uyarılar yapıyorduk. Vatandaşlara özellikle hasarlı binalara girmemeleri, tehlikeli binalardan uzak durmaları ve toplanma alanlarına geçmeleri yönünde uyarılarımız oluyordu. Ancak ikinci depremden sonra orası da zarar gördü. Zarar görünce bizler hemen hızlı bir çalışmayla ezan sistemini başka bir camiye kurdurmak suretiyle yine halkımıza camilerde hizmet vermeye devam ettik."

Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından diğer şehirlerden gönderilen manevi rehberlerin Malatya'da görev aldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adanalı kebap ustasından Hatay'daki depremzedelere ikram

2023-02-26 12:53 - Çevre-Hayat

Bakan Akar'dan depremzede çocuklara "moral" ziyareti

2023-02-26 13:23 - Gündem

Polonya, ilk Leopard tanklarını Ukrayna'ya teslim etti

2023-02-24 15:10 - Dünya

Yardımlar depremzedelere "gönül eliyle" ulaştırılıyor

2023-02-25 16:03 - Gündem

SGK merkezlerindeki EYT mesaisi hızlı başladı

2023-03-03 12:09 - Gündem

Fransa'da "sarhoş milletvekilleri" nedeniyle Ulusal Mecliste alkol yasağı tartışılıyo

2023-02-28 16:55 - Dünya

Ysf Giyim Erkek Kol Düğmesi Modelleri

2023-03-01 16:56 - İnsan&Hayat

Süper Lig'de 24. haftanın perdesi yarın açılacak

2023-03-02 11:11 - Spor

Kayseri'de 42 bin 746 depremzede misafir ediliyor

2023-02-27 20:56 - Gündem

Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili araştırma komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete'de

2023-03-03 02:52 - Gündem

İlgili Haberler

Kano sporcusu nilüferler arasında kano yaparak ilçesini tanıtmak istiyor

16:52 - Çevre-Hayat

Kuzalan Tabiat Parkı kızıl renkteki suyu ve travertenleriyle büyük ilgi görüyor

15:32 - Çevre-Hayat

Antalya'da kayalıklara sıkışan balina yavrusu kurtarıldı

15:12 - Çevre-Hayat

Sarıkamış'ın doğası yaban hayvanlarıyla renklendi

14:07 - Çevre-Hayat

Kuraklığın etkilediği Avlan Gölü'nün mevsimsel değişimi görüntülendi

13:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Nijerya'da bu yıl sel felaketlerinde 228 kişi hayatını kaybetti

02:07 - Dünya

Kolombiya'da askeri hava üssü yakınlarındaki bombalı saldırıda 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı

02:03 - Dünya

İsrail, ağır şartlarda alıkoyduğu 10 Gazzeliyi serbest bıraktı

01:52 - Dünya

Gazze kentinde, İsrail'in saldırıları ve işgal planları protesto edildi

01:48 - Dünya

Japonya'nın güneybatısında etkili olan Linling tayfunu nedeniyle afetlere karşı uyarı yapıldı

01:43 - Dünya