?>

Depremin vurduğu Nurdağı ilçesinde oto galericiler de büyük yara aldı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin yıkıma neden olduğu Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde çok sayıda kişinin ekmek kapısı olan oto galeriler de büyük hasar aldı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Gaziantep

Türkiye'nin önemli oto alım satım yerlerinden Nurdağı ilçesindeki galerilerde özellikle ticari ve panelvan tipi araçların satışı ön planda bulunuyor. Çok sayıda kişiye doğrudan ve dolaylı ekmek kapısı olan oto galerilerin önünde satış için bekleyen yüzlerce araç, depremde enkaz altında kaldı.

Yürütülen çalışma sonucu çoğunluğu enkaz altından çıkarılan ve boş bir araziye götürülen araçlar, polis ekiplerince korunuyor.

İlçede oto galericilik yapan Harun Çolak, AA muhabirine, ilçede yaşayanların önemli kısmının geçimini bu işten sağladığını söyledi.

Depremin kendilerini maddi ve manevi olarak çok etkilediğini belirten Çolak, "İlçede en az 500 galeri vardı. Her galeri 10 kişiye ortalama ekmek kapısı olsa, 5 bin kişi yapıyor. Yaklaşık 5 bin kişi bu işten geçimini sağlıyor. Bu galerilerde satışı bekleyen aşağı yukarı 5 bin araç vardı. Bunun en az 1000'i gitti." dedi.

Galerisindeki 17 araçtan 7'sinin enkaz altında kaldığını kaydeden Çolak, "İlçedeki vatandaşın dörtte biri bu işle uğraşıyor. Türkiye'de bu anlamda ilk sıradaydık. Türkiye'nin hemen hemen hiçbir yerinde böyle bir ticaret yok. Panelvanları açıp tadilat yaparak projeyle minibüse çeviriyorduk. Onun da bir avantajı vardı. Bir de konum olarak avantajımız vardı. Güzel bir ticaretimiz vardı burada." ifadelerini kullandı.

Hasar gören araçlarının çoğunun kullanılamaz halde olduğuna dikkati çeken Çolak, "Hepsi pert durumda. Bunlar artık yapılmaz. Bakıyorsunuz araç sıfır kilometre ama tavanı komple gitmiş. Yani depremde en çok zarar gören sektör galericiler oldu." diye konuştu.

"Çok şükür demekten başka çaremiz yok"

Oto galerici Ahmet Atlı da deprem anı ve sonrasının felaket olduğunu, bunun tarifinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Atlı, şöyle devam etti:

"İlçe ticareti yüzde 80-90 oto alım satım üzerine. Sanayi de bundan ekmek yediği için, ilçenin ana dinamiği oto alım satım ve oto sanayi üzerine kurulu. Burası biterse Nurdağı diye bir şey bulamazsınız. Çünkü burada fabrika yok, büyük sanayi yok. Tarım da belli düzeyde zaten. Deprem hepimizi çok kötü etkiledi. Ben en yakın olarak halamı kaybettim. Çok fazla kayıp var."

Atlı, insanların şok etkisinde olduklarına işaret ederek, "Yavaş yavaş algılamaya başlıyoruz. Yani çok acı bir durum ama öncelikle can. Bu galerilerin çoğu en az 20 yıllık. Şurası benim babamın yeriydi, 55 yaşında. 55 yıldır biriktirdiği yerdi burası ama hepsi yok oldu ama çok şükür demekten başka çaremiz yok." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fransa'da nükleer santralde çatlak tespit edildi

2023-03-09 14:52 - Dünya

Beşiktaş, "Bırakmam Seni Türkiyem" kampanyasını başlattı

2023-03-10 14:17 - Spor

Deprem öğrencilerin hayallerini yıkamadı

2023-03-08 12:28 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kabul etti

2023-03-08 15:22 - Siyaset

ABD Başkanı Biden ülke ekonomisinin "doğru yönde" gittiğini söyledi

2023-03-10 21:23 - Dünya

Trabzon'un 2 aylık fındık ihracatı 129,8 milyon dolara ulaştı

2023-03-09 13:38 - Ekonomi

Ünlü kriminalist Prof. Dr. Atasoy'a göre adli bilimlere kadınların ilgisi arttı

2023-03-08 11:48 - Teknoloji

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doha'da ikili görüşmeler yaptı

2023-03-05 16:47 - Gündem

Depremde 9 yakınını kaybeden kadın, afetzedelerin yardımına koştu

2023-03-07 11:58 - Çevre-Hayat

İki Ukraynalı pilot ABD'de savaş uçakları eğitimi alıyor

2023-03-05 19:17 - Dünya

İlgili Haberler

Alaçam Belediyesi personel maaşını ürettiği bungalovlarla ödüyor

12:52 - Ekonomi

KDK'den "hafta sonuna denk gelen bayram tatili yıllık izinden düşürülmesin" tavsiyesi

12:43 - Ekonomi

Külçe altının reel getirisi son 61 ayın zirvesinde

12:33 - Ekonomi

Bankacılık sektöründe gelecek yıl Basel III Final düzenlemeleri kapsamında değişiklikler yapılacak

12:17 - Ekonomi

Milli Ağaçlandırma Günü için hedef 15 milyon fidanın sahiplenilmesi

12:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Alaçam Belediyesi personel maaşını ürettiği bungalovlarla ödüyor

12:52 - Ekonomi

KDK'den "hafta sonuna denk gelen bayram tatili yıllık izinden düşürülmesin" tavsiyesi

12:43 - Ekonomi

Su ihtiyacının bir bölümü kuyulardan karşılanan Bursa'nın ova kısmında çöküntü tehlikesi

12:38 - Gündem

Külçe altının reel getirisi son 61 ayın zirvesinde

12:33 - Ekonomi

Yargıtayın bozma kararının ardından 28 Şubat davasında gerekçeli karar açıklandı

12:28 - Gündem