?>

Depremden etkilenen "can dostlar"ın imdadına hayvanseverler yetişti

Hatay'da "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen hayvanlar, kurulan sahra hastanesinde tedavi ediliyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Hatay

Kentte çok sayıda binanın yıkılması ve hasar görmesine yol açan depremlerde, birçok hayvan ya öldü ya da yaralandı.

Yaralı hayvanlar için depremin ilk günlerinde başka illerden Hatay'a gelen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyeleri, sahra hastanesi kurdu.

Enkazda arama kurtarma çalışmalarına katılan hayvanseverler, buldukları ya da vatandaşlar tarafından getirilen hayvanları tedavi ediyor.

Tedavi edilenler arasında kedi, köpek ve kuşların yanı sıra kaplumbağa, koyun, tavşan ve keçi gibi hayvanlar yer alıyor.

Şehir dışına çıkan bazı depremzedeler hayvanlarını emanet etti

HAYTAP saha sorumlusu Zuhal Arslan, AA muhabirine, depremlerin yaşandığı 6 Şubat'ta İstanbul'dan yola çıktıklarını belirterek, hem insanlar için arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını hem de enkazda kalan hayvanlara yardım ettiklerini söyledi.

Kentte bir parkta sahra hastanesi kurduklarını aktaran Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enkazdan çıkan hayvanların ilk müdahalesini bu hastanede yapıyoruz. Kırılma ya da ezilme gibi durumlarda yakın illerdeki hayvan hastanelerine sevk ediyoruz. 10 günde 800 hayvana müdahale ettik. Bazılarını tedavi ettik, bazıları da çok aç ve susuzdu. Onları da sahiplendik. Evleri yıkılan ve başka şehirlere giden insanlar ağlayarak hayvanlarını bize bıraktı. Onlara yeni düzenlerini kurduklarında can dostlarını geri vereceğiz."

HAYTAP gönüllüsü Petek Nur Sezer de enkazda bulunan henüz birkaç gün önce doğmuş kediye bir haftadır kuvözde baktığını belirtti.

Kediyi biberonla beslediğini ifade eden Sezer, "Kül" adını verdiği bu hayvanı sahiplendiğini dile getirdi.

"Kuşlarım için canımı hiçe saydım"

Bölgede çalışma yürüten Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneğinin (HAÇİKO) saha sorumlusu Ceyhun Güven, yaralı hayvanlar için Antakya'daki hayvan barınağının bir odasını kliniğe dönüştürdükleri bilgisini verdi.

Güven, çok sayıda yaralı hayvanı tedavi ettiklerini, uzun süreli tedavi olması gerekenleri de İstanbul'a götürdüklerini kaydetti.

Antakya'da enkazda sıkışan bir kediyi kurtardıklarını anlatan Güven, "Kuyruğu sıkıştığı için ampute edildi. Depremzede bir vatandaş bize 'Kedim bana kaybettiğim eşim ve kızımdan emanet. Lütfen tedavisi bitince geri getirin' dedi. Biz de tedavisini tamamladıktan sonra depremzede vatandaşa kedisini götürdük. O da biz de çok duygulandık." ifadelerini kullandı.

Depremde evinin bir bölümü yıkılan 65 yaşındaki Cemal Şahin ise sarsıntıyı hissedince ailece dışarı koştuklarını söyledi.

Bu sırada aklına papağan, kanarya ve muhabbet kuşlarının geldiğini aktaran Şahin, "Eve tekrar koştum. Sarsıntıyla merdivenden düşüp hafif yaralandım. Yine de kalktım ve koştum, 4 kafesi kucağıma alıp çıktım. Kuşlarım için canımı hiçe saydım. Kafesin içinde oldukları için uçma şansları yoktu. Onları öyle bırakamazdım." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsviçre'deki Türk toplumundan Türkiye'deki depremzedelere yardım

2023-02-15 00:29 - Gündem

Irak'ın hava koridoru aracılığıyla depremzedelere desteği sürüyor

2023-02-16 20:15 - Gündem

New York Belediye Başkanı, deprem yardımlarının toplandığı camide samimi mesajlar verdi

2023-02-11 10:03 - Dünya

Hatay'da deprem nedeniyle boşaltılan evlerden hırsızlık yapan 3 kişi gözaltına alındı

2023-02-11 00:48 - Asayiş

Deprem bölgesindeki çadır kentlerde "yangın ve karbonmonoksit" uyarısı

2023-02-15 16:56 - Gündem

Bakan Kasapoğlu: An itibarıyla 200 bine yakın vatandaşımızı tesislerimizde misafir ediyoruz

2023-02-13 21:23 - Gündem

Filistin, Türkiye'deki depremzedelere 20 bin uyku tulumu gönderiyor

2023-02-14 17:03 - Dünya

Arap ülkeleri Türkiye’nin yardımına koşmaya devam ediyor

2023-02-16 16:53 - Dünya

Stoltenberg ve Şerif, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerini iletti

2023-02-16 20:03 - Siyaset

Yer bilimciler Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu tahribatı araştıracak

2023-02-11 13:03 - Gündem

İlgili Haberler

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki sonbahar renkleri dronla görüntülendi

17:03 - Çevre-Hayat

Ormanda sincaplar için köprü yaptılar

15:12 - Çevre-Hayat

Sinop'ta Çatak Kanyonu Tabiat Parkı sisler arasında dronla görüntülendi

15:02 - Çevre-Hayat

Aras Kuş Cenneti'nde 2025'te 11 bin 298 kuş halkalandı

13:32 - Çevre-Hayat

Ziraat Katılım 10. yılı dolayısıyla 30 bin fidan bağışladı

13:23 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bolivya'nın yeni hükümeti ABD ve İsrail vatandaşlarına uygulanan vize şartını kaldırdı

07:03 - Dünya

ABD'den Suudi Arabistan'a 1 milyar dolarlık askeri satış ve havacılık eğitimine onay

01:32 - Dünya

ABD, Güney Kore'ye yönelik otomobil tarifesini yüzde 15'e indirecek

01:27 - Dünya

TCMB’den zorunlu karşılıklarda sadeleşme adımı

00:28 - Ekonomi

Kremlin: Rus ordusu, Krasnoarmeysk ve Volçansk kentlerini ele geçirdi

00:22 - Dünya