Deprem bölgesinde çalışmalara katılan öğretmenler yaşadıklarını hafızalarından silemiyor

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından Hakkari'den deprem bölgesine giden Milli Eğitim Bakanlığı Arama ve Kurtarma Birimi (MEB AKUB) ekibi, 16 depremzedeyi yıkıntıların arasından sağ çıkardı.

Gündem - 3 yıl önce

Hakkari
Hakkari Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde iki yıl önce öğretmenlerden oluşturulan, aralarında 6 kadın öğretmenin de bulunduğu 30 kişilik arama kurtarma ekibi, "asrın felaketi" olarak nitelenen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen bölgeye yönlendirildi.
15'er kişilik iki gruba ayrılan öğretmenler, AFAD koordinasyonunda Şanlıurfa, Adıyaman ve Hatay Antakya'da diğer ekiplerle birlikte enkazlarda arama kurtarma çalışmalarında görev aldı.
Deprem bölgesinde 14 Şubat'a kadar zor şartlarda çalışan MEB AKUB ekibi, 16 kişiyi enkazlardan kurtardı.

Depremin yol açtığı yıkım ve can kayıplarından üzüntü duyan öğretmenler, gerekli donanım ve ekipmanlara sahip olup olası afetlerde daha etkin görev almak istiyor.
Ekibi koordine eden İl Milli Eğitim Şube Müdürü Erol Hanlıgil, AA muhabirine, son yıllarda yaşanan en büyük afetlerden biriyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Ekibiyle olası bir afete hazırlıklı olduklarını belirten Hanlıgil, şunları aktardı:

"Depremin ikinci gününde Hatay'ın Antakya ilçesinde çalışmalara başladık. Oraya vardığımızda gördüğümüz manzara çok üzücüydü. İnsanlar büyük bir şok içindeydi. Biz de ekip arkadaşlarımızla birlikte diğer ekiplerle işbirliği içinde arama kurtarma çalışmalarında yer aldık. Ondan sonra insani yardımların ulaştırılması ve diğer işlerde yardımcı olmaya çalıştık."
Diğer ekiplerle birlikte 16 kişiyi enkazdan çıkardıklarını aktaran Hanlıgil, "Bir insanın hayatını kurtarmak yaşayabileceğiniz en güzel mutluluklardan biridir. Yitirdiğimiz canların üzüntüsünü yaşıyoruz. Antakya'da çalıştığımız iki mahallede neredeyse ayakta kalan bina yoktu. Gelen tecrübeli ekipleri görünce daha profesyonel çalışmamız gerektiğini anladık. Eksik olan ekipmanları tamamlayıp afetlerde daha etkin rol almak istiyoruz." dedi.

"Bu çalışmaları gönüllülük esasıyla yapıyoruz"

Beden eğitimi öğretmeni Gökhan Erdem de deprem bölgesine vardıkları andan itibaren enkazlara yöneldiklerini anlattı.
AFAD'ın koordinesinde 7 katlı bir binanın enkazında çalışma yürüttüklerini ifade eden Erdem, "Grubumuzda ilk yardımcılar var. Bunlar çıkan yaralılara ilk müdahaleyi yaptı. Enkazlardaki çalışmalara gece gündüz devam ettik. Bazı arkadaşlarımızı lojistiğe gönderdik. Bazı arkadaşlarımızın da depremzedelere insani yardımın ulaşması çalışmalarına katılmalarını sağladık. Asrın felaketinde hayatlarını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. İnşallah ekibimizi daha da geliştiririz. Her kurum kendi bünyesinde 10-15 kişilik grup oluşturursa iyi olur. Burası da sonuçta deprem ve afet bölgesi. Bu çalışmaları gönüllülük esasıyla yapıyoruz." diye konuştu.

Muhammet Seven ise deprem bölgesinde tüyler ürpertici bir ortamın olduğunu bildirerek, "Yıkım çok büyüktü. Biz de bundan çok etkilendik. Gider gitmez enkazlarda çalışma yaptık. Arkadaşların hepsi de bir canı kurtarma derdindeydi. Önümüze gelen ilk binaya girdik. Orada bir vatandaşımız kurtardık. Bütün öğretmen arkadaşlara ilk yardım ve AFAD ekiplerinin hazırladıkları eğitimlere katılmalarını tavsiye ediyorum. Herkesin başına gelecek bir şey. Tüm milletimizin başı sağ olsun. Gece yatarken aklımıza enkazlardaki insanlar, hayatını kaybedenler geliyor. Bunun etkilerini uzun süre üzerimizden atamayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Depremin ardından… -Zübeyde K. Aslan yazdı-

2023-02-13 08:25 - En Son Yazılar

Venezuela arama kurtarma ekibi İstanbul Havalimanı'ndan ülkelerine uğurlandı

2023-02-17 08:03 - Gündem

BM Türkiye Mukim Koordinatörü Rodriguez: Türkiye'ye karşı cömert olmamız lazım

2023-02-18 14:39 - Dünya

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Ulutaş, Papa ile görüşmesini değerlendirdi

2023-02-17 13:58 - Dünya

TOKİ'nin deprem bölgesindeki 134 bin konutu, depreme dayanıklı sistemler sayesinde zarar görmed

2023-02-12 13:52 - Gündem

Şanlıurfa'da kadın kursiyerler depremzedeler için kışlık kıyafet dikiyor

2023-02-17 15:28 - Çevre-Hayat

11 ili etkileyen depremlerin ardından DASK'a 158 bin 183 hasar ihbarı yapıldı

2023-02-17 15:31 - Gündem

Adıyaman'da gönüllü öğretmenler çadırları eğitim yuvasına dönüştürdü

2023-02-16 16:22 - Çevre-Hayat

Araçla ulaşılamayan depremzedelere tıbbi malzeme motosikletle sevk ediliyor

2023-02-14 17:22 - Gündem

Depremde ses sistemi zarar gören caminin müezzini, polis megafonu ile ezan okudu

2023-02-13 18:33 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem

AK Parti'de "Milli Dayanışma ve Vefa Buluşması" programı düzenlendi

22:47 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları içi

21:42 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem