?>

Denizli ve Karabük'teki orman yangınlarına müdahaleler sürüyor

Denizli ve Karabük'te çıkan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahaleler devam ediyor

Asayiş - 2 ay önce

Ankara

Aydın'ın Buharkent ilçesi Kızıldere Mahallesi'nde 29 Ağustos'ta çıkan, Denizli'nin Buldan ilçesine bağlı Çatak Mahallesi, Gölbaşı ve Bölmekaya mahallelerine ulaşan orman yangınına müdahale gece boyunca devam etti.

Orman yangınının 4. gününde ekiplerin alevleri kontrol altına alma mücadelesi sürüyor.

Gece boyunca yangını söndürmek için canla başla mücadele eden yer ekiplerine havanın aydınlanmasıyla bir uçak ile 13 helikopter yeniden destek vermeye başladı.

Havadan ve karadan yoğun şekilde süren çalışmalarda 137 arazöz, 12 iş makinesi, 74 ilk müdahale aracı ve 871 personel yer alıyor.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangın bölgesinde helikopterle incelemesini sürdürüyor.

Vali Ömer Faruk Coşkun, ilçe girişindeki bir dinlenme tesisine konuşlandırılan yangın yönetim merkezinde, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mevlüt Dirim, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç ve AK Parti İl Başkanı Muhammet Subaşıoğlu ile yangının son durumuna ilişkin toplantı gerçekleştirdi.

Öte yandan orman yangını nedeniyle dün tedbir amaçlı boşaltılan Gölbaşı Mahallesi Karadere mevkisi ve Bölmekaya Mahallesi Yukarı mevkisinde yaşayanlar evlerine geri döndü.

Bölgede AFAD ve jandarma ekipleri, zarar tespit çalışmasına devam ederken, Türk Kızılay görevlileri de vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yardımlarını sürdürüyor.

"Rüzgarın biraz daha şiddetleneceği, meteoroloji tarafından tahmin ediliyor"

Karacabey, havadan ve karadan yoğun şekilde süren çalışmalarda 151 arazöz, 12 iş makinesi, 85 ilk müdahale aracı ve 886 personelle toplamda 566 araç ve 2 bin 120 kişinin mücadele ettiği bilgisini paylaştı.

Karacabey, Buldan'daki yangının son durumuna ilişkin şunları kaydetti:

"Yangının özellikle batı kısmında ilerlemesini durdurduk, doğu kısmında büyük ölçüde ilerlemesini durdurduk. Şu anda güney ve kuzey hatlarında yoğunlaşıyoruz. Rüzgarın yön değiştirmesi sebebiyle zaman zaman yangın, başka cephelerde ilerlemeye çalışıyor. Hava araçlarımız, günün aydınlanmasıyla birlikte göreve başladı ve gece boyunca da kara araçlarımızı çalıştırarak yangının ilerlemesini durdurmaya ve tamamen kontrol altına almaya çalışıyoruz. İlerleyen saatlerde rüzgarın biraz daha şiddetleneceği, meteoroloji tarafından tahmin ediliyor.

Bu, tamamen hava şartlarına bağlı. Biz bir an önce kontrol altına almak için var gücümüzle çalışıyoruz."

"Toplamda 5788 yangınla mücadele ettik"

Bartın ve Karabük'te süren yangınlarla da mücadele ettiklerini ifade eden Karacabey, "Bartın'daki yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Karabük'teki yangının da enerjisini düşürdük. Bir an önce kontrol altına almak için orada da çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor." bilgisini verdi.

Tüm dünyada olduğu gibi orman yangınlarının bu yıl Türkiye'de uzun yıllar ortalamalarının üzerinde, hem adet hem de alan olarak yaşandığına işaret eden Karacabey, "Bugüne kadar Orman Genel Müdürlüğü olarak 2476 orman yangını ve 3312 orman dışı alan yangını olmak üzere toplamda 5788 yangınla mücadele ettik ve bu yangınları kontrol altına aldık." dedi.

Karacabey, meteorolojik şartların özellikle yangınların çabuk başlaması ve hızla yayılması açısından son derece olumsuz şartlar oluşturduğunu, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Karabük

Eflani ilçesi Saraycık köyü mevkisindeki ormanlık alanda dün çıkan yangını söndürmek için havadan ve karadan çalışma yürütülüyor.

Yangına, 9 helikopter, yangın yönetim aracı, 17 ilk müdahale, 72 arazöz, 17 su ikmal, 5 dozer, greyder, 2 ekskavatör, 9 itfaiye, 13 tanker, 3 treyler, 2 bekoloder, lowbed, 2 ambulans, 1 UMKE, 10 pikap ve 5 arama kurtarma aracı ile 554 personelle müdahale ediliyor.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya da yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulundu.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Saraycık köyü civarındaki orman yangınının büyük oranda çevrelendiğini, Safranbolu ilçesi Harmancık bölgesinde devam eden yangınla ilgili mücadelenin devam ettiğini bildirmişti.

Yangın, Kastamonu'nun Araç ilçesine ulaştı.

Yangın bölgesine yakın mesafede bulunan Güzelce köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. Köydeki 35 kişi güvenli bölgeye yerleştirildi.

Ekiplerin, yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Muhteşem Yedili'nin 2. çeyrekte toplam karı 143 milyar dolara ulaştı

2025-08-29 13:43 - Ekonomi

Kırtasiye ürünleri seçiminde standartlara uygunluk önerisi

2025-08-27 12:03 - Ekonomi

TEKNOFEST Mavi Vatan Fotoğraf Yarışması sonuçları açıklandı

2025-08-30 12:17 - Teknoloji

Balıkçılar "vira bismillah" diyerek denize açıldı

2025-09-01 01:07 - Gündem

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır: "Dünyada 'Mavi Vatan' benzeri bir etkinlik yok

2025-08-30 12:32 - Teknoloji

Uzmanlar, iklim krizinin etkisiyle sellerin sıklığının ve şiddetinin arttığına işaret ediyor

2025-08-27 11:33 - Çevre-Hayat

ABD Federal Konut Finansmanı Ajansı, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook hakkında suç duyurusunda bulundu

2025-08-29 18:32 - Dünya

Şanlıurfa'da termometreler 49 dereceyi gösterdi

2025-08-28 15:43 - Çevre-Hayat

Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Haftası'nı 81 ilde 7 gün 7 tema ile kutlayacak

2025-09-01 11:43 - Sağlık

AB, Rusya'ya yönelik 19. yaptırım paketi çalışmalarına hız verdi

2025-08-29 18:38 - Dünya

İlgili Haberler

Hatay'da sağanak sebebiyle Toprakkale-İskenderun Otoyolu'nda araçlar mahsur kaldı

10:18 - Asayiş

Başkentte polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçan sürücü yakalandı

15:53 - Asayiş

Iğdır'da 9 gündür kayıp olan Alzheimer hastası, bin kişilik ekip tarafından aranıyor

12:42 - Asayiş

FETÖ'ye yönelik 32 ildeki operasyonlarda 41 şüpheli tutuklandı

09:53 - Asayiş

Pendik'te seyir halindeki otomobil yandı

07:57 - Asayiş

Günün Manşetleri

İspanya, AB'nin İsrail'e yönelik yaptırımlarını sürdürmesi gerektiğini savundu

13:48 - Dünya

Bakan Uraloğlu: 23 yılda yaptığımız çalışmalarla 298,4 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdik

13:33 - Ekonomi

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında Divan Otellerinin Genel Müdürü ifade verdi

13:22 - Gündem

İspanya, AB'nin 2026'da kalıcı yaz saati uygulamasına geçmesini istedi

13:17 - Dünya

Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağından üretilen siyah sarımsak 6 ülkeye ihraç ediliyor

13:12 - Ekonomi