Denizli'deki Kartal Gölü ve karaçam ormanı ziyaretçilerini büyülüyor

Denizli'de doğal koruma altındaki Kartal Gölü ve çevresindeki 1300 yıllık anıt karaçam ormanı, Tabiatı Koruma Alanı olarak nadir bitki florasıyla dikkati çekiyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Denizli

Denizli'nin Beyağaç ilçesindeki Kartal Gölü ve çevresindeki 1300 yıllık anıt karaçamların bulunduğu orman, görsel şölen sunuyor.
Beyağaç ilçesinin güneyinde 2 bin 295 rakımlı Çiçekbaba Dağı'nın kuzeye bakan yamacında buzul vadisinde oluşmuş moren set gölü ile çevresi, biyoçeşitliliği ile dikkati çekiyor.
Aralarında 1300 yıllık anıt ağaç niteliği gösteren fertlerin olduğu, ortalama 750-800 yaşındaki karaçam ormanı ile Milli Parklar ve Yaban Hayvanı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilen Kartal Gölü ve çevresi, nadir orman ekosistemine sahip.
Doğal güzelliğin bozulmadan korunmasının sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması için koruma altına alınan, Türkiye'nin en yaşlı karaçam ormanının bulunduğu 1903 rakımlı Kartal Gölü ve çevresindeki 1500 hektar alan, zengin bitki florası ile ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.

"Bölgeyi turizmle buluşturmak istiyoruz"

Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay, yaptığı açıklamada, ilçede tarım ve hayvancılığa dayalı yaşamın sürdüğünü belirtti.
Vatandaşların refah seviyesini artırmak adına bölgeyi turizmle buluşturmak istediklerini anlatan Akçay, şunları söyledi:
"Beyağaç'ımızın doğal güzellikleri, saymakla bitiremeyeceğimiz derecede çok. Beyağaç ile Köyceğiz arası yaklaşık 50 kilometre. Bu yolun Beyağaç sınırları içerisindeki kısmını geçtiğimiz yıllarda tamamladık.
Mülkiyeti belediyemize ait, bu yol üzerinde değişik rakımlarda değişik özellikleri olan yaylalar var. Yaklaşık 1000 rakımındaki Yumaklı Yaylası, biraz ileride 1300 rakımlarında Karagöl Yaylamız var.
Daha ileride 1450 rakımında Topuklu Yaylamız var, suyuyla, yayla özelliğiyle bu bölgenin en güzel yaylalarından biri. Burada belediyemizin de yapmış olduğu birtakım tesisleşmeler var, bungalov evler var.
Oraya özellikle sahil kesimindeki, Muğla kesimindeki insanlar daha ziyade yoğun bir şekilde geliyorlar."

"Bu anıt karaçam ormanları tescillenmiş durumda"

Beyağaç'ın en büyük doğal güzelliklerinden, en büyük hazinelerinden birinin, Kartal Gölü ve çevresindeki "anıt karaçam ormanı" olduğunu ifade eden Akçay, şöyle konuştu:
"Tabii bu anıt karaçam ormanları tescillenmiş durumda. Yaklaşık 1500 hektarlık bir alan, tabiatı koruma alanı içerisinde muhafaza ediliyor. Burada 1400 yaşına yakın, 1300 yaşının üzerinde birey anıt karaçam ağaçları var.
Orman anlamında da 750-800 yıllık ağaçlarımız var ve biz bunlara hiçbir şekilde koruma altında olduğu için dokunmuyoruz. O şekilde göz bebeğimiz gibi bakıyoruz. Kartal Gölü de doğal güzelliğiyle ziyaretçileri cezbediyor.
Burası vatandaşlarımızın piknik yapabileceği, gezebileceği, dinlenebileceği, eğlenebileceği yerlerden biri.
Çadır kurmak suretiyle burada kamp yapma imkanı var. Tabii doğal güzellikleri anlatmak çok kolay olmuyor, bunu yaşamak, görmek gerekiyor. Bu vesile ile vatandaşlarımızın bu güzellikleri görmelerini, yaşamalarını istiyorum."
İlçe merkezinde belediyenin imkanlarıyla Avrupa Birliği projesi olarak "Hanay Evler" adıyla taş konaklar yaptıklarını anlatan Akçay, şöyle konuştu:
"İlçemize gelecek olan, yaylalarımıza gelecek olan misafirlerimizin yerli ve yabancı turistlerimizin konaklama ihtiyacını giderecek noktada bir tesisleşmemiz var.
Ayrıca bir de Kale Belediyesi ile birlikte hayata geçirdiğimiz Yerel Kalkınma Stratejisi Avrupa Birliği LEADER Projemiz var. İnceğiz Kanyonu'ndan Kale merkezdeki antik kente, oradan Beyağaç-Köyceğiz arasındaki yaylalar, Denizli Kayak Merkezi ve Köyceğiz'den de Dalaman Havalimanı şeklinde bir turizm koridoru oluşturmak istiyoruz ve böylelikle de vatandaşımızın da kırsal turizmden gelir elde etmesini istiyoruz."
Kartal Gölü'ne gezmeye gelenler de bölgeye hayran kaldıklarını dile getirdi.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Başkurtistan, tarım ürünleri ihracatını artırdı

2020-09-15 06:43 - Özel Haber

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye olarak istisnasız her alanda gereken dersi verme kudretine sahibiz

2020-09-19 04:26 - Gündem

Hiç görmeden aldığı araziyi çiftliğe dönüştürdü

2020-09-18 16:16 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe yarın Atakaş Hatayspor'u ağırlayacak

2020-09-20 13:56 - Spor

Denizli'deki Kartal Gölü ve karaçam ormanı ziyaretçilerini büyülüyor

2020-09-21 15:36 - Çevre-Hayat

Karantinası biten beldenin okulunu iki günde yüz yüze eğitime hazırladılar

2020-09-20 14:56 - Gündem

Balıkesir’deki orman yangını kontrol altına alındı

2020-09-20 14:56 - Asayiş

DEAŞ ve çatışma bölgeleri ile irtibatlı olduğu tespit edilen Irak uyruklu 16 kişi gözaltında

2020-09-17 12:36 - Asayiş

Gazilerden 'ÖTV muafiyeti hepimizi kapsasın' talebi

2020-09-16 15:23 - Gündem

Doğal güzellikleriyle ünlü Amasra salgın sürecinde alternatif rota oldu

2020-09-16 15:25 - Gündem

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

RTÜK'ten 4 dijital platforma üst sınırdan ceza

16:03 - Gündem

Kuzey Makedonya'daki iç karışıklıkları sonlandıran Ohri Çerçeve Anlaşması'nın üzerinden çe

15:58 - Dünya

Siber dolandırıcıların "Ödeme İste" kapora tuzağına karşı uyarı

15:52 - Gündem

Bilecik ve Balıkesir'de çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

15:48 - Gündem

Türkiye'nin en çok vergi veren kurumları listesine bankalar damga vurdu

15:43 - Ekonomi