?>

Denizlerdeki istilacı türler 'TurIST' sistemiyle önlenecek

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, "TurIST, istilacı yabancı türlerin erken tespiti ve hızlı müdahale çabalarını destekleyecek ve nihayetinde Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına destek sağlayacaktır" dedi

Çevre-Hayat - 7 ay önce

Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Kadir Çokçetin, denizlerdeki istilacı türlerle etkin mücadele için Türkiye Ulusal İstilacı Yabancı Türler Veri Tabanı'nın (TurIST) devreye alındığını belirterek, "TurIST, istilacı yabancı türlerin erken tespiti ve hızlı müdahale çabalarını destekleyecek ve nihayetinde Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına destek sağlayacaktır" dedi.

Çokçetin, Genel Müdürlük tarafından istilacı yabancı türlerle mücadele çalışmaları kapsamında birbirleriyle uyumlu hazırlanan iki proje yürütüldüğünü söyledi.

"Türkiye’deki Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (TerIAS)" ve "Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (MarIAS)" kapsamında "Türkiye Ulusal İstilacı Yabancı Türler Veri Tabanı" (TurIST) hazırlandığı bilgisini veren Çokçetin, "Bu strateji ve eylem planı Türkiye'nin ilk ve temel istilacı yabancı tür (İYT) belgesidir. Söz konusu uygulama, İYT'lerle mücadele konusunda Türkiye'nin önemli adımlar atmasını sağlayacak ve bu konudaki yasal boşluğun doldurulmasına katkı verecektir." diye konuştu.

"Biyolojik çeşitliliğinin korunmasına destek sağlayacak"

Çokçetin, MarIAS'tan elde edilen verilerle uygulamaya alınan TurIST'in istilacı türlerle mücadelede önemli bir araç olacağını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Sistem, denizlerdeki, karasal ortamlardaki ve iç sulardaki istilacı türler hakkında veri toplama, analiz ve farkındalığın artırılması için merkezi bir platform sağlayarak, ilk defa istilacı yabancı türlere ilişkin verilere tek elden ulaşılabilecek dinamik ve koordineli bir süreci başlatacaktır. TurIST, istilacı yabancı türlerin erken tespiti ve hızlı müdahale çabalarını destekleyecek ve nihayetinde Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına destek sağlayacaktır."

TerIAS Projesi kapsamında karasal alanlar ve iç sular için yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Çokçetin, 107 bitki, 24 omurgasız, 11 balık, 1 sürüngen, 9 kuş ve 4 memeli olmak üzere toplam 156 türün İYT olduğunun değerlendirildiğini ifade etti.

Çokçetin, "Ayrıca MarIAS Projesi kapsamında denizel alanlarda yapılan çalışmalarda, Türkiye denizlerinde 2020 yılı sonu itibarıyla 539 yabancı tür tespit edilmiştir. 10'u alg, 1'i bitki, 70'i omurgasız ve 24'ü balık olmak üzere, bu türlerin 105'inin istilacı özellik gösterdiği rapor edilmiştir." dedi.

TerIAS Projesi çerçevesinde, İzmir, Antalya ve Mersin'de, kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının tespit edildiği alanlardan toplanıp, dişi ve erkek bireyler ayrılarak, bulundukları şehirlerin hayvanat bahçelerine teslim edildiğini belirten Çokçetin, bugüne kadar yaklaşık 400 bireyin doğal ortamlardan uzaklaştırılarak oluşturacakları zararların önüne geçildiğini kaydetti.

Çokçetin, MarIAS Projesi kapsamında da hedef istilacı türlerin ortamdan çıkarılması için aslan balığı avlama, deniz yıldızı ve deniz salyangozu toplama etkinlerinin düzenlendiğini, böylece ekosistemin ve yerli türlerin nefes almasına katkı sağlandığını bildirdi.

"İstilacı türlerle topyekun mücadeleyle başarılı olunabilecektir"

TurIST Projesi'nin 10 yıllık bir süreci kapsadığını vurgulayan Çokçetin, projenin 2035 yılına kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Çokçetin, projenin etkin bir şekilde uygulanması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve kamu kurumları arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi için yıllık, 3 ve 7 yılın sonunda değerlendirileceğini, ihtiyaç halinde de revize edileceğini aktararak, şunları kaydetti:

"İstilacı yabancı türlerle mücadele sadece Genel Müdürlüğümüz çalışmalarıyla gerçekleştirilebilecek bir konu değildir. Görev ve yetkileri kapsamında ilgili kurum ve kuruluşların, bilim insanlarının ve en önemlisi halkımızın desteğiyle istilacı türlerle topyekun mücadeleyle başarılı olunabilecektir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Zor bir maç olacağını düşünüyorum

2024-12-10 19:02 - Spor

Şam'ın Hüseyniye bölgesinde toplu mezarlık olduğu iddia edilen alan AA tarafından görüntülendi

2024-12-15 11:57 - Gündem

İsrail’den, Suriye’deki tampon bölgeyi işgaline ilişkin açıklama

2024-12-12 14:12 - Dünya

Liderlerin puan kaybettiği Premier Lig, LaLiga ve Bundesliga'da zirve yarışı kızıştı

2024-12-16 12:47 - Spor

Bakan Işıkhan: Asgari ücreti belirleme sürecinde dengeli bir çözüm için kararlılıkla çalışıyoruz

2024-12-14 23:18 - Siyaset

Dağcılar Tunceli'nin zirvelerindeki güzellikler için kar ve tipiye göğüs geriyor

2024-12-14 12:57 - Çevre-Hayat

Gazze'de İsrail saldırılarında öldürülen gazetecilerin sayısı 195'e yükseldi

2024-12-14 19:03 - Medya

Kars-Ardahan kara yolunda mahsur kalan 20 araç kurtarıldı

2024-12-15 12:43 - Gündem

İsrail, Suriye'nin güneyinde 3 köyü daha işgal etti

2024-12-15 11:07 - Dünya

Ardahan Valisi Çiçek: Son 24 saatte 100'ün üstünde araçla 270'i aşkın kişiyi kurtardık

2024-12-14 14:57 - Gündem

İlgili Haberler

Yaylada çöpleri toplayan iki kardeş 'çevre müfettişi' oldu

17:53 - Çevre-Hayat

Van'da öğrenciler yaz tatilini DENEYAP atölyelerinde geçiriyor

13:48 - Çevre-Hayat

Tıp alanında uzmanlığıyla tanınan Prof. Dr. Bekir Tuğcu, sanatçı kimliğiyle de iz bırakıyor

13:33 - Çevre-Hayat

Hayvansever kadın müstakil evinin bahçesini sokak kedilerine yuva yaptı

12:57 - Çevre-Hayat

Yaşadığı baba acısını çocuklarına yaşatmamak için sigarayı bıraktı

12:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kamçatka'da bir saat içinde büyüklükleri 5 ila 6,2 arasında değişen 3 deprem yaşandı

01:27 - Dünya

Yunanistan-İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

01:23 - Dünya

Konya'da etkili olan sağanak sele dönüştü

01:07 - Gündem

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, NeXT Sosyal'i anlattı

00:33 - Gündem

Suriye'de günlük elektrik kullanım süresi yaklaşık 10 saate yükselecek

23:13 - Dünya