Deniz ve hava aracı kazalarına 7/24 uydu destekli yakın takip

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Deniz ve hava aracı kazalarının arama kurtarma faaliyetlerinde COSPAS-SARSAT uydu yardımlı arama kurtarma sistemini kullanıyoruz." dedi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi çalışmalarıyla, deniz ve hava aracı kazalarında COSPAS-SARSAT uydu yardımlı arama kurtarma sistemini kullandıklarını belirterek "Bu sistem, hava ve deniz taşıtlarından gelen acil durum sinyallerinin işlenmesi sonrasında kazazedelere en kısa sürede ulaşmayı ve onları kurtarmayı hedefliyor." dedi.
????
Bakan Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü çatısı altında faaliyette bulunan Türk Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Merkezin, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı Deniz Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı bağlı Hava Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile beraber çalıştığını belirten Uraloğlu, "Deniz ve hava aracı kazalarının arama kurtarma faaliyetlerinde COSPAS-SARSAT uydu yardımlı arama kurtarma sistemini kullanıyoruz. Bu sistem, hava ve deniz taşıtlarından gelen acil durum sinyallerinin işlenmesi sonrasında kazazedelere en kısa sürede ulaşmayı ve onları kurtarmayı hedefliyor." ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, COSPAS-SARSAT sisteminin, tehlikedeki gemi, uçak veya şahısların pozisyon ve kimlik bilgilerinin uydular aracılığıyla tespit edilmesini sağlayan uluslararası bir uygulama olduğunu söyledi.

"Komşu ülkelere de hizmet veriyor"

Bu kapsamda, Türkiye'nin komşu ülkelere de hizmet verdiğini bildiren Uraloğlu, "Bakanlığımız bünyesinde 7 gün 24 saat çalışan merkezimiz sadece Türk arama kurtarma bölgesi içinde değil, dünyanın her noktasında ülkemiz denizciliğine ve havacılığına hizmet veriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Uraloğlu, COSPAS-SARSAT sisteminin, bikın cihazları, uzay ve yer kesimi olmak üzere üçe ayrıldığını belirterek sistemin işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Tehlike durumunda bikın, tehlike sinyalini uydulara gönderiyor. Uydulara iletilen bu tehlike sinyali daha sonra yer istasyonuna (LUT) iletiliyor. LUT alınan sinyale ait bikının konumunu hesaplıyor. LUT, verilerini görev kontrol merkezine (MCC) iletiyor. MCC de verileri ilgili kurtarma koordinasyon merkezine (RCC) gönderiyor ve RCC, tehlikede olan kişileri bulmak ve kurtarmak için harekete geçiyor."
Uraloğlu, LUT'un da Devlet Hava Meydanları İşletmesine bağlı Ankara'nın Çubuk ilçesindeki yerleşkede yer aldığını ve uyduların acil durum sinyallerini buraya ilettiğini belirtti.
Türkiye'nin, COSPAS-SARSAT sistemine 11 Haziran 2005'te "yer kesimi hizmet sağlayıcı ülke" sıfatıyla üye olduğunu aktaran Uraloğlu, "1 Haziran 2006'da İran, Irak ve Afganistan, ülkelerine ait COSPAS-SARSAT sinyallerini bizden almaya başladı. Bu ülkelere ücretsiz hizmet veriliyor. O bölgeden gelen sinyaller bize düşüyor ve biz de onu ilgili ülkeye iletiyoruz. Biz 2009'da orta irtifadaki uyduların kullanıldığı Arama ve Kurtarma Uydu Sistemi'ne (MEOSAR) sahip 6. ülke olduk. 17 Ekim 2020'de yayımlanan Deniz ve Hava Aracı Kazalarında Arama Kurtarma Yönetmeliği ile Doğu Akdeniz'de arama kurtarma sorumluluk alanımız genişletildi."
Uraloğlu, COSPAS-SARSAT'ın konum doğruluğunun, bikın ile uydu türüne ve sinyal alınan uydu sayısına göre değişkenlik gösterdiğini anlatarak şunları kaydetti:
"Birinci nesil bikın cihazları için yüzde 95 ihtimalla 5 kilometre yarıçapında konum doğruluğu sunarken ikinci nesil bikınlar için ise bu oran yüzde 97 ihtimalla 100 metrelere kadar inebiliyor. İkinci nesil bikınlar henüz piyasaya sürülmemesine rağmen Türk COSPAS-SARSAT Sistemi'miz yetkilendirme çalışmalarına Mart 2025 itibarıyla başladı ve bu çalışmaların ağustos sonunda tamamlanmasını bekliyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mevsimlik tarım işçileri Iğdır'da kayısı mesaisinde

2025-07-02 13:47 - Çevre-Hayat

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 6 ayda 6,2 milyar dolarlık iş üstlendi

2025-07-04 11:13 - Ekonomi

Trafik kazasında ölen Batman Müze Müdürü Alper'in ismi görev yaptığı müzede yaşatılacak

2025-07-05 12:52 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Silahın, kanın milletimizin gündeminden çıkmasıyla önümüzde yepyeni bir kapı açılacak

2025-07-05 14:44 - Siyaset

Almanya'da kuraklığın Ren Nehri'ndeki su seviyesini düşürmesi nakliyeyi zorlaştırıyor

2025-06-30 14:13 - Ekonomi

Humanizer Araçlarını Kullanarak Blog İçeriğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

2025-07-02 22:37 - İnsan-Hayat

Tekirdağ'da hasatta yangına karşı su tankeri ve pulluk bulundurma şartı getirildi

2025-06-30 11:07 - Gündem

Konya'da atlı polis birliği göreve başladı

2025-06-30 19:27 - Çevre-Hayat

Mersin'de otomobil çöp kamyonuna çarptı, 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

2025-06-29 14:53 - Asayiş

Filistin destekçilerinin iki İngiliz askeri uçağını boyadığı olayda yaklaşık 7 milyon sterlin hasar oluştu

2025-07-03 22:07 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'deki yarışmadan ödülle dönen roket takımı gözünü TEKNOFEST'e çevirdi

01:37 - Teknoloji

SAHA İstanbul Genel Sekreterliği görevine Muttalip Tütüncü getirildi

16:57 - Teknoloji

STM, geliştirdiği milli deniz platformlarıyla TEKNOFEST Mavi Vatan'da yer alacak

15:03 - Teknoloji

ASPİLSAN Enerji, TEKNOFEST Mavi Vatan'da milli enerji teknolojilerini sergileyecek

14:53 - Teknoloji

Meta, çocukların ruh sağlığı endişesiyle açılan "en büyük davalardan" biriyle karşı karşıy

12:13 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de

02:27 - Gündem

İçişleri Bakanı Çiftçi'den EGM'de terfi ve atamalara ilişkin paylaşım

02:13 - Gündem

Büyükelçi, bazı bakanlıklar ve kamu kurumlar atamaları Resmi Gazete'de

02:02 - Gündem

Kovan desteğini fırsata çeviren kadınlar bölgenin zengin florasını bala dönüştürdü

01:43 - Ekonomi

Besiciler küçükbaş hayvanlarını ağustos sıcağında gölette serinletiyor

01:27 - Çevre-Hayat