?>

"Demir Yumruk" davası Ankara'da görülecek

"Demir Yumruk" soruşturması kapsamında hazırlanan 17 sanıklı iddianamenin "yetkisizlik" kararıyla İskenderun'a gönderilmesine, bir sanığın yaptığı itiraz kabul edildi. Dava, Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik "Demir Yumruk" soruşturması kapsamında Erol Eşrefoğlu'nun (Evcil) da aralarında bulunduğu 17 sanıklı iddianamenin "yetkisizlik" kararıyla İskenderun'a gönderilmesine yapılan itiraz kabul edildi.

Alınan bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 16 Ağustos'ta tamamlanan iddianame, Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianameyi kabul eden mahkeme, iddia edilen suçların gerçekleştiği yer ile sanıkların bir çoğunun ikametgahının İskenderun olması nedeniyle "yetkisizlik" kararı vererek, dosyanın buradaki ağır ceza mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Sanıklardan birinin itirazı üzerine, nihai kararı vermesi için dosya bir sonraki mahkeme olan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İtirazı kabul eden mahkeme, Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinin "yetkisizlik" kararını kaldırdı. Buna göre, Demir Yumruk soruşturması kapsamında açılan ilk dava Ankara'da görülecek.

İddianame

İddianamede sanıkların, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren ve ekonomik dar boğaza düşen fabrikaları, yeniden işler hale getirileceği vaadiyle sahiplerinden kiraladığı, şirket yönetimlerini de akrabaları üzerinden devraldığı belirtildi.

Evcil ve beraberindekilerin bu şekilde 9 şirketi ele geçirdiği, bu iş yerlerini paravan yönetimler aracılığıyla idare ettikleri aktarıldı.

İddianamede, sanıkların, piyasadan kütük demir alıp bu fabrikalar aracılığıyla piyasaya sürdükleri, bu süreçte tahakkuk eden Katma Değer Vergisi, Stopaj Vergisi ve SGK primlerini ödemeyerek devleti zarara uğrattıkları tespitleri yer aldı.

Sanıkların ayrıca bu fabrikalardaki üretim karşılığı alınan paraları, haczedilmesine karşı, ERE Demir Çelik Limited Şirketi ve Eşrefoğlu Demir Çelik Taşımacılık Sanayi ve Ticaret AŞ firmalarının banka hesaplarına aktardıkları belirtildi.

Bu kapsamda, sanıklar Erol Eşrefoğlu, Hasan Kabuklu, Fırat Ardıç ve Tolga Demirel'in, "suç örgütü kurmak"tan 4'er yıldan 8'er yıla, "zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık"tan 5'er yıldan 17 yıl 6'şar aya ve "zincirleme şekilde amme alacağının tahsiline engel olmak" suçundan ise 8'er aydan 5 yıl 3'er aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Toplam 9 yıl 8 aydan 30 yıl 9'ar aya kadar hapsi istenen bu sanıkların ayrıca suçtan elde edilen gelirin iki katı kadar adli para cezasına çarptırılmaları talep edildi.

Sanıklardan Alpaslan Gazi Ağca ve Sadun Budinli'nin, "suç örgütüne üye olmak", "kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık" ve "zincirleme şekilde amme alacağının tahsiline engel olmak" suçlarından 7 yıl 8 aydan 26 yıl 9 aya, Fettah Erdem, İsmet Höke, Özdemir Öntürk ve Sadık Fırat Ekşioğulları'nın, "suç örgütüne üye olmak"tan 2 yıldan 4'er yıla kadar hapsi istendi.

"Hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte yardım" suçundan sanıklar Alperen Şengül, Ayten Evcil, Berat Nuri Şengül, Gülderen Evcil Ardıç, Mirza Ardahan Ardıç, Remziye Evcil Şengül ve Salih Evcil'in de 2 yıldan 4'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Belediyenin 11 yıllık temizlik işçisi Cizre'nin duvarlarını resimlerle süsledi

2022-09-20 13:16 - Kültür Sanat

Birleşmiş Milletler: Libya'da rakip taraflar barışı korumalı ve seçime gitmeli

2022-09-15 11:48 - Dünya

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in cenazesi, İskoçya'dan İngiltere'ye getiriliyor

2022-09-13 21:36 - Dünya

Mukayese.com ile Mevduat Faizi Hesaplama

2022-09-13 19:32 - İnsan&Hayat

Kanada, İngiltere monarşisiyle bağlarını koparmayı düşünmüyor

2022-09-20 11:30 - Dünya

Baba Zula efsanesi, Balat'ta Avare SineBahçe’deydi

2022-09-17 21:34 - Özel Haber

Bakan Karaismailoğlu, Muğla'da restorasyonu yapılan tarihi köprüyü inceledi

2022-09-18 13:29 - Gündem

Filistinliler Akdeniz'deki doğal gaz haklarını istiyor

2022-09-14 00:05 - Dünya

Brent petrolün varil fiyatı 91,31 dolar

2022-09-19 10:05 - Ekonomi

Taha Akgül, Dünya Güreş Şampiyonası'nda finalde

2022-09-15 19:48 - Spor

İlgili Haberler

Beyaz örtüyle kaplanan Küre Dağları dron ile görüntülendi

18:47 - Gündem

KADEM'in "Geleceğe İşbaşı Projesi" 7. dönem mezunlarını verdi

18:37 - Gündem

ASKİ Genel Müdürü Akçay, başkentteki barajların son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu

17:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATO Başkanı Baran'ın da aralarında bulunduğu heyeti kabul etti

16:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'de hayatını kaybeden Hind Rajab'ın ailesini kabul etti

16:17 - Gündem

Günün Manşetleri

NATO'nun 2026 askeri bütçesi yaklaşık 2,95 milyar avro olarak belirlendi

18:53 - Dünya

Beyaz örtüyle kaplanan Küre Dağları dron ile görüntülendi

18:47 - Gündem

Lafarge davasında sanıkların avukatları dinlendi

18:42 - Dünya

KADEM'in "Geleceğe İşbaşı Projesi" 7. dönem mezunlarını verdi

18:37 - Gündem

İsrail, işgal altındaki Suriye topraklarında kurduğu üssün yanına sahra hastanesi inşa ediyor

18:33 - Dünya