?>

Demir ve demir dışında ihracat 7 milyar doları aştı

Demir ve demir dışı metaller sektörünün ocak-temmuz döneminde ihracatı 7,4 milyar dolara ulaştı.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nden (İDDMİB) yapılan açıklamaya göre, demir ve demir dışı metaller sektörünün temmuz ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artışla 989 milyon dolara ulaştı.

Sektörün ocak-temmuz dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 düşüşle 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna göre, demir ve demir dışı sektörü genel ihracattan yüzde 6 pay alarak sanayi sektörleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren 6. sektör oldu. Sektörün, söz konusu dönemde birim ihraç fiyatı ise 4,75 dolar oldu.

Temmuz ayında 142,4 milyon dolarla en fazla ihracat Almanya'ya yapıldı

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün temmuz ayında 142,4 milyon dolarla en fazla ihracatı Almanya'ya yaptığını, 50,8 milyon dolarla ABD'nin ikinci, 49,7 milyon dolarla İtalya'nın üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

Temmuz ayında, sektörün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatın 517,8 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Tecdelioğlu, "Ocak-temmuz döneminde alt sektör ihracatında en fazla ihracat 2,95 milyar dolarla alüminyum ürün grubunda oldu. Alüminyum sektörünü, 1,4 milyar dolar ile demir çelik mamulleri, 1,3 milyar dolar ile metal eşyalar ve 1,2 milyar dolar ile bakır ürün grupları takip etti." ifadelerini kullandı.

Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında ihracat pazarlarını çeşitlendireceklerini aktaran Tecdelioğlu, şöyle devam etti:

"Yeni kazandığımız pazarlara yönelik yaptığımız çalışmaların ise meyvelerini toplayacağımıza inanıyoruz. Bu süreçte en çok ihracat gerçekleştirmiş olduğumuz ve hedeflerimizi artırdığımız Avrupa Birliği ülkelerinden siparişlerin de artmasını bekliyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır ve Körfez ülkeleriyle diplomatik iyileştirmelerin hızlanmasıyla ihracatımızın canlılık kazanacağını ümit ediyoruz."

Tecdelioğlu, hedef pazarlara Alım Heyetleri ve UR-GE projeleri ile sektörel ticaret heyetleri düzenlemeye, prestijli fuarlara milli katılımlar ve info katılımlar gerçekleştirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Şimdiden 2022'nin aynı aylarına kıyasla daha fazla etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Tecdelioğlu, "İhracatın artması için yatırıma devam etmemiz gerektiğini biliyoruz. Yatırımı, dolayısıyla büyümeyi sürdürebilmek için ihracatçının krediye ulaşmasını kolaylaştırmalıyız." görüşlerini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Paris'teki Sen Nehri'nde yüzme etkinlikleri kirlilik nedeniyle ikinci kez iptal edildi

2023-08-06 13:13 - Çevre-Hayat

Paralimpik milli atıcı Çağla Baş, olimpiyat madalyası hedefiyle çalışıyor

2023-08-05 12:17 - Spor

Deprem bölgesindeki esnaf ve sanatkarlar kredi ödemelerine ilişkin yeni düzenlemeyi bekliyor

2023-08-02 12:23 - Ekonomi

SGK borç yapılandırmada son ödeme süresini 3 Ağustos'a uzattı

2023-07-31 17:37 - Ekonomi

Kuru kayısı, depremden etkilenen Malatya'ya yaklaşık 436 milyon dolar gelir getirdi

2023-08-04 16:37 - Ekonomi

Antalya'nın Kaş ilçesinde makilik alanda yangın çıktı

2023-08-03 16:12 - Gündem

Ukrayna: Rusya'nın 6 limanı seyrüsefer için "askeri tehdit" oluşturuyor

2023-08-05 15:43 - Dünya

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk 5 ayda yüzde 2,8 büyüdü

2023-08-04 11:37 - Ekonomi

Ağrı'da meydana gelen sel nedeniyle Türkiye-İran kara yolu ulaşıma kapandı

2023-08-04 16:33 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin'in Türkiye ziyareti ağustos ayı içinde gerçekleşecek

2023-08-04 15:52 - Siyaset

İlgili Haberler

TCMB'den makro finansal istikrarı destekleyici adım

00:33 - Ekonomi

Trump, US Steel'in Japon çelik üreticisi Nippon Steel ile ortaklık kuracağını açıkladı

00:03 - Ekonomi

Türk savunma sanayi firmaları Berlin'de öğrencilerle buluştu

22:42 - Ekonomi

Bakan Kurum: Depozito sistemiyle Türkiye’ye yılda 500 milyon avro katkı sağlanacak

19:12 - Ekonomi

İngiltere'de elektronik sigara satışı yapan işletmelerin sayısı son 10 yılda yüzde 1200 arttı

17:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Avcılar gişelerinde yapılacak çalışma nedeniyle otoyola giriş-çıkışlar kapatıldı

02:48 - Gündem

AB'den ABD'ye tarife tepkisi

02:28 - Dünya

Eskişehirspor'un şampiyonluğu kutlandı

02:02 - Spor

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'ye yönelik yaptırımlarda hafifletmeye gitti

01:12 - Dünya

Başkentte İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi

00:52 - Gündem