?>

DEİK'in Irak'ta imzaladığı mutabakat zaptı iki ülkenin özel sektörüne yön verecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Irak Ticaret Odaları Birliği arasında imzalanan mutabakat zaptının iki ülkenin özel sektörüne yön vermesi bekleniyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı günübirlik ziyarette Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelmişti.

Söz konusu ziyaret kapsamında iki ülke arasında başta "Kalkınma Yolu Projesi Hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı" olmak üzere; ticaret, turizm, eğitim, sağlık, güvenlik, bilim ve teknoloji, yatırım, gençlik ve spor gibi farklı alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalanmıştı.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, AA muhabirine söz konusu ziyaret ve imzalanan anlaşmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Acar, iki ülke arasında 26 işbirliği anlaşmasının imzalandığını anımsatarak, bunlarla yatırımların karşılıklı teşviki, güvenlik, terörle mücadele, ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma, çevre, sınır aşan sular, sağlık, eğitim gibi pek çok alanda teknik müzakerelerin sürdürülmesini ve takibini sağlayacak ortak daimi komiteler kurulmasına karar verildiğini aktardı. Bunlar içerisinde "Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması" ve "Stratejik Çerçeveye İlişkin Mutabakat Zaptı"nın öne çıktığını anlatan Acar, bu anlaşmaların iki ülke ilişkilerinde sağlam bir yol haritası teşkil ettiğini vurguladı.

"Kalkınma Yolu" iş dünyası için yatırım fırsatlarını beraberinde getiriyor

Acar, Kalkınma Yolu Projesi ile Irak'ın Basra kentinde inşası devam eden Fav Limanı'nın yaklaşık 1200 kilometre uzunluğundaki çift yönlü otoban ve demir yolu üzerinden Türkiye'ye bağlanmasının öngörüldüğünü de hatırlattı.

Limanın, 2025 yılında kısmen faaliyete geçmesinin, 2028'de de tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Acar, projenin iş dünyasına sağlayacağı avantajlar üzerinde durdu.

Kalkınma Yoluyla Körfez ülkeleri ile Asya'dan gelen malların Avrupa'ya taşınacağına işaret eden Acar, "Proje kapsamında öncelikle oldukça fazla ihale, dolayısıyla yatırım fırsatları yer alıyor. Irak ve Türkiye arasında su kaynaklarının yönetimi konusunda yapılan 10 yıllık anlaşma, her iki ülkenin tarım sektörüne önemli katkılar sağlayabilir. Su kaynaklarının daha verimli ve adil bir şekilde kullanılması, tarımın sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırabilir. İyi yönetilen su kaynaklarına erişim, tarımsal üretimi artırabilir ve dolayısıyla her iki ülkenin tarım sektörüne katkı sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"İki ülke birbirine daha da yakınlaşacak"

Acar, bu denli geniş alanı kapsayan anlaşmaların, tarihi, beşeri ve kültürel bağlara sahip iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıracağını söyledi.

Ziyarette ayrıca, DEİK ile Irak Ticaret Odaları Birliği arasında mutabakat zaptına imza atıldığını, bunun iki ülke özel sektörüne yön vereceğini dile getiren Acar, şunları kaydetti:

"Türkiye-Irak İş Konseyi olarak, en büyük hedeflerimizden biri ticaret hacmimizi daha üst seviyelere taşımak. Bu açıdan bakıldığında imzaladığımız anlaşma ile iki ülke özel sektörleri arasındaki ticari ve ekonomik bağları güçlendirmeyi ve ortaklıklar kurmayı, her iki tarafın iş insanlarını ve yatırımcılarını Türkiye'de ve Irak'ta yatırım yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz."

Acar, ikili ticari ilişkilerin gelişmesi için iş forumu, yuvarlak masa toplantısı ve ikili iş görüşmeleri düzenlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kartingde 2024'ün ilk yarışı Kocaeli'de yapıldı

2024-04-22 11:32 - Spor

Anayasa Mahkemesinin 62. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi

2024-04-25 17:33 - Gündem

Arzum, yeni ürünü Thermo Gusto'nun tanıtımını yaptı

2024-04-20 19:17 - Teknoloji

1Win bonuslarını kullanmak: Azerbaycan kullanıcıları için Özellikler ve Hizmetler

2024-04-22 22:06 - İnsan&Hayat

Üsküdar-Samandıra Metrosu'nda teknik arıza

2024-04-22 09:33 - Gündem

Anayasa Mahkemesi heyeti Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-04-25 16:13 - Gündem

Türkiye-Irak ilişkileri son dönemdeki üst düzey ziyaretlerle pekişiyor

2024-04-20 13:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bahçelievler'de metro istasyonunu su bastı

2024-04-20 19:02 - Asayiş

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

2024-04-21 11:47 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İsrail-Filistin) Şu anda rehinelerin takası noktasında bir gayretin içerisindeyiz

2024-04-24 18:09 - Siyaset

İlgili Haberler

OPEC+ üyesi 8 ülke, kasımda petrol üretimini günlük 137 bin varil artıracak

15:48 - Ekonomi

Otomotiv endüstrisinin eylül ihracatı 3,6 milyar doları aştı

13:58 - Ekonomi

Emtia piyasaları ABD'de federal hükümetin kapandığı haftada karışık seyretti

12:53 - Ekonomi

Sofralık zeytin ihracatında rekor kırıldı

12:47 - Ekonomi

Türkiye'deki İHA sayısı 88 binin, İHA pilotu sayısı da 1,6 milyonun üzerine çıktı

12:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazze'de 2 yıldır devam eden İsrail saldırılarında ölen çocuk sayısı 20 bini aştı

22:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: GKRY, adeta bir silah deposuna dönüşmüş durumda

22:43 - Dünya

İsrail, Trump'ın Gazze planını görüşmek üzere müzakere heyetini Mısır'a gönderiyor

22:33 - Dünya

Samsunspor, Fenerbahçe ile golsüz berabere kaldı

22:18 - Spor

Başakşehir'i yenen Göztepe, yoluna namağlup devam ediyor

22:13 - Spor