?>

Dede mirası 84 yıllık fotoğrafçılık mesleğini küçük stüdyosunda sürdürüyor

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 84 yıldır fotoğrafçılık yapan ailenin 3. kuşak temsilcisi 73 yaşındaki Faruk Şener, 15 metrekarelik stüdyosunda mesleğini sürdürüyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Kocaeli

Dede Ahmet Şener'in 1939'da ilçe merkezindeki çarşıda açtığı dükkanla fotoğrafçılığa başlayan ailenin serüveni, 1957'de işletmenin taşındığı Hacıhalil Mahallesi Hükümet Caddesi'nde bugüne kadar devam etti.

Amcası Edip Şener'in 1988'deki vefatının ardından babası Mahmut Şener'in yanında çalışmaya başlayan Faruk Şener, 35 yıldır aile geleneğini sürdürüyor.

İş yerinin bulunduğu 2 katlı binanın 1993'te yıkılmasının ardından aynı mevkide açtıkları 15 metrekare dükkanda fotoğrafçılığa devam eden Şener, babasının vefat ettiği 2015'ten bu yana sadece vesikalık çekerek mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Şener, mesleğinin aile üyelerince sürdürülmemesi durumunda anıları yaşatmak için dükkanının bozulmadan yerinde kalmasını istiyor.

"Allah sağlık verdiği sürece devam ettirmeyi düşünüyorum"

Mesleğe başlamadan önce alüminyum imalatı sektöründe çalışan Şener, AA muhabirine, yıllardır ilçeye hizmet veren ailesinin fotoğrafçılık hikayesinin 1939'da dedesi tarafından başlatıldığını söyledi.

Şener, 1974'te ölen dedesinin ilk dükkanının, daha önce çarşı içerisinde tarihi hamam ve çeşmenin bulunduğu konumda yer aldığını, kendisinin ise şu anda küçük bir alanda mesleği sürdürdüğünü belirtti.

Stüdyolarda fotoğraf çektirmenin yavaş yavaş azaldığına değinen Şener, uzun yıllar tek başına hizmet verdiklerini ancak daha sonra bu alandaki esnafın arttığını ifade etti.

Şener, daha önce düğün, nişan ve bayramlarda özel çekimler yaptıklarını ancak son dönemde sadece vesikalık çektiğini anlatarak, "Artık herkesin telefonu var. Bu nedenle yavaş yavaş fotoğraf olayı stüdyolarda kalkıyor. Çocuklarım başka dallarda çalıştıkları için zannediyorum ki mesleğimizi devam ettirmeyecekler." diye konuştu.

Babasının vefatından sonra tek başına çalıştığını kaydeden Şener, "Allah bana sağlık sıhhat verdiği sürece burayı vesikalık çekerek sürdürmeyi düşünüyorum." dedi.

Şener, büyüklerinden kalan mesleğinin çok değerli bir miras olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filipinler'de 6,4 büyüklüğünde deprem

2023-10-04 15:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile telefonda görüştü

2023-10-09 19:52 - Gündem

UEFA'da tarihi gün başladı

2023-10-10 11:08 - Spor

Balıkesirli terzi mesleğini 66 yıldır sürdürüyor

2023-10-04 16:32 - Çevre-Hayat

’Kafes Operasyonu’yla 39 suç yapısı çökertildi

2023-10-06 13:58 - Asayiş

Head&Shoulders, akran zorbalığına karşı #zorbalığıkafandanat projesini hayata geçirdi

2023-10-06 20:27 - Gündem

Hong Kong'da "Koinu Tayfunu" alarmı

2023-10-08 13:43 - Dünya

Türk silah üreticileri büyük oynuyor

2023-10-04 15:58 - Gündem

BM Genel Sekreteri Guterres: Üye ülke liderleri reform çağrısında bulundu

2023-10-04 20:42 - Dünya

Ticaret borsalarında ağustosta 19 bin tonun üzerinde fındık satıldı

2023-10-06 13:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kilis'te çiftçilere 737 ton tohum dağıtıldı

16:32 - Çevre-Hayat

Zonguldak'ta açılan kemik iliği nakil merkezi Batı Karadeniz Bölgesi'nin hizmetinde

14:12 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da "ya tutarsa" diye dikilen narenciye ağaçları meyve verdi

13:53 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle besiciliğe başlayan kadın 250 hayvana ulaştı

13:37 - Çevre-Hayat

Zirvedeki Saveriksa Yaylası'nda besicilerin mesaisi sürüyor

11:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD bazı tarımsal ürünlere gümrük vergisi muafiyeti getirdi

01:57 - Dünya

1915 Çanakkale Köprüsü Dünya Diyabet Günü nedeniyle maviye büründü

01:02 - Gündem

Bakan Kurum: Yüzyılın Konut Projesi'ne 2 milyon 879 bin geçerli başvuru yapıldı

00:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgemizdeki 350 bininci konutumuzu hak sahiplerine teslim edeceğiz

23:37 - Gündem

TEFAS'ta TL nakit yükümlülük yerine getirme saati uzatıldı

22:52 - Ekonomi