?>

Darbeci yüzbaşıdan 'Telden atlayan olursa vurun' emri

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlere ilişkin davada savunma yapan sanık eski uzman çavuş Maraz, 15 Temmuz gecesi yanlarına bir yüzbaşının geldiğini ve "Telden atlayan olursa vurun" emrini verdiğini savundu.

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık,TRT ve diğer kurumların müşteki avukatları katıldı.

Sanık eski uzman çavuş Ercan Maraz savunmasına FETÖ ve darbe girişimini lanetleyerek başladı.

Dönemin bölük komutanı Burak Ercan'ın, 13 Temmuz günü içtima alanında topladığı askerlere tarihini belirtmeden bir tatbikat yapılacağını bildirdiğini ifade eden Maraz, 15 Temmuz'da birlik dışında görev yaptığını, birliğinde sadece giriş çıkış saatlerinde bulunduğunu savundu.

Maraz, 15 Temmuz akşamı telefonla arandığını ve tatbikatın başladığının söylenmesi üzerine önceden belirtilen arkadaşını alarak saat 21.45 sıralarında alaya gittiğini anlattı.

Alayda Burak Ercan'ın kendisine mühimmat verdiğini ve içtima alanına gönderdiğini dile getiren Maraz, alay komutanı Barış'ın talimatıyla Genelkurmaya yönlendirildiklerini ve telefonlarının toplandığını söyledi.

Genelkurmaya gittiklerinde Kızılay'da olağandışı bir durum olmadığını öne süren Maraz, "Uçaklar uçmaya, helikopter ateş etmeye başladı. Helikopterin attığı bir kurşun önüme düştü." dedi.

Mahkeme Başkanı Murat İlhan'ın, sanık Mehmet Bulut'un da aynı yerde olmasına karşın bundan söz etmediğini belirtmesi üzerine Maraz, "Başkanım, helikopter taradı, kurşun önüme düştü. O an onlar da oradaydı. Saat 01.30 civarı olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

"Telden atlayan olursa vurun"

Maraz, daha sonra yanlarına safari kıyafetli bir yüzbaşının geldiğini ve "Telden atlayan olursa vurun." emrini verdiğini, ancak kendilerinin bu emri uygulamadığını savundu.

İlerleyen saatlerde vatandaşlardan darbe yapıldığını öğrendiklerini anlatan Maraz, başlarda ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını, sonra araçların bulunduğu yere gittiklerini söyledi.

Mahkeme Başkanı İlhan'ın, vatandaşlardan öğrendikten sonra komutanlarından bilgi almaya çalışıp çalışmadıkları yönündeki sorusuna karşılık Maraz, "Ben ilk defa tatbikata katıldım. 2,5 yıldır meslekteydim. Darbe nedir bilmem. 1990 doğumluyum, en son darbe 1980'de yapılmış." ifadelerini kullandı.

Başkan İlhan, bunun üzerine "Darbenin ne olduğunu bilmek için illa yaşamak mı lazım? Bir sürü kitap, belgesel var." dedi. Sanık Maraz ise "Benim bunları bilmem için askeri okulda okumam lazım. Orada da okumadım. Sadece 3 aylık kurs gördüm." savunmasını yaptı.

İlerleyen saatlerde çıkmayı planladıkları sırada Cengiz Aydın isimli albayın talimatı üzerine Genelkurmaydan çıkamadıklarını savunan Maraz, öğlen saatlerine kadar bekledikten sonra çıkabildiklerini kaydetti.

Sanık eski uzman çavuş Yetiş Çelebi ile sanık eski uzman çavuş Mehmet Bulut da savunma yaptı.

Duruşmaya öğle arası verildi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tarla sürmeye giden kuzenler öldürüldü

2017-10-16 18:17 - Asayiş

FETÖ-PKK işbirliği operasyonda ortaya çıktı

2017-10-13 16:42 - Asayiş

Maliye Bakanı Ağbal'dan MTV açıklaması

2017-10-13 20:52 - Ekonomi

MHP'den müftülere nikah kıyma tasarısına ortak açıklama

2017-10-13 02:42 - Siyaset

IMF Türkiye'nin 2017 büyüme tahminini yükseltti

2017-10-10 19:17 - Ekonomi

'2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın ürettik'

2017-10-12 17:07 - Teknoloji

A Milliler beraberlikle tamamladı

2017-10-10 12:37 - Spor

Domaniç Dağları sonbaharın renklerine büründü

2017-10-14 22:37 - Gündem

Liberya'da halk sandık başında

2017-10-10 15:22 - Dünya

New Holland'ın yeni bahçe traktörü BURTARIM 2017'de

2017-10-11 19:15 - Ekonomi

İlgili Haberler

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

01:32 - Gündem

Eymir Gölü yakınlarındaki otluk alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

00:02 - Gündem

İletişim Başkanlığından Türkiye'nin Gazze'ye insani yardımlarına ilişkin paylaşım

19:43 - Gündem

DMM, "Samsun ve Zonguldak'ta ormanların talan edildiği" iddiasını yalanladı

18:33 - Gündem

Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşleri sürüyor

18:17 - Gündem

Günün Manşetleri

TCMB'den "Reel Sektörün Döviz Talebi Gelişmeleri" analizi

09:23 - Ekonomi

Washington'da 'suç oranlarını düşürmek' amacıyla düzenlenen operasyonlarda 465 kişi yakalandı

09:18 - Dünya

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

09:04 - Ekonomi

İnguşetya’nın iktidar mücadelesi; Batalhacılar ve Hükumet -Ülkü Menşure Solak yazdı-

08:58 - En Son Yazılar

Beşiktaş, Konferans Ligi play-off turu ilk maçında yarın Lausanne ile karşılaşacak

08:57 - Spor