?>

Darbe sanığı erlerden 'tepki çeken' savunmalar

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin açılan davanın ilk üç gününde savunma yapan erlerin çoğunluğunun, hiçbir eyleme karışmadıklarını iddia ederek benzer ifadeler kullanması dikkati çekti.

Gündem - 8 yıl önce

İSTANBUL - HÜSEYİN KULAOĞLU

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki eylemlere ilişkin davanın devam eden duruşmalarında sanık erlerin hiçbir eyleme katılmadıklarını iddia ederek benzer ifadeler kullanması tepkiye yol açtı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki eylemlere ilişkin 135'i tutuklu 143 sanığın yargılandığı davanın ilk üç gününde savunma yapan tutuklu ve tutuksuz erlerin bir kısmının, "Unimogun altında bekledim, aracın altına saklandık, aracın altına yattım" şeklinde ifadeler kullanması dikkat çekti.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki büyük salonda İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın duruşmalarında, sanık erler Ahmet Turan Çiftçi, Murat Görgün, Adtullah Kıztanır, Ahmet Işık, Adem Öztürksoy, Ali Alanay, Hasan Kale ve Aykut Şafak Kaya birbirlerine benzer savunmalar yaptı.

Sanıkların birbirlerine benzer savunma yapmalarına tepki gösteren bir müşteki avukatı, sanıklara “Bu ifadeleri vermeniz için bir yönlendirmede, cezaevinde bir telkinde bulunan oldu mu?" diye sordu.

Sanıklar da gördüklerini ve yaşadıklarını anlattıklarını savunarak, herhangi bir etkileme olmadığını söyledi.

Savunma yapan erler ifadelerinde, hiçbir eyleme karışmadıklarını, halka ateş eden hiçbir eri görmediklerini, sadece eski yarbay Turgay Ödemiş, eski binbaşı Ahmet Taştan ve üsteğmen Vedat Yıldız'ın ateş ettiğini gördüklerini anlattı.

Köprüde 34 kişinin öldüğü olaya ilişkin savunma yapan askerlerden çoğu, sabaha kadar hiç ateş etmediğini bazıları ise sadece havaya ateş ettiklerini öne sürdü.

Savunmalar

Duruşmaların ilk 3 gününde savunma yapan erlerin neredeyse tamamının olaylar sırasında gizlendikleri yerlerde beklediklerini söylemelerine salondaki avukatlarla mahkeme heyeti başkanı da tepki gösterdi.

Söz konusu erlerin savunmaları şöyle:

Er Ahmet Turan Çiftçi: "Aracın içinde uzanıp uyuyakaldım, gürültüyle uyandım. 'Teslim oluyoruz.' diye bağırdılar."

Er Murat Görgün: "Köprüde olaylar başlayınca ZPT aracının içerisine girdim. Sabaha kadar aracın içerisinde bekledim."

Er Adtullah Kıztanır: "Aracın altına saklandık, olaylar bitene kadar oradan çıkmadım"

Er Ahmet Işık: "Köprüde olaylar başlayınca unimogun altına girdim ve sabaha kadar hiç çıkmadım."

Er Adem Öztürksoy: "Araçta oturuyordum. Bir anda mermiler yağmaya başladı, 5-6 mermi araca isabet etti. İndim ve aracın altına yattım. Sabaha kadar oradaydım."

Er Ali Alanay: "Tank atışı yapıldığında köprü sallanıyordu. Unimogun altındaydım, sabaha kadar oradaydım. Ne havaya ne denize, ne şahsa ateş ettim, silah kullanmadım"

Er Hasan Kale: "Kimseye silah doğrultmadım. Tankın arkasına geçip oturdum, daha sonra itfaiye aracının içindeki boşluğa uzanarak epey bir süre yattım. Sabah 'Teslim oluyoruz' sesini duydum."

Er Aykut Şafak Kaya: "Biz kısa dönem erler olarak bir araya gelip herhangi bir şeye karışmamaya karar verdik. Ortada bulunan unimogun altına yattık. Hiçbir şekilde silahımı kullanmadım, o askeri aracın altında sabaha kadar bekledim."

Mahkeme başkanı ve avukatlardan tepki

Sanık erlerin benzer ifadelerine Mahkeme Başkanı Taner Akıncı ve müşteki avukatları tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Akıncı, erlerin içtimaya geç kaldıklarını söylemelerine ilişkin, "Herkes geç kalmış." diyerek tepkisini dile getirdi.

Akıncı, sanık Çiftçi'nin aracın içinde uyuduğunu söylemesi üzerine ise "Sen ciddi ciddi uyuduğunu mu söylüyorsun? O gece kimse uyumadı. Buradaki kahramanlar uyumadı, bazı kişiler kahve içerek televizyon izledi ama onlar da uyumuyorlardı. Sen uyudun öyle mi?" şeklinde tepki gösterdi.

Müşteki avukatlarından Uğur Güven de "Bu unimog kaç metreymiş, herkes altında yatmış. Unimog görüntüsünün ekrana yansıtılmasını istiyoruz. Hangi unimogun altında nasıl yattığını bize göstersin." diye konuştu.

Bir müşteki avukatı da "Zekamızla alay eder gibi ifadeler bizi rahatsız ediyor." dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ sanığı kendi numarasını hatırlamadı

2017-10-06 19:12 - Gündem

Casper, Beykent Üniversitesinde öğrencilerle buluştu

2017-10-06 17:32 - Ekonomi

İran'daki cuma hutbelerinde IKBY gayrimeşru referandumuna kınama

2017-10-06 23:42 - Dünya

'Yüzde 50 kapasiteyle oynuyorum'

2017-10-05 17:17 - Spor

HDP Sözcüsü Baydemir'e 1 yıl 5 ay hapis cezası

2017-10-05 19:47 - Genel

19 cep telefonu çaldıktan sonra yakalandı

2017-10-08 13:07 - Asayiş

Cep telefonu aracınızı 'yoldan çıkarıyor'

2017-10-07 14:22 - Gündem

Serdar Aziz: Yüzde 50 kapasiteyle oynuyorum

2017-10-05 17:09 - Spor

Emre Belözoğlu, Tugay Kerimoğlu'nu geçmeye hazırlanıyor

2017-10-05 19:02 - Spor

Özel hastaneden ahlak dışı SMS şoku

2017-10-05 21:52 - Asayiş

İlgili Haberler

Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

01:12 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Aile ve Gençlik Fonu'na ilişkin paylaşım

00:03 - Gündem

İzmir'de planlı su kesintileri 9 Eylül'den itibaren 2 günde bir uygulanacak

20:58 - Gündem

Milli Savunma Bakanı Güler, Pakistan'a gitti

20:18 - Gündem

Emine Erdoğan'dan "Dünya Okuma Yazma Günü" paylaşımı

18:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Venezuela: ABD, yasa dışı uyuşturucu ticaretinde merkez bir ülke

06:08 - Dünya

BM Raportörü Albanese, Küresel Sumud Filosu'na dron saldırısı düzenlendiğini bildirdi

03:17 - Dünya

Pasifik ada ülkesi Vanuatu açıklarında 6,4 büyüklüğünde deprem

01:32 - Dünya

Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

01:12 - Gündem

İzmir'de 2 polisin şehit olduğu silahlı saldırı soruşturmasında gözaltı sayısı 27'ye yükseldi

01:07 - Asayiş