?>

Danıştaydan emeklilere sendika yolunu açan karar

Danıştay, işçi ve memur emeklilerinin sendikalı olabilmelerinin önünü açan Ankara 7. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA - TANJU ÖZKAYA

Danıştay 10. Dairesi, işçi ve memur emeklilerinin sendika kurabilmesinin önünü açan Ankara 7. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

Yeni Emekliler Birliği Sendikası (Yeni Emekli Bir-Sen) yönetim kurulu üyeleri, 26 Eylül 2013'te kuruluş dilekçesiyle Ankara İl Dernekler Müdürlüğüne başvurdu. Valilik yetkilileri, emeklilerin sendika kurabileceklerine ilişkin yasal düzenleme bulunmaması nedeniyle İçişleri Bakanlığına emeklilerin sendika kuruma haklarının olup olmadığını sordu.

İçişleri Bakanlığından 27 Haziran 2016'da gelen cevapta, emeklilerin "sendika" yerine "dernek" kurabilecekleri bildirildi. Ankara Valiliği de bu bilgilendirme gereği sendika kuruluş dilekçesini işleme koymayarak, başvuruyu reddetti. Sendika yönetimi ise Ankara Valiliğinin ret işlemenin iptali istemiyle Ankara 7. İdare Mahkemesinde dava açtı.

Valilik işlemini iptal eden Mahkeme, Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığının "emekliler sendika kuramaz" kararını hukuka aykırı bularak, Anayasanın 17. ve 51. maddeleri ile İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 11. maddesi gereğince emeklilerin sendika kurabileceklerine hükmetti.

Bunun üzerine Ankara Valiliği, Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin kararını temyiz ederek, yürütmesinin durdurulmasını ve kararın bozulmasını istedi. Temyiz istemini 10 Aralık 2016'da görüşen Danıştay 10. Dairesi, Ankara Valiliğinin başvurusuyla ilgili ilk incelemesini tamamladı.

Ankara 7. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddeden daire, temyiz istemini daha sonra esastan karara bağlayacak.

"Danıştay tarihi bir karar verdi"

AA muhabirine konuşan Yeni Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, yaptığı açıklamada, "Yüksek mahkemenin kararına göre işçi, Bağ-Kur ve memur emeklileri sendika kurabilecek. Anayasanın 53. maddesine istinaden yapılacak bir uyum yasasıyla yaklaşık 12 milyon emekli sendikalı olma hakkını kavuşacak. Danıştay, emekliler için tarihi bir karar vererek, emeklilere sendika yolunu açtı." açıklamasında bulundu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Burası Alpler değil Karadeniz

2017-01-16 19:12 - Gündem

DHKP-C'nin sözde Ege Bölgesi sorumlusu tutuklandı

2017-01-17 12:37 - Gündem

Warriors'tan Cavaliers'a 35 sayı fark

2017-01-17 12:52 - Spor

19 kişiye FETÖ’den gözaltı

2017-01-12 23:47 - Asayiş

Maradona'dan Pele'ye gönderme

2017-01-17 12:02 - Spor

'Anayasanın ilk üç maddesi bizim de kırmızı çizgimiz'

2017-01-16 19:32 - Siyaset

Erzincan'da intihar

2017-01-16 15:17 - Asayiş

'Birine can havliyle bir yumruk atmışım'

2017-01-15 20:37 - Siyaset

'Sadece Messi yok' diyen yönetici görevden alındı

2017-01-14 03:17 - Spor

Messi'nin heykeline saldırı

2017-01-10 15:08 - Spor

İlgili Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türk Kızılayın kuruluş yıl dönümünü kutladı

15:25 - Gündem

Bakan Göktaş: Aileyi evrensel bir değer olarak yeniden tanımlamalıyız

15:24 - Gündem

Türkiye'de kütüphane sayısı 2024 yılı itibarıyla 44 bin 829 oldu

15:24 - Gündem

Siirt'te 1,5 yaşındaki çocuğun 5. kattan otomobilin üzerine düşmesi kamerada

15:22 - Gündem

Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin Türkiye'ye gelişleri sürüyor

14:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Çin'e en çok borcu olan 20 ülkenin 11'i Afrika kıtasından

15:24 - Ekonomi

Siirt'te 1,5 yaşındaki çocuğun 5. kattan otomobilin üzerine düşmesi kamerada

15:22 - Gündem

Bodrum'a "Resilient Lady" kruvaziyeriyle 2 bin 572 yolcu geldi

15:18 - Ekonomi

İstanbul'da 3 ilçe belediyesinde başkan vekili seçimleri tamamlandı

15:12 - Siyaset

ECB: Altın, 2024'te küresel rezerv varlık olarak avroyu geride bıraktı

15:08 - Ekonomi