Danimarka, ABD'nin Grönland söylemlerinin gölgesinde yarın sandık başına gidecek

Avrupa Birliği (AB) ülkesi Danimarka, ABD'nin Grönland'ı "ele geçirme" söylemlerinin gölgesinde yarın genel seçime gidiyor.

Dünya - 5 ay önce

ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bölge Grönland'a "ulusal güvenlik" gerekçesiyle ihtiyaç duyduğunu birçok defa dile getirmesiyle zorlu bir dönemden geçen Danimarka'da seçim sonucu merakla bekleniyor.
Sosyal Demokratlar Partisi lideri ve Başbakan Mette Frederiksen, Grönland meselesinde başarılı bir "kriz yönetimi" izlediğini savunurken, partisinin üçüncü döneminde de seçimden galibiyetle ayrılmasını temenni ettiğini belirtti.
Danimarka'daki seçimde favori gösterilen bir diğer isim ise merkez sağ Danimarka Liberal Partisi (Venstre) lideri ve Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen oldu.
Ülkede favori iki aday olan ve aynı hükümette yer alan Frederiksen ve Poulsen, ulusal televizyonlarda birçok kez karşı karşıya da geldi.
Frederiksen, emeklilik ve servet vergisi konularında çalışmalar yapacaklarını aktarırken, Poulsen bunun ekonomiyi zayıflatacağını savundu.
Paylaşılan son anketlere göre, Frederiksen'in partisi ilk, Poulsen'in partisi ise ikinci sırada yer alıyor.

ABD'nin Grönland söylemlerinin gölgesinde seçim

Danimarka'yı dünya gündeminde tutan en önemli mesele ise ABD Başkanı Trump'ın Grönland'ı "ele geçirme" söylemleri oldu.
Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan Grönland'ı almakla tehdit eden Trump'a karşı Danimarka, egemenliklerinin "kırmızı çizgileri" olduğunu belirtti.
En son, Danimarka'nın Grönland'a asker göndererek olası bir ABD saldırısına karşı ciddi bir savaş hazırlığı yaptığı da ortaya çıktı.
Grönland'dan Danimarka Parlamentosu için seçilecek 2 temsilcinin de ABD'den gelebilecek söylemlere karşı önemli rol oynayacağı ifade ediliyor.

Danimarka'daki domuz sektörü seçimde belirleyici rol oynayabilir

Danimarka'daki domuz sektörü de seçimdeki önemli başlıklardan biri oldu.
Dünyada domuz eti ihracatında üst sıralarda bulunan Danimarka'nın yılda 28 milyon domuz ürettiği ve bu bağlamda nüfusun büyük bir çoğunluğunun tarım işiyle uğraştığı biliniyor.
Sol merkezli partiler domuz üreticiliğinin çevresel sorunlara neden olduğunu ve daha sıkı düzenlenmeler uygulanması gerektiğini savunurken, sağ merkezli partiler ise üretimin daha da artırılması gerektiği yönünde görüş belirtiyor.
Ulusal basın, yarınki seçimde nüfusun çoğunluğunu oluşturan çiftçi oylarının partiler arasındaki dengeyi etkileyebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

Resmi olmayan ilk sonuçlar yarın gece açıklanacak

Danimarka'daki seçime 12 parti katılırken, 90 sandalyeyi kazanan parti tek başına hükümeti kurma hakkına sahip oluyor.
Ulusal medya, yarınki seçimde hiçbir partinin tek başına iktidar olamayacağını, mevcut Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen'in partisi Moderaterne'nin "denge" rolü üstlenebileceğini ifade ediyor.
Danimarka'da resmi olmayan ilk sonuçların, yarın gece açıklanması bekleniyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tokat'ta siyah obsidyen taşından üretilen aynalar talep görüyor

2026-03-22 12:18 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıymetli öğretmenlerimize karşı şiddete toleransımız yoktur

2026-03-18 21:52 - Siyaset

Tarım ve Orman Bakanlığından Milli Parklar Kanunu'na ilişkin iddialara cevap

2026-03-19 17:37 - Gündem

İsrail'in gece saatlerinden bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 33 kişi hayatını kay

2026-03-18 12:42 - Dünya

Avrupa'nın en büyük robotlu ve otonom çiftliği hayvancılığı yerli teknolojiyle birleştiriyor

2026-03-17 11:53 - Ekonomi

Türkiye'de yaklaşık 1,8 milyon yaşlı tek başına yaşıyor

2026-03-20 12:19 - Gündem

Ramazan Bayramı öncesi market denetimleri yoğunlaştırıldı

2026-03-17 13:28 - Gündem

Emine Erdoğan, onursal başkanı olduğu dernek ve vakıfların temsilcileriyle buluştu

2026-03-17 18:03 - Gündem

Sağlık Bakanı Memişoğlu 10 milyon kişinin kilosunu ölçtüklerini açıkladı

2026-03-18 12:32 - Sağlık

Küresel piyasalar, artan jeopolitik riskler ve Fed'in faiz kararı sonrası negatif seyrediyor

2026-03-19 09:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan etti

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan kararını kınadı

22:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya