Daha iyi görebilmek için kontakt lens

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, daha iyi görebilmek için kontakt lens önerisinde bulundu.

Sağlık - 10 yıl önce

Kontakt lensin göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam bir mercek olduğunu söyleyen Op.Dr.Şeyda Atabay, “Göz ön yüzeyindeki kornea tabakasının yüzeyine yerleştirilir. Bu sayede gözdeki kırma kusurları tedavi edilebilmektedir. Kontakt lensler miyopi, astigmatizma, hipermetropi tedavilerinde kullanılırken son yıllarda presbiyopi yani yakın görme bozuklukları tedavilerinde de kullanılmaktadır. Yakın görme tedavisinde kullanılan kontakt lensler multifokal kontakt lens olarak adlandırılmaktadır.
Keratokonus adı verilen kornea hastalığında ise özel kontakt lensler kullanılmaktadır” diye konuştu.Kırma kusuru olan veya olmayan durumlarda da daha iyi ve güzel gözükmek amacıyla renkli lensler kullanıldığını anlatan Op.Dr.Şeyda Atabay, “Kontakt lensler her ne amaçla kullanılırsa kullanılsın mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Doktor kontrolü olmadan bilinçsizce temin edilen kontakt lensler göz kaybına bile varabilecek sorunlar oluşturabilmektedir. Kontakt lens numarası gözlük numarasından farklı özellikler içerir. Her insanda farklı olabilen çap ve temel eğrilik ölçülmeden bilinmeden kullanılan lensler gözde bası belirtilerine ve çiziklere neden olabilmektedir. Ayrıca kontakt lens numarası herzaman gözlük numarasına eşit değildir. Numaranın özelliklerine göre gözlük numarasından farklılıklar gösterebilmektedir. Bu tüm numaralara göre farklılık gösterir. Yani lens numarası gözlük numarasından bir derece düşük olur düşüncesi yanlıştır, ve bu ayarlama Göz doktorlarınca yapılmalıdır” diye konuştu.
Kontakt lens kullanırken öncelikle dikkat edilmesi gereken konunun hijyen olduğunu vurgulayan Op.Dr.Şeyda Atabay, “Temiz ortamlarda kullanılmayan ve dikkat edilmeyen lens kullanımları gözde ciddi enfeksiyonlara , geri dönüşü olmayan ülserlere sebep olabilmektedir.
Kontakt lens çeşitleri özelliklerine göre günlük, haftalık, aylık veya yıllık olabilmektedir. Bazı lensler üretilen firmalarca veya lensi satan kurumlarca 1 hafta boyunca hatta bir ay boyunca gözde kalabilir denilmektedir. Bir göz doktoru olarak böyle bir uygulamanın göz sağlığı açısından çok sakıncalı olduğunu belirtmek isterim. Ve çok özel durumlarda ancak 1 gece gözde bırakılabileceği ancak mümkün olduğunca her gece yatmadan önce kontakt lensleri çıkarmalarını şiddetle tavsiye etmekteyim.
Doktor kontrolünde, kurallara uygun temiz kullanım ile günlük yaşamda çok rahatlık sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Spor yorumcusu canlı yayında soyundu

2016-04-05 12:37 - Spor

Mustafa Ceceli'den nostaljik paylaşım

2016-04-02 18:32 - Magazin

İş hayatından korkmuyorlar

2016-04-01 16:11 - Eğitim

Hikmet Karaman: İyi işler yaptık ama gol için yeterli olmadı

2016-04-05 00:52 - Spor

İZU’den Amerika çıkartması

2016-04-07 15:32 - Eğitim

Canı sıkılan yangın ihbarı yapıyor, yalan ihbarlar çileden çıkarıyor

2016-04-08 12:52 - Gündem

Uğur Okulları İngilizce öğretmenlerini buluşturdu

2016-04-04 13:17 - Eğitim

İzmir’de korkutan deprem

2016-04-06 20:33 - Asayiş

Otomobil beton direğe çarptı: 1 ölü

2016-04-03 11:17 - Yerel haber-Şirket Haber

"Güçlü bir takıma karşı iyi bir maç oynadık"

2016-04-02 02:03 - Spor

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Mülki idare amirlerine yönelik sosyal medya rehberi yayımlandı

13:32 - Gündem

İngiltere'de sıcak hava dalgaları nedeniyle 4,4 milyar sterlinlik ekonomik kayıp öngörülüyor

13:27 - Ekonomi

Ziraat Bankasından yılın ilk yarısında 74,2 milyar lira net kar

13:22 - Ekonomi

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya