?>

Dağ ve derelerde yetişen kuşburnu ve böğürtlenler kadınlara gelir kapısı oldu

Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde dağ eteklerinde ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen kuşburnu ve böğürtleni toplayan kadınlar, ürettikleri marmelat ve reçeli kurdukları kooperatif aracılığıyla satıyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Yozgat

Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde dağ eteklerinden ve dere kenarlarından kuşburnu ve böğürtlen toplayan kadınlar, ürettikleri reçel ve marmelatı ülkenin dört bir köşesine satıyor.

İş imkanlarının kısıtlığı olduğu ilçede bir araya gelen kadınlar, 2017 yılında Aydıncık Kadın Girişimci İşletme Üretim Kooperatifini kurdu.

Dağ eteklerinde ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen kuşburnu ve böğürtleni özenle toplayan kadınlar, yaptıkları reçel ve marmelatı kurdukları kooperatif aracılığıyla satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Salça, pekmez ve turşu da yapan kadınlar, ürünlerini ilçede kurdukları kültür evinde ve internet üzerinden satıyor.

Aydıncık Kadın Girişimci İşletme Üretim Kooperatif Başkanı Nimet Türker, mevsimine göre yörede yetişen ürünleri işleyerek kadınlara katkı sağladıklarını söyledi.

Kuşburnu ve böğürtlen mevsimi olduğunu dile getiren Türker, "Kadınlarımız dağlarda doğal olarak yetişen kuşburnu ve böğürtleni topluyor. Bunları hijyen kurallarına uyarak, temizleyip reçel ve marmelat haline getiriyoruz.

Kadınlarımız elde ettikleri gelir ile de ailelerine katkı sağlıyor. Bu da bizi mutlu ediyor." dedi.

Pazarlamayı ilçede oluşturdukları satış noktasının yanında internet aracılığıyla da yaptıklarını aktaran Türker, "Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın destekleriyle PTT-AVM'de yer aldık.

Açılan fuarlara katılarak hem ürünlerimizin hem ilçemizin tanıtımını yaptık. Satışlarımızdan geri dönüşlerimiz çok iyi oluyor. Ürünümüzü satın alan vatandaşlarımızın tavsiyesiyle satışlarımız daha da artıyor.

İstanbul, İzmir, Ankara, Muğla, Ağrı gibi birçok ile ürün gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çok fazla emek veriyoruz"

Kuşburnu ve böğürtlen toplayan kadınlardan Ümmügülsüm Gündoğdu, elde ettikleri gelirle ev ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti.

Pembe Taşdemir de kuşburnu ve böğürtlen toplamanın zor olduğunu anlatarak, "İlçemizde iş imkanları kısıtlı olduğu için biz de kooperatif aracılığıyla yaptığımız ürünleri satıp gelir elde ediyoruz.

Bu işi yapmak çok zor, ürünlerimizi alan insanlar bu işin zorluğunu görseler pazarlık yapmadan ürünleri alırlar, çok fazla emek veriyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'deki gösteride Türk bayrakları açıldı

2020-09-02 22:55 - Özel Haber

Hamas, ABD'yi Filistin meselesinde 'otoriter ve kibirli' hareket etmekle suçladı

2020-09-05 01:41 - Dünya

Erzurumspor kaleci Fabien Farnolle'yi transfer etti

2020-09-04 00:06 - Spor

Ağustosta fiyatı en fazla artan ürün salatalık, en çok düşen erik

2020-09-03 13:36 - Ekonomi

İguananın sindirim problemi sevgiyle tedavi edildi

2020-09-02 14:57 - Ekonomi

UNRWA'dan Kovid-19'la mücadele için 94,6 milyon dolar acil destek çağrısı

2020-09-05 02:31 - Dünya

Kerem Atakan Kesgin, Demir Grup Sivasspor'da

2020-08-31 00:06 - Spor

Cankurtaran köpeği 'Fox' Konyaaltı sahilinde göreve başladı

2020-09-02 14:46 - Çevre-Hayat

Hamas: Gazze'de ateşkese varıldı

2020-09-01 02:01 - Dünya

Londra'da 90 çevreci protestocu gözaltına alındı

2020-09-02 03:01 - Dünya

İlgili Haberler

"Özel çekiliş var, seni de düşündüm" mesajını tıkladı, parasını dolandırıcılara kaptırdı

12:37 - Çevre-Hayat

Hobi olarak başladığı el sanatı, devlet desteğiyle mesleği oldu

12:33 - Çevre-Hayat

"Sürücü Akademisi" ile adaylar güvenli pistlerde direksiyon çeviriyor

12:28 - Çevre-Hayat

Meslek liseliler tasarladıkları mini otonom araçla uluslararası yarışmalarda zirveyi hedefliyor

12:12 - Çevre-Hayat

Gökçeada ve Bozcaada'da yoğun turizm sezonu sorunsuz tamamlandı

12:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

MSB: Hudutlarda 5'i terör örgütü mensubu olmak üzere 188 şahıs yakalanmıştır

13:18 - Gündem

GYO'ların toplam portföy değeri 1,5 trilyon liraya ulaştı

13:13 - Ekonomi

TİM Başkanı Gültepe: Geçen ay 49 ilimizin ihracatı arttı

13:08 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Kazakistan Dışişleri Bakanı Köşerbayev ile telefonda görüştü

13:03 - Siyaset

Bakan Şimşek, eylül ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

12:57 - Ekonomi