Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik ilk KHK yayımlandı

Resmi Gazete'de yayımlanan 477 Sayılı KHK'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik düzenlemeler yer aldı.

Genel - 8 yıl önce

ANKARA

Resmi Gazete'de yayımlanan 477 Sayılı Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK), Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik düzenlemeler yer aldı.
477 sayılı kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması, 7142 sayılı kanunun verdiği yetkiye dayanılarak 2 Temmuz'da Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.
Bakanlar Kurulunun bazı görev ve yetkileri Cumhurbaşkanına devredildi
Söz konusu KHK'de yer alan 74 madde ve geçici 2 madde ile bazı kanunlarda yer alan Bakanlar Kurulunun bazı görev ve yetkileri Cumhurbaşkanına devredildi.
Yeni KHK ile 1924 yılından 1960'a kadar çıkarılmış bazı kanunlarda yer alan "İcra Vekilleri Heyeti" ibaresi ile 1963-2017 yıllarındaki bazı kanunlarda geçen "Bakanlar Kurulu" ve "Başbakanlık" ibareleri, "Cumhurbaşkanı" ve "Cumhurbaşkanlığınca" olarak değiştirildi.
Söz konusu düzenlemeyle, yürürlükte bulunan kanun ve KHK'lerle 10 Mayıs 2018 tarihli ve 7142 sayılı kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan KHK'lerin yürütme maddelerindeki Bakanlar Kurulu ve bakanlara yapılmış olan atıflar, Cumhurbaşkanına yapılmış sayılacak.
Bu KHK'nin yürürlüğe girdiği tarihten önce, değişiklik yapılan kanunların ilgili maddeleri gereğince yürürlüğe konulmuş tüzükler, nizamnameler, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikler ile diğer işlemler yürürlükten kaldırılmadıkça geçerliliğini sürdürecek.
Yeni düzenleme yemin töreninin yapılacağı gün yürürlüğe girecek
Yeni KHK'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin düzenlemeler, 24 Haziran'da birlikte yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının yemin ederek göreve başladığı tarihte yürürlüğe girecek.
Bu arada, KHK'de yer alan bir başka düzenleme ile Başbakanlık merkez teşkilatında "uzman yardımcısı" kadrolarında görev yapan ve iki yıllık süre sonunda hazırladıkları uzmanlık tezi kabul edilenler, en az üç yıl çalışma şartı aranmaksızın yeterlilik sınavına girmeye hak kazanacak.

Muhabir: Hamdi Çelikbaş

Haftanın Öne Çıkanları

Emniyet teşkilatında atama ve yer değiştirmeler açıklandı

2018-06-30 12:41 - Genel

Kamyon minibüse çarptı 10 yaralı

2018-07-02 06:02 - Asayiş

İstanbul'da şiddetli yağış hava trafiğini aksattı

2018-06-28 02:32 - Gündem

Zafer nutku atan darbeci albayın kaybedişi

2018-06-29 17:02 - Gündem

Ortaokul öğrencileri 'mehteran' ve 'bekçi' robot tasarladı

2018-06-29 17:32 - Çevre-Hayat

İstanbul'da sağanak su baskınlarına neden oldu

2018-06-28 10:33 - Genel

HDP'den vekil seçilen Leyla Güven'e tahliye

2018-06-29 18:02 - Asayiş

45 adrese eş zamanlı operasyon

2018-06-28 11:02 - Gündem

Tokat'taki FETÖ soruşturmasında 13 gözaltı kararı

2018-06-28 12:32 - Gündem

Jandarmanın baskın yaptığı evden çok miktarda uyuşturucu madde çıktı

2018-07-02 22:32 - Asayiş

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor