?>

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC'de Dr. Suat Günsel Camisi'nin açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Camilerimiz sadece ibadetlerimizin değil, aynı zamanda tarihimizin, edebiyatımızın, örf ve adetlerimizin, kültürümüzün iç içe geçtiği merkezlerdir." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Lefkoşa

KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da inşa edilen Dr. Suat Günsel Camisi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleşti.

Açılış töreninde konuşan Yılmaz, İslam aleminin Regaip Kandili'ni kutladı, kandilin huzur, barış ve sükunet getirmesini diledi.

Bu yıl Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünün idrak edileceğini hatırlatan Yılmaz, canlarını feda ederek KKTC'nin kurulmasına zemin hazırlayan herkesi rahmet ve minnetle andığını dile getirdi.

Yılmaz, o günlerde mücahit Kıbrıs Türkü'nün ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle bugün Gazze'de yaşanan manzaralara benzer sonuçların ortaya çıkmasının engellendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Allah korusun o günkü o irade, cesaret, fedakarlık gösterilmemiş olsaydı bugün neler yaşanıyor olurdu, takdirlerinize bırakıyorum. Gazze'de gördüğümüz hadise bize şunu öğretiyor, birilerinin söylediği laflarla davranışlarını birbirinden ayırt etmemiz lazım. Lafa gelince barış, demokrasi, insan hakları, ahlak, moral değerler, modern dünya, çağdaşlık, ne ararsanız var ama gerçeğe baktığınız zaman çocukların üstüne son teknoloji uçaklarla bomba indirme eylemi var. Bu realiteyi, bu hakikati bizim görmemiz lazım. Lafa değil, eyleme bakmamız lazım. Şunu hep birlikte bir kez daha gördük ki bu dünyada başkalarının merhametine güvenerek yolunuza devam edemezsiniz. Güçlü olmanız lazım. Birlik içinde, beraberlik içinde olmanız lazım ve hukukunuzu korumanız lazım. Başkalarından bunu beklediğiniz sürece nelerle karşı karşıya kalacağınızın en güzel örneği şu anda Gazze'de bütün dünyanın gözü önünde yaşanıyor. Bu vesileyle Gazze'de hayatını kaybeden şehit olan çocuklara, kadınlara, masum sivil insanlara, yaşlılara, hastalara, hepsine buradan rahmet diliyoruz. İnşallah orada da barışın, huzurun egemen olduğu günleri en kısa sürede görürüz."

Türkiye'nin bu konuda tavrının çok açık ve net olduğunu, en kısa sürede hiçbir mazerete sığınmadan kalıcı ateşkes ilan edilmesini beklediğini vurgulayan Yılmaz, ardından da Birleşmiş Milletler kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarını esas alan, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin varlığıyla, iki devletli bir çözümü savunduklarını söyledi.

Yılmaz, aynısını KKTC ve Kıbrıs adası için de söylediklerini anlatarak, "Burada da iki devlet var. İki egemen, bağımsız devlet var ve bundan sonra konuşulacak her şey, bu iki devlet arasında konuşulmak ve üzerinde müzakere edilmek durumunda. Çözüm aranıyorsa çözüm budur. Realiteye bakıp hareket edilecekse realite budur. Yıllarca denenip sonuç alınmamış yöntemleri tekrar tekrar deneyip enerji kaybetmenin bir anlamı yoktur." dedi.

"Adanın her iki tarafında da Kıbrıs Türkü'nün çok uzun bir tarihi var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını, muhabbetlerini ve camiye ilişkin tebrik ve teşekkürlerini ileten Yılmaz, başta Dr. Suat Günsel olmak üzere caminin yapımında emeği geçen herkesi tebrik etti.

İslam medeniyetinin cami merkezli bir medeniyet olduğunu belirten Yılmaz, camilerin tarihten günümüze sosyal hayata şahitlik eden İslam beldelerinin etrafında hayat bulduğu, mümin yüreklerin kendisinde buluştuğu mekanlar olduğunu kaydetti.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Camilerimiz sadece ibadetlerimizin değil, aynı zamanda tarihimizin, edebiyatımızın, örf ve adetlerimizin, kültürümüzün iç içe geçtiği merkezlerdir. Kıbrıs 649 yılında Hazreti Osman'ın hilafeti döneminde İslam'la müşerref olmuş, 1571 yılında başlayan Osmanlı hakimiyetiyle ezan sesleri adanın her noktasında yükselmeye başlamıştır. Bundan sonra da kıyamete kadar inşallah bu ezanlar susmayacak, bu bayraklar inmeyecek. Peygamber Efendimizin süt halası Hala Sultan başta olmak üzere sahabe türbeleri, mescitler, camiler ve İslam yapıları adanın her iki tarafında bu köklü geçmişi bizlere göstermektedir.

Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la birlikte Ankara'da çok önemli bir serginin açılışını yaptık. Orada da gördük ki gerçekten çok büyük izler var. Birileri yok etmeye çalışsa da görülmemesi için gayret etse de gerçekler ortada, hakikatler ortada. Adanın her iki tarafında da Kıbrıs Türkü'nün çok uzun bir tarihi ve medeniyet geçmişi var. Bunu da çeşitli eserlerden görüyoruz. 453 yıldır Kıbrıs Türkü'yle biz Selimiye'den Hazreti Mikdat Camisi'ne okunan ezanlarla, Toroslardan Geçitköy'ü sulayan sularla bağlıyız. Mehmetçik ve mücahitlerimizin omuz omuza verdikleri mücadelede sembolleşen milli davamızda hep birlikteyiz. Tasada, sevinçte bir oluşumuz. Kalkınma yolculuğunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanında oluşumuz işte böyle köklü bağlara dayanıyor. Bugün nasıl Kuzey Kıbrıs'taki abide eserleri birlikte inşa ediyor, birlikte hayata geçiriyorsak 400 yıl önce de bu topraklarda vakıf kültürünü, hayır, yardım işini birlikte yaşattık. Birliği, beraberliği ve dayanışmayı perçinleyen vakıf geleneğini sosyal sorumluluk bilinciyle bugün ayakta tutan herkes Kıbrıs Türkü'nün geleceğini güçlendirmektedir."

"Gelecek nesiller bu eserleri görerek ecdatlarına layık çizgide yollarına devam edecekler"

Caminin Kıbrıs Türkü'nün özgüvenini, isterse neler başarabileceğini çok güzel şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu aslında bir iradenin, cesaretin, inancın mahsulü, ürünü. Özellikle bu esere Kıbrıs'taki ustalardan, çalışanlardan, işletmelerden destek alınarak her bir unsuru için başka yerlerden rahatlıkla ithal etmek varken Kıbrıs'ta bunların üretilmesi son derece anlamlı. Bunu yapan bir halkı hiç kimse yenemez. Bunu başaran bir millet, hiçbir zaman tarih sahnesinden silinemez. Bunun altını çizmek isterim. İnşallah gelecek nesiller bu eserleri görerek ecdatlarına layık bir çizgide yollarına devam edecekler." diye konuştu.

Dr. Suat Günsel Camisi'nin hem KKTC'nin en büyük camisi hem de altı minaresiyle bölgenin sayılı camilerinden olduğunu dile getiren Yılmaz, caminin tasarımı, mühendisliği ve inşa sürecinden kullanılan vitray, avize, alemlerine, kubbe ve iç mekan süslemelerinden ahşap ve taş işçiliğine kadar bütünüyle Kıbrıs Türkü'nün yetenekleriyle inşa edilmesinin son derece kıymetli olduğunu söyledi.

Adada yaşayan pek çok ülkeden Müslüman'a ve Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret eden turistlere de hitap edecek güzide caminin, toplumsal dayanışmaya da katkıda bulunacağını anlatan Yılmaz, caminin dünyada yayılan yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, Türk karşıtlığı, kültürel ırkçılık gibi zararlı akımlara karşı ayrıştırıcı değil birleştirici, çokluk içinde birlik anlayışına dayalı bir anlam taşıyacağına inandığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'a hediyesi olan Kur'an-ı Kerim'i teslim etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın duası sonrasında açılışı gerçekleştirilen camide Tatar, Yılmaz, Üstel, Kacır ve beraberindekiler öğle namazını kıldı.

Açılış töreni öncesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Bakan Kacır ve beraberindekiler, KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin inşaat alanını gezdi ve yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya, Suudi Arabistan'a 150 Iris-T füzesi tedarik edecek

2024-01-10 16:27 - Dünya

Akabe Zirvesi’nden Gazze’nin yeniden işgaline karşı uyarı

2024-01-10 21:37 - Dünya

Zonguldak'ta balıkçıların ağına deniz mayını takıldı

2024-01-05 16:48 - Gündem

İstanbul'da yediemin otopark ücretlerine yüzde 18 zam yapıldı

2024-01-08 16:53 - Gündem

Türkiye "Bu toprakta izin var" temasıyla Sarıkamış'ta yürüdü

2024-01-07 11:08 - Gündem

‘Okudum, anladım’ imzala!.. -Osman Ovacıklı yazdı-

2024-01-11 08:04 - En Son Yazılar

Batı Akdeniz'den 2023'te 2 milyar 674 milyon dolarlık ihracat

2024-01-05 17:09 - Ekonomi

Gazze'de, İsrail'in saldırılarında yaralanan Filistinli çocuklar çektikleri acıyı anlattı

2024-01-06 12:52 - Dünya

AK Parti'nin 15 il belediye başkan adayı açıklandı

2024-01-07 16:22 - Siyaset

Türkiye fındık ihracatından 1 milyar 864 milyon doların üzerinde gelir sağladı

2024-01-05 16:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran'dan Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi'ne ilişkin paylaşım

21:47 - Gündem

Türkiye'nin öncülüğüyle kurulan GOFFA'nın ilk toplantısı BM Cenevre Ofisi'nde yapıldı

20:47 - Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz: Gazze'deki delegasyon personelimiz kahramanca mücadele sergiledi

16:34 - Gündem

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu gençleri ve kadınları dinleyecek

16:02 - Gündem

Bursa barajlarının su seviyesi sağanak ve su kesintilerine rağmen azalmaya devam ediyor

15:52 - Gündem

Günün Manşetleri

AB, Gazze'nin yeniden inşası sürecinde aktif rol üstleneceğini yineledi

22:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi'ne ilişkin paylaşım

21:42 - Siyaset

Yeşil Burun Adaları, 2026 FIFA Dünya Kupası biletini aldı

21:38 - Spor

Hollanda'da ASALA'nın şehit ettiği Ahmet Benler, Lahey ve Marmaris'te anıldı

21:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şarm el-Şeyh Anlaşması'nın imza törenine katıldı

21:12 - Siyaset