?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Özbekistan'da Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı takdim edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Semerkant Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı takdim edildi.

Gündem - 3 yıl önce

Taşkent

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı takdim edilmesine ilişkin, "Nişanın, Türkiye Cumhurbaşkanı olarak şahsıma tevcihi, karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar temelinde her alanda gelişen ilişkilerin somut bir tezahürüdür. Bu nişanı, ülkelerimiz arasındaki ezeli ve ebedi kardeşliğinin güçlü bir sembolü olarak kabul ediyorum." dedi.

#Canlı: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Semerkant Kongre Merkezi’nde Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı Takdim Töreni’ne katılıyor https://t.co/jSSdT9Vs0X

— AA Canlı (@AACanli) November 10, 2022

Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 9'uncu Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Özbekistan'ın Semerkant şehrindeki Ebedi Şehir Kompleksi Kongre Merkezi'nde, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile baş başa görüştü.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Mirziyoyev tarafından ülkenin en önemli nişanlarından birisi olan Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı takdim edildi.

Erdoğan, nişan takdim töreninde yaptığı konuşmada, fıkıh ilminin efendisi, Kütüb-i Sitte'de birinci sırada yer alan Sahih-i Buhari'nin her şeyi İmam Buhari adına bu kıymetli nişanın kendisine verilmesinden çok büyük şeref duyduğunu söyledi.

İmam Buhari'nin fıkıhta ve hadis ilminde zirve bir isim olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletim adına bu nişana layık görülmem vesilesiyle gösterilen teveccühe teşekkür ediyorum. Nişanın, Türkiye Cumhurbaşkanı olarak şahsıma tevcihi karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar temelinde her alanda gelişen ilişkilerin somut bir tezahürüdür. Bu nişanı, ülkelerimiz arasındaki ezeli ve ebedi kardeşliğin güçlü bir sembolü olarak kabul ediyorum. Kendisiyle ilk tanıştığım andan itibaren özellikle İmam Buhari'den birçok başlıkları tarafıma naklettiğinde Şevket Mirziyoyev kardeşime farklı bir muhabbet beslemiştim."

"İlişkilerimizi daha da ileri mertebelere taşıyacağımıza inancım tam"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İmam Buhari adına bir üniversitenin burada kuruluyor olmasının İslam dünyasına farklı bir mesaj olacağını söyledi.

İbn Haldun Üniversitesi yetkilileri ile oğlunun da dahil olduğu bir heyetin Taşkent'e gelerek çalışmalar yaptığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Önce insan anlayışıyla gerçekleştirilen bu reformlarla devlet adamlığını gösteren aziz kardeşim Mirziyoyev'e bu nişan vesilesiyle şükranlarımı sunuyorum. Kapsamı stratejik ortaklık seviyesine çıkardığımız ilişkilerimizi daha da ileri mertebelere taşıyacağımıza olan inancım tamdır. Büyük bir onurla taşıyacağım Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanını almaktan duyduğum memnuniyetimi ifade ediyorum. Mirziyoyev kardeşimin şahsında, tüm Özbek kardeşlerime teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum."

Erdoğan, öğrencilik yıllarında İmam Buhari'yi, bir numaralı hadis eseri olan Sahih-i Buhari ile tanıdıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bizim için en önemli kaynak eserdi. Herhangi bir hadis arayacaksak önce İmam Buhari'nin Sahih-i Buhari adlı esere bakardık. Aynı şekilde ardından Sahih-i Müslim vesaire de geliyordu. Kardeşim burada böyle bir üniversiteyi kurduğu zaman inanıyorum ki burası çok ciddi bir ilmi merkez ve bir çekim alanı olacaktır. Çok önemli bir adım attı. Takdir ve tebrik ediyorum, sağ olsun."

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da hazır bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başkentte FETÖ operasyonunda 9 kişi gözaltına alındı

2022-11-07 10:03 - Gündem

Dünya Kupası tarihi: 1962

2022-11-10 11:22 - Spor

Muhalefetin ‘Alice Harikalar Diyarı’ -Nuray Mert yazdı-

2022-11-06 04:35 - En Son Yazılar

Çin Devlet Başkanı Şi'den orduya "savaşa hazırlık" mesajı

2022-11-09 09:01 - Dünya

NATO'dan Türkiye'ye tahıl anlaşması övgüsü

2022-11-08 18:28 - Dünya

Barcelona, Pique'yi galibiyetle uğurladı

2022-11-06 08:53 - Spor

Kuduza karşı en kısa sürede müdahale hayati önem taşıyor

2022-11-04 13:53 - Sağlık

"Kayseri'nin Kapadokya'sı" Soğanlı Vadisi'ne turizm dokunuşu

2022-11-04 12:53 - Çevre-Hayat

Başkale'de depremzedelere konutları teslim edildi

2022-11-03 22:58 - Gündem

İsrail'de liderlik dönemi sona erdiği düşünülen Netanyahu başbakanlığa güçlü şekilde dönüyor

2022-11-04 17:14 - Dünya

İlgili Haberler

Hazreti Muhammed'in karikatürünü yayımlayan dergiye ilişkin soruşturmada 4 gözaltı kararı

22:33 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç'tan, Hazreti Muhammed'in karikatürünü yayımlayan dergiye ilişkin açıkla

21:38 - Gündem

Kars'ta kuvvetli sağanak ve dolu etkili oldu

17:27 - Gündem

Suriye Vakıflar Bakanı Şükri, Türk öğrencileri eğitim için Şam’a davet etti

17:13 - Gündem

Şile'de atık sular nedeniyle oluşan kirlilik ve kötü koku mahalle sakinlerini rahatsız ediyor

17:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Hazreti Muhammed'in karikatürünü yayımlayan dergiye ilişkin soruşturmada 4 gözaltı kararı

22:33 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan Japonya'ya tarife tehdidi

22:23 - Dünya

ABD'nin, İsrail ile Suriye arasında güvenlik anlaşması için ön görüşmeler yürüttüğü iddia edild

22:03 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç'tan, Hazreti Muhammed'in karikatürünü yayımlayan dergiye ilişkin açıkla

21:38 - Gündem

Beyaz Saray, Trump'ın Suriye'ye yaptırımları kaldıracağını açıkladı

21:23 - Dünya