Cumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Camii’nin açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanahmet Camii'nde daha asırlar boyunca yaşayacak, yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdiklerini belirtti

İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448 - 3 yıl önce

İstanbul
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Camii’nin açılışında konuştu.

Sultanahmet Camii'ni yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdik

Cuma namazını, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Camii'nde kılan Erdoğan, namazın ardından caminin yeniden ibadete açılması dolayısıyla avlusunda düzenlenen törende konuştu.
Taha Suresi'nden ayetler okuyarak konuşmasına başlayan Erdoğan, açılışa katılan vatandaşları selamladı.
<br class="k-br" />

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda muhalefet ne diyor, gelince Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracaklarmış. Yerine inanç bilmem ne başkanlığı diye bir şey kuracaklarmış." dedi.

Kaynak: AA
dikGAZETE.com

Çok farklı bir mekanda olduklarını belirterek, vatandaşların Ramazan Bayramı'nı tebrik eden Erdoğan, "Ne mutlu bizlere ki bu restorasyon çalışmalarını böyle anlamlı bir günde bitirdik ve bugün de cuma gününe isabet eden Ramazan Bayramı sayesinde iki bayramı bir arada yaşadık." dedi.
Bayram namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kıldığını hatırlatan Erdoğan, uzun bir mahzunluk döneminin ardından 3 yıl önce yine bir cuma günü Ayasofya'yı yeniden ibadete açtıklarını hatırlatarak, o günden beri Ayasofya'nın hep dolu, canlı olduğunu, uzun bir hasretin ardından bu hasretin şimdi dolu dolu giderildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün cuma namazını da restorasyonun bitmesi ve yeniden hizmet vermeye başlaması vesilesiyle Sultanahmet Camii'nde eda ettiklerini aktararak, caminin tamamlanan restorasyonunun hayırlı olmasını diledi.
Başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Vakıflar Genel Müdürlüğü olmak üzere restorasyon çalışmasında emeği geçenleri tebrik eden Erdoğan, "Sultanahmet Camii, İstanbul'un en önemli sembollerinden biridir, hatta belki de ilkidir. Tabii burası sadece bir cami değildir. Medresesi, kasrı, arastası, hamamı, çeşmesi, sebili ve diğer pek çok birimiyle burası kelimenin tam anlamıyla külliyedir. İstanbul'un merkezi konumundaki bu bölgeyi kuruluşundaki bütünlüğüne uygun şekilde muhafaza etmemiz gerekiyor. Ata yadigarı eserleri korumak, kollamak, ihya etmek, yaşatmak, bizim en başa gelen görevimizdir." diye konuştu.

"Onları siyasi mevta haline getireceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şu anda muhalefet ne diyor? Gelince Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracaklarmış. Yerine inanç bilmem ne başkanlığı diye bir şey kuracaklarmış. Kardeşlerim, tabii yuh yetmez. 14 Mayıs'a kadar gece gündüz çalışacağız ve onları siyasi mevta haline getireceğiz. Terör örgütüyle el ele olanlardan başka bir şey beklenebilir mi? Öyleyse 14 Mayıs bunların sonu olmalı. Bunun için hükümetlerimiz döneminde sınırlarımız içindeki ve dışındaki binlerce ecdat emaneti esere biz sahip çıktık. Her birini yeniledik. Ayağa kaldırdık. Vakıflarımıza ait eserleri amaçlarına uygun şekilde tekrar hizmete sunduk. İnşallah önümüzdeki dönemde de bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gerek içeride gerek yurt dışında bütün bu eserleri ihya edeceğiz."

"Restorasyonu bile iftihar verici bir eser"

Güzel bir eseri inşa etmenin ayrı bir hüner, asırlar sonra onu yeniden eski güzelliğine kavuşturmanın ise ayrı bir hüner olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bakın şimdi Ayasofya'nın bile minarelerini ele aldık. Onları bile ihya ediyoruz. İnşa ediyoruz. Neden? Sadece Ayasofya'daki o olumsuz mührü kazıyıp atmak yetmez dedik. Onu hallettik. 86 yıl sonra açtık. Ama şimdi de inşa çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sultanahmet Camii ve külliyesi bırakınız hayranlık verici inşasını, restorasyonu bile iftihar verici bir eserdir. Şöyle minarelere baktığımız zaman bu yükselen minareler bize ayrı bir gurur veriyor. Allah'a hamdolsun. Bu emaneti inşallah daha asırlar boyunca yaşayacak şekilde yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdik. Camimizde kılınacak namazların, edilecek duaların, okunacak Kur'an-ı Kerim'lerin, huzura kavuşacak gönüllerin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum."
Erdoğan, alandaki katılımcılara seslenerek, "14 Mayıs'a kadar gece gündüz demeden çalışıyor muyuz? Gayret ediyor muyuz? Ben size inanıyorum, size güveniyorum. İnşallah sizlerle beraber durmak yok, durmak yok, durmak yok." ifadelerini kullandı.

Sultanahmet Camii, kurdele kesimiyle yeniden ibadete açıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Sultanahmet Camii'nde irat ettiği hutbenin ardından cuma namazını kıldırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içinde vatandaşlarla bayramlaşırken, cemaat namaz öncesi tekbir getirdi.
Erdoğan, namazın ardından beraberindekilerle törenin düzenlendiği avluya geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erbaş'ın yaptığı duanın ardından katılımcılarla birlikte açılış kurdelesini kesti.
Erdoğan, bu sırada, "Hazır mıyız? Şimdi kurdeleyi kesiyoruz ve her makas kurdeleyi kesen kardeşlerimde bugünün hatırası olarak kalacak. Ya Allah Bismillah." ifadelerini kullandı.
Erdoğan'a, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de eşlik etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Turnuvalardan birinciliklerle dönen 13 yaşındaki Türk golfçü, dünya sıralamasına girdi

2023-04-14 15:17 - Spor

Narkotik operasyonlarında bir haftada 3 bin 83 şüpheli yakalandı

2023-04-17 11:48 - Asayiş

Hatay'daki çadır kentte çocuklar için cimnastik parkuru kuruldu

2023-04-19 15:52 - Çevre-Hayat

Rus Demiryolları: Rusya ile Türkiye arasındaki taşımacılık yüzde 40 arttı

2023-04-19 07:39 - Özel Haber

UNESCO kenti Safranbolu'da hafta sonu yoğunluğu

2023-04-16 14:07 - Çevre-Hayat

İstanbul Finans Merkezi 17 Nisan'da açılıyor

2023-04-15 13:18 - Ekonomi

Malatyalı depremzedeler bayramı buruk karşılıyor

2023-04-17 13:03 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Saraybosna'da Ramazan Bayramı hazırlıkları sürüyor

2023-04-20 12:27 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

PFDK'den 2 Süper Lig ekibine para cezası

2023-04-20 18:58 - Spor

Bakan Akar'dan "terörle mücadele" mesajı

2023-04-16 17:48 - Gündem

İlgili Haberler

Yaz Kur'an kurslarında 2,5 milyon öğrenci eğitim gördü

11:33 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Hacı Bektaş Veli'nin öğretileri yüzyıllardır insanlığa yol gösteriyor

11:42 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Erzurum'da ahilik teşkilatını kuran Ahi Toman Baba'nın kümbeti gün yüzüne çıkarılıyor

14:38 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Sorunumuz kat kat arttı ve gelirimiz de azaldı

10:02 - Dünya

Putin, Kuzey Kore ile ilişkilerin benzeri görülmemiş seviyeye ulaştığını belirtti

09:54 - Dünya

Terör örgütleri DEAŞ ve El Kaide ile bağlantılı 3 kişiye ilişkin bilgi güncellendi

09:43 - Gündem

Rusya: Ukrayna'nın Odessa, Yujnıy ve İzmail limanlarındaki askeri hedefleri vurduk

09:38 - Dünya

"İnternet altyapısı değişikliği" bahanesiyle 801 kişiyi dolandırdıkları iddia edilen 90 şü

09:18 - Gündem