?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'nin 79'uncu kuruluş yıl dönümü mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü ve Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatının 79'uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Gündem - 8 ay önce

İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında BM'nin 79'uncu kuruluş yıl dönümü vesilesiyle BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM çalışanlarını tebrik etti.

Gazze ve diğer çatışma bölgelerinde hayatını kaybeden BM görevlilerinin sayısının rekor düzeylere ulaştığını belirten Erdoğan, "Barışı koruma misyonlarına saldırıldığı, Genel Sekreteri’nin 'istenmeyen adam' dahi ilan edildiği bu günlerde Teşkilat, kuruluş yıl dönümünü maalesef buruk bir şekilde idrak ediyor. Oysa, dünyanın dört bir yanındaki çatışmaların meydana getirdiği yıkım, giderek genişleyen ve derinleşen açlık ve yoksulluk hali, dünyayı zehirli bir şekilde saran İslam ve yabancı düşmanlığı ile ırkçılık, Birleşmiş Milletler'e düşen görev ve sorumluluğu her geçen gün daha da arttırmaktadır. Bu sorumluluğun layıkıyla ifası ancak Birleşmiş Milletler'in Güvenlik Konseyi dahil tüm temel organlarının işlevlerini yerine getirebilecekleri uygun şartların sağlanmasıyla mümkün olabilir." ifadesini kullandı.

"Ülkemizde artan BM mevcudiyeti, BM ile pekişen işbirliğimizin somut tezahürlerindendir"

Türkiye'nin BM'nin kurucuları arasında yer aldığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"79 yıl önce bugün, gelecek kuşakları savaşlardan korumak üzere tesis edilen, Türkiye'nin de kurucuları arasında yer aldığı Birleşmiş Milletler, bu amaçla en geniş yetkiyle donattığı organı olan Güvenlik Konseyinin, hem uluslararası hukuku hem insanlık onurunu ayaklar altına alan gelişmeler karşısındaki aczi nedeniyle maalesef atalet içerisindedir. Gazze soykırımını sona erdirecek adımları atamayan Güvenlik Konseyi, bu tutumuyla failleri cesaretlendirmekte, kurallara dayalı uluslararası sisteme olan inancı zedelemektedir. Orta Doğu'daki mevcut durum daha da yıkıcı, geniş çaplı bir krize dönüşmeden Güvenlik Konseyinin uluslararası hukukun gerektirdiği tedbirleri alarak uygulaması artık hayati önemdedir. Türkiye, çok taraflılığın mihenk taşı olarak addettiği Birleşmiş Milletler'in tekrar insanlığın umudu olması ve uluslararası sistemin çifte standartlardan arındırılmış adalet anlayışı, eşitlik ile dayanışma ilkeleri temelinde etkili bir yapıya kavuşturulması için her türlü çabaya destek vermeye hazırdır. Teşkilat çatısı altında yürütülen arabuluculuğa, ihtilafları önlemeye ve barışı korumaya, terörle mücadeleye, göçün idaresine, sürdürülebilirliğe ve çevrenin korunmasına yönelik faaliyetler ile Medeniyetler İttifakı gibi girişimlere somut katkılarda bulunmaya devam etmekte kararlıyız.

İstanbul başta olmak üzere, ülkemizde artan BM mevcudiyeti de BM ile pekişen işbirliğimizin somut tezahürlerindendir."

24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü'nü tebrik ederek görevleri başında hayatını kaybeden BM çalışanlarını saygıyla anan Erdoğan, Teşkilatın 79'uncu kuruluş yıl dönümünün tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başarılı spor bahisleri için 5 strateji

2024-10-24 10:56 - İnsan&Hayat

Şampiyonlar Ligi'nde üçüncü hafta maçları tamamlandı

2024-10-24 00:24 - Spor

Rize ve Giresun'da kar etkili oldu

2024-10-23 13:32 - Çevre-Hayat

McDonald's'ın hisseleri ürünlerinde koli basili bakterisinin tespit edilmesinin ardından s

2024-10-23 17:08 - Ekonomi

TUSAŞ Ankara Kahramankazan yerleşkesine terör saldırısı

2024-10-23 16:23 - Asayiş

ABD Başkanı Biden: (İsrail-Filistin) Bu savaşın sona erme zamanı geldi

2024-10-18 00:32 - Dünya

Trump, rakibi Harris'e gönderme yaparak bir fast food restoranında patates kızarttı

2024-10-21 08:28 - Dünya

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, yarın AA Editör Masası'na konuk olacak

2024-10-20 12:57 - Gündem

15 Temmuz gazisinden rehavete kapılmadan terörle mücadeleye devam mesajı

2024-10-22 13:02 - Gündem

TBMM Adalet Komisyonu, yargıya ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini 22 Ekim'de görüşecek

2024-10-19 11:12 - Siyaset

İlgili Haberler

Kırmızı bültenle aranan 5 kişi yakalanarak Türkiye'ye getirildi

09:02 - Gündem

Maduro'dan ABD'ye Kolombiya suçlaması: "Petro hükümetini devirmek için plan yürütülüy

08:43 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,5 büyüklüğünde deprem

03:17 - Gündem

Gaziantep'te buğday ekili yaklaşık 500 dönümlük alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

20:22 - Gündem

Bazı illerde şiddetli rüzgar etkili oldu

20:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Sanayi üretim endeksi nisanda aylık yüzde 3,1 azalırken yıllık bazda yüzde 3,3 arttı

10:42 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Urfa'ya "Şanlı" ünvanı verilişinin yıl dönümünü kutladı

10:37 - Siyaset

İnşaat maliyet endeksi nisanda aylık yüzde 1,67, yıllık yüzde 22,69 arttı

10:33 - Ekonomi

Disney ve Universal, yapay zeka aracı Midjourney'e telif hakkı davası açtı

10:28 - Ekonomi

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi: TikTok fenomeni Lame gözaltına alındı

10:23 - Dünya