?>

COP28'de ulusal petrol şirketlerinin adil enerji geçişindeki yerleri konuşuldu

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde başlayan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen ilk panelde ulusal petrol şirketleri ve adil enerji geçişindeki yerleri ele alındı.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Doğal Kaynak Yönetim Enstitüsü (NRGI) İletişim Stratejisi Danışmanı Gabriela Flores'ın yönettiği "Ulusal Petrol Şirketleri, İklim ve Enerji Geçişindeki Zorluklar" başlıklı panelde NRGI Afrika Kıdemli Sorumlusu Denis Gyeyir, Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD) Politika Danışmanı Natalie Jones ve İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Chatham House Çevre ve Toplum Merkezi Kıdemli Araştırmacısı Glada Lahn konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinliğin, COP28 bünyesinde düzenlenen ilk panel olduğunu vurgulayan Flores, "Ulusal petrol şirketleri dünyanın tükettiği petrolün ortalama yüzde 55’ini üretiyor. Öte yandan bu şirketler ve bu şirketlerin enerji geçişindeki rolleri genellikle müzakerelerde, kenarda kalıyor." ifadelerini kullandı.

Petrol şirketlerinin çoğunlukla petrol üreticisi ülkelerin vatandaşlarına ait olduğunu belirten Flores, bu ülkelerin çoğunun süregelen fakirlik ve eşitsizlikle yüzleştiğini, düzenledikleri panelin amacının dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin yaşadığı bu düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ulusal şirketlere odaklanmak olduğunu bildirdi.

Konuşmacı olarak ilk sözü alan Gyeyir Ulusal Petrol Şirketlerinin yatırımlarının 10 yıl içinde 1,8 trilyon dolara ulaşacağını ve bunun özelikle düşük ve orta gelirli ülkeler için çok büyük bir miktar olduğunu, yapılan yatırımların bu ülkelerdeki yoksulluk ve eşitsizlik sorunlarının çözümünde faydalı olabilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Ulusal petrol şirketlerinin BM tarafından belirlenen net sıfır hedeflerine ulaşılması noktasında büyük bir rolleri olduğunu dile getiren Gyeyir, şöyle devam etti:

"Bahsetmek istediğim bir diğer konu, ulusal petrol şirketlerinin enerji geçişine nasıl hazırlandıkları. Afrika, Orta Doğu, Latin Amerika ve Doğu Asya'daki 21 şirketten yalnızca 9'u enerji geçişinin risklerini kabul ediyor, adil geçiş planları ve geçiş riskleri için önlemler alıyor."

Gyeyir, bazı şirketlerin enerji geçişi taahhütlerinde bulunmasına karşın bunları faaliyete geçiremediğinin de altını çizdi.

"Adil enerji geçişinde finans sektörü ve bankalar da büyük rol oynuyor"

Jones da Paris anlaşmasının gerekliliklerine ulaşabilmek için büyük petrol üreticilerinin enerji geçiş süreçlerine dahil olmalarının zorunlu olduğunu işaret etti.

Büyük şirketlerin bazılarının sadece ulusal şirketler olmadığını ve uluslararası birçok yatırımcısının bulunduğunu, yatırımlar için ticari bankalar da dahil olmak üzere birçok kaynağın kullandığını aktaran Jones, bu noktada adil enerji geçişinde finans sektörü ve yasa yapıcıların da büyük rol oynadığını belirtti.

Lahn ise enerji geçişinde önemli bir rolü bulunan ulusal petrol şirketlerinin hükümetler içinde de bir konuma sahip olabildikleri ve ülke çıkarları ile iklim değişikliğine karşı alınan kararların çatışmasından kaçınabildikleri değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2 ülkeye yeni büyükelçi atandı

2023-11-25 09:52 - Gündem

Azerbaycan'da 4,5 büyüklüğünde deprem oldu

2023-11-29 20:37 - Dünya

Turkcell 30. yaşına iddialı hedeflerle giriyor

2023-11-25 09:48 - Teknoloji

Sel felaketlerine karşı gölet ve barajların çoğaltılması önerisi

2023-11-27 11:17 - Gündem

Temiz su sömürgeciliği -Ahmed Cihan yazdı-

2023-11-30 07:39 - En Son Yazılar

İstanbul’da bir gemi karaya oturdu

2023-11-29 02:17 - Gündem

OECD, küresel ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,7 olacağını öngördü

2023-11-29 14:27 - Ekonomi

İsrail askerleri "insani araya" rağmen Gazze'de 3 Filistinliyi öldürdü

2023-11-29 22:48 - Dünya

Türkiye Innovation Week başladı

2023-11-23 16:28 - Gündem

Gazze'de çatışmalara insani ara süreci, yarın yerel saatle 07.00'de başlayacak

2023-11-23 18:57 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:40 - Ekonomi

FedEx, İstanbul Havalimanı'ndaki yeni küresel hava aktarma tesisini hizmete açtı

17:13 - Ekonomi

Bakan Bayraktar: Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi ile dünya petrol arzına katkıda bulunuyoruz

16:27 - Ekonomi

ABD'nin dış ticaret açığı temmuzda aylık bazda yüzde 32,5 arttı

16:23 - Ekonomi

Çelik üreticilerinden ithalata karşı önlem talebi

16:20 - Ekonomi

Günün Manşetleri

UEFA'dan Mehmet Türkmen'e görev

20:43 - Spor

Kastamonu'daki orman yangınlarında 2 bin 736 hektar alan zarar gördü

20:22 - Gündem

Rusya'da Filistin halkına destek amacıyla etkinlik yapıldı

20:13 - Dünya

Niğde'de ambalaj fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

20:03 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan, Avrupalı liderlere "Rus petrolünü almayın" çağrısı

19:48 - Dünya