?>

Çöl tozu hafta sonuna kadar sürecek

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, ülkenin batısında etkili olan çöl tozunun hafta sonuna kadar görüleceğini söyledi.

Genel - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgar aracılığıyla her yıl milyonlarca ton tozun, çöl yüzeyinden havalanarak kıtalar ve okyanusları aşmak suretiyle atmosferde yaptığı yolculuğun, normal bir durum olduğunu kaydetti.

Sahra Çölü'nden atmosfere karışan tozların, zaman zaman görüş mesafesini etkileyebilecek seviyelere ulaşabildiğini dile getiren Toros, havadaki tozların yeryüzünde birikebildiğini veya yağmurla yere ulaşabildiğini anlattı.

Toros, suyun buharlaşmasıyla tozun kaldığını ifade ederek, "İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Modelleme Takımı değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin batısı sahradan gelen çöl tozu etkisinde. Çöl tozunun bugün İstanbul'da daha da etkili olması bekleniyor. Avrupa genelinde görülen çöl tozu etkisi hafta sonuna kadar ülkemizin batı kesimlerinde yer yer etkin olarak hissedilecek. Gece, bağıl nem miktarının artmasıyla araçlar üzerinde de görülebilecek." dedi.

Solunum yolu hassasiyeti olanlar dikkat

Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozu içeren yağmurların, içinde barındırdıkları mineraller sayesinde bitkilerin gelişiminin ve veriminin yükselmesine katkı sağladığını dile getirerek, çöl tozları toprak verimliliğini arttırırken radyo iletişimi, hava ve kara ulaşımı gibi alanlarda olumsuz etki yaratabildiğini anlattı.

Şehirlerde var olan hava kirliliğine ek olarak çöl tozlarının eklenmesinin sağlık sorunlarını arttırdığını vurgulayan Toros, şöyle devam etti:

"Havadaki toz yoğunluğunun artması solunum yolu hassasiyeti olanlar başta olmak üzere yaşlılar ve çocukları daha fazla etkiler. Çok küçük çaplı tozlar solunum sistemimizin sahip olduğu süzgeci geçerek akciğerlerimize kadar ulaşabilir. Yoğun ve uzun süreli toza maruz kalmak bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiler. Kum ve kuvars içeren çöl tozları silikozis hastalığını tetikleyebilir. Bu olumsuzluklara rağmen çöl tozlarının ekosistemin devamlılığındaki rolü büyüktür. Örneğin denizdeki canlı hayatının demir gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol oynar."

Haftanın Öne Çıkanları

Atılanın 3 katı emniyet personeli alındı

2019-04-19 14:47 - Gündem

Hajradinovic Türkiye'de iz bırakmak istiyor

2019-04-24 17:12 - Spor

'Nazım'ın Kanatları' belgeseli izleyiciyle buluştu

2019-04-24 17:17 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çocuklarla düet

2019-04-24 03:52 - Gündem

'İç turizm canlanmadan dış turizm olmaz'

2019-04-24 06:42 - Gündem

Türkiye'nin ilk elektrikli zırhlı aracı Akrep II tanıtıldı

2019-04-24 19:35 - Ekonomi

Antalya’da fabrika alev alev yandı! Sahibi gözyaşlarına boğuldu

2019-04-22 23:22 - Asayiş

Eczacılardan 'bitkisel ürün' uyarısı

2019-04-24 14:52 - Sağlık

Beşiktaş'a Medel şoku

2019-04-24 01:18 - Spor

Cezayir halkı 'Buteflika kalıntıları' gitmeden seçim istemiyor

2019-04-19 20:17 - Dünya

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Haziran ayına ilişkin işsizlik oranları açıklandı

10:32 - Ekonomi

ABD'li Senatör Schumer'dan FBI'a, Epstein dosyasına ilişkin tehdit analizi yapması ça

10:27 - Dünya

Depremin ardından Hawaii, California ve Japonya'nın Pasifik kıyısı için tsunami uyarısı

10:17 - Dünya

İstanbul'da 'Huzur İstanbul' denetimlerinde 773 kişi yakalandı

10:13 - Asayiş

Orman yangınlarında 132 bağımsız birimde ağır hasar tespit edildi

10:08 - Gündem