?>

Cizre 'nergis' ile özdeşleşecek

Cizre Belediyesi, Türkiye'deki 7 nergis çeşidinden 4'ünün yetiştiği ilçede bu çiçeğin varlığını korumak için köylerden toplanan nergisle bahçe oluşturdu.

Ekonomi - 7 yıl önce

Şırnak

Şırnak'ın Cizre ilçesinin nergis ile özdeşleşmesi amacıyla, görevlendirme yapılan Cizre Belediyesi çalışma başlattı.

Belediye Başkan Vekili Kaymakam Faik Arıcan yaptığı açıklamada, Cudi Dağı ve çevresinin ülkedeki nergis çeşitliliğinde önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Arıcan, arazilerin tarımsal üretime açılması dolayısıyla nergisin doğal yayılım alanının daraldığını, bu nedenle bitkinin belirli alanlarda koruma altına alınmasının kaçınılmaz olduğunu işaret etti.

13 bin nergis ekildi

Nergis çeşitlerinin varlığını korumak ve gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak için köylerden toplanan nergis çeşitleriyle Dicle Nehri kıyısındaki alanda bahçe oluşturduklarını kaydeden Arıcan, bahçeye 13 bin nergis ekildiğini aktardı.

Bölgenin değerlerini korumak ve değerlendirmek adına geçen yıl birincisi yapılan Nergis Festivali'nin bugün ikincisini düzenlediklerini vurgulayan Arıcan, belediye bünyesinde Nergis FM radyosunu kurduklarını dile getirdi.

Sabun ve parfüm üretimi hedefleniyor

Proje koordinatörü Ayten Botan da nergisin ilçe için önem taşıdığını işaret ederek, ailelerin bazılarının doğan kızlarına bitkiden esinlenerek ismini verdiğini söyledi.

Botan, bir süre önce belediye olarak nergis çeşitliliğini korumak için GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile ortaklaşa hazırladıkları projeyi uygulamaya geçirdiklerini aktardı.

Bu kapsamda oluşturulan bahçeye 13 bin nergis soğanı ektiklerini belirten Botan, şöyle dedi:

"Projeyle çiçeği istihdama yönelik olarak kesme çiçek hem de soğan türünde satmayı hedefliyoruz. Türkiye'deki 7 nergis çeşidinin 4'ü ilçemizde bulunuyor. Köylerde önder kadın çiftçilerle bunların üretimini gerçekleştirmek istiyoruz. Nergis kokulu sabun ve parfüm üreterek istihdamı alanı oluşturmayı hedefliyoruz."

Vatandaşlardan Hüsnü Mumdar (38) da nergis ile ilgili belediyenin yürüttüğü çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Silopi'den nergis bahçesini görmek için geldiğini ifade eden Emin Ökten, yürütülen çalışma sayesinde nergis çeşitlerinin yok olmaktan kurtarılacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ezhel ikinci kez beraat etti

2019-02-21 16:29 - Magazin

“Brexit’in ertelenmesi mantıklı olur”

2019-02-26 00:14 - Dünya

Okulda şaka 12 öğrenciyi hastanelik etti

2019-02-20 15:17 - Asayiş

Erik ağaçları kışın çiçek açtı

2019-02-25 19:32 - Asayiş

Kayseri tek golle kazandı

2019-02-24 21:25 - Spor

Kartal’da riskli binanın yıkımına başlandı

2019-02-20 18:13 - Genel

Roger Federer toprak korta geri dönüyor

2019-02-21 00:02 - Spor

VSY Biotechnology çalışanlarından Kızılay'a kan bağışı

2019-02-21 17:34 - Genel

Cizre 'nergis' ile özdeşleşecek

2019-02-26 20:47 - Ekonomi

İzmir’de kayaların düştüğü bölgede yenileme yapılacak

2019-02-21 00:03 - Gündem

İlgili Haberler

Galata Kulesi'nde Türkiye E-Ticaret Haftası için mapping gösterisi yapıldı

21:37 - Ekonomi

Microsoft, Nvidia ve Anthropic stratejik ortaklık kurdu

20:22 - Ekonomi

AJet'in İstanbul-Beyrut seferleri 2 Aralık'ta başlıyor

20:18 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Kamu İşletmeleri Raporu'nu açıkladı

19:02 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı 17,8 milyar liralık kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi

18:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Montella: Bu maç beni çok fazlasıyla gururlandırıyor

05:07 - Spor

ABD Senatosu, tüm Jeffrey Epstein dosyalarının açılmasını öngören tasarıyı kabul etti

02:27 - Dünya

İskoçya ve Avusturya, 2026 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etti

02:03 - Spor

A Milli Futbol Takımı, play-off'larda Dünya Kupası bileti arayacak

01:58 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde play-off oynayacak ülkeler belli oldu

01:53 - Spor