?>

Çitlembik, papatya ve hatmi çiçeği Manisa'nın geçim kapısı oldu

Demirci ilçesini çevreleyen ormanlarda yetişen çitlembik, hatmi çiçeği ve papatya gibi bitkiler, yöre halkının en önemli gelir kaynakları arasına girdi.

Gündem - 6 yıl önce

Manisa

Manisa'nın Demirci ilçesinde doğada yetişen çitlembik, hatmi çiçeği ve papatya gibi tıbbi aromatik bitkiler, yöre halkına kazanç kapısı oldu.

Ege'yi İç Anadolu'ya bağlayan geçiş güzergahında bulunan Demirci, ormanları, tabiatı, bitki örtüsü ve yaylalarıyla dikkati çekiyor. Her mevsim ayrı bir güzelliği bünyesinde barındıran Demirci'de doğada yetişen bitkiler de son zamanlarda ticari ürüne dönüştü.

İlçeyi çevreleyen ormanlardaki ağaçlardan sonbahar aylarında hasat edilen çitlembik, yöre halkına sağladığı gelirle birçok tarım ürününü geride bırakıyor.

İlaç ve kozmetik sektöründe kullanılan çitlembiğin toplanmasında çoğu kadın yaklaşık 500 kişi çalışıyor.

Toplandıktan sonra evlerde kurutulan çitlembiğin kilogramı 10 liradan satışa sunuluyor. Ürünün bir kısmı da kahve ve çerez için ayrılıyor.

Bu yıl bölgeden hasat edilen yaklaşık 300 ton çitlembik çoğunlukla İstanbul, Ankara ve Bursa'daki ilaç ve kozmetik firmalarına gönderildi.

Bahar yağmurlarının ardından kırlarda kendiliğinden açan papatyalar da yöre kadınlarının emekleriyle ekonomiye kazandırılıyor.

Toplanarak evlerde kurutulan yıllık ortalama 2 ton papatya, kilogramı 35 liradan tüccara satılıyor.

Bölgede yetişen hatmi çiçeği ise şifa kaynağı olarak değerlendiriliyor. Yaz döneminde yol kenarlarında ve çorak tarlalarda yetişen hatmi çiçeği, haziran ve temmuz aylarında toplanıyor. Kurutulan yaklaşık 3 ton hatmi çiçeği, tüccarlara kilogramı 25 liradan pazarlanıyor.

"Bilinçli şekilde toplanması gerekiyor"

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin ilçe için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Hatmi çiçeği, çitlembik ve papatyanın ekonomik değerinin yüksek olduğunu vurgulayan Karakaya, şöyle konuştu:

"Bunlar içinde çitlembiğin potansiyeli biraz daha fazla. Demirci'de 300 ton civarında çitlembik toplanıyor. Hatmi çiçeği ile papatyada ise 5 ton civarında rekoltemiz var. Bu doğal bitkileri kadınlarımız topluyor.

Papatya, hatmi çiçeği ve çitlembiğin ilçeye getirdiği ekonomik değer 3 milyon 500 bin lira civarında. Bunlar üreticilerimize güzel bir alternatif kazanç oluyor. Bu da bir tarımsal faaliyettir, biz de ziraat odası olarak bu faaliyeti geliştirmek istiyoruz."

Demirci Ziraat Odası Tarım Danışmanı Selahattin Özcan da köylüleri doğadaki bu bitkileri toplama konusunda sürekli bilgilendirdiklerini dile getirdi.

Özcan, "Bunlar doğada kendiliğinden var oluyor ama devamlılığını sağlamamız için bitki köklerine zarar vermemek lazım. Bitkilerin mutlaka bilinçli bir şekilde toplanması gerekiyor, eğer böyle olmazsa zaten iki üç sene içerisinde bu ürünleri kaybederiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'den 150 ülkeye makarna ihraç edildi

2019-11-27 13:54 - Ekonomi

Vanlı hayvansever, güvercinleri için ev üstüne 'ev' yaptı

2019-11-24 15:07 - Çevre-Hayat

Şehit Akkaya son yolculuğuna uğurlandı

2019-11-24 20:22 - Gündem

Antalya'da turist sayısında tarihi rekor

2019-11-24 15:47 - Gündem

4 ayda 1053 kitap okuyan 8 yaşındaki çocuk Guinness Rekorlar Kitabı'nda

2019-11-25 20:02 - Çevre-Hayat

Kardeş OSB uygulaması başladı

2019-11-29 17:07 - Ekonomi

Apple, Rusya'nın talebiyle Kırım haritasını değiştirdi

2019-11-28 00:07 - Dünya

Almanya'nın 10. Cumhurbaşkanı Wulff'tan 'İslamiyet bize aittir' vurgusu

2019-11-24 10:52 - Dünya

Trafik kazasından bilek güreşinde Avrupa ve dünya şampiyonluğuna

2019-11-26 14:47 - Gündem

Yuvacık Barajı'nda su seviyesi düşünce eski köprü ortaya çıktı

2019-11-25 19:17 - Gündem

İlgili Haberler

İnsan ve Medeniyet Hareketinin Esenyurt temsilciliğinin açılışı gerçekleştirildi

22:08 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

"Uluslararası Sıfır Atık Forumu" sona erdi

20:37 - Gündem

Sıfır Atık Hareketi 193 ülkede ses getirdi

19:53 - Gündem

Tekirdağ'da Gazze Kararlılık Yürüyüşü düzenlendi

19:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Meksika'da sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 76'ya yükseldi

08:13 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki yerel seçimi iktidar partisi ile ortakları önde götürüyor

08:08 - Dünya

Fenerbahçe, Fatih Karagümrük karşısında hata yapmadı

22:37 - Spor

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yeniden uygulanmaya başladığını duyurdu

21:58 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem