?>

Çipli kimlik kartları e-imza fiyatlarını düşürecek

Pilot il olan Kırıkkale’de dağıtımına başlanan ve 2018 yılına kadar dağıtımının tamamlanması öngörülen çipli kimlik kartlarına isteyen vatandaşlar e-imzalarını yükleyebilecek.

Gündem - 9 yıl önce

Yeni Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları birçok özelliği barındırıyor. İleri derecede güvenlikli olan kimlik kartları ile birlikte sahte kimlik olayları da tarihe karışacak. Biyometrik veri bilgileri kişinin parmak izi, avuç izi ve damar bilgisini barındıracak. Şekil itibariyle ehliyet büyüklüğünde olması sebebiyle taşınması daha kolay olan yeni kimlik kartları, tüm resmi işlemlerde vatandaşa kolaylık sağlayacak.

Banka, Noter, Maliye, hastane ve Tapu Müdürlüklerinde işlem sürelerinin daha da kısalması bekleniyor. Ayrıca yeni kimlikler e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak da kullanabilecek. Böylelikle zamandan büyük tasarruf sağlanacak.

Elektronik imza hizmet sağlayıcısı E-imzaTR'nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, yeni kimlik kartlarında e-imza için ayrılmış özel bir alan bulunduğunu, arzu eden vatandaşların bu alana e-imzalarını yükleyeceklerini belirtti. Kimlik kartlarına yüklenecek e-imzaların testlerine çok yakında başlayacaklarını belirten Kılıç, 2016 yılı sonu itibariyle kimliklere e-imza yüklemeyi planladıklarını söyledi.

Kamuoyunda elektronik kimliklerdeki e-imzaya kira ödeneceği gibi haberlerin doğru olmadığını belirten Kılıç, e-imza kavramının kişiye özel üretilmiş bir sertifikadan ibaret olduğunu ifade etti. Bu sertifikaların sadece kişinin bizzat talebiyle BTK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilebildiğini, bu kuruluşlar dışında hiçbir kurum ya da kuruluşun yetkisinin olmadığını belirten Kılıç, üretilen bu özel sertifikaları ve sertifikalara ait şifrelerin asla ve asla başkalarıyla paylaşılmaması gerektiğini hatırlattı.

TÜBİTAK altyapısına sahip Kamu Sertifikasyon Merkezi ve E-imzaTR'nin daha hızlı hareket edeceğini, bunun da yerli ve milli altyapı kullanmanın avantajı olduğunu kaydeden Orhan Kılıç, yeni kimlik kartlarına yüklenecek e-imzaların şu andaki fiyatlarından çok daha ucuz olacağını, yıllık 60-70 TL civarında bir fiyat öngörüldüğünü söyledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Canan Karatay’dan ’dondurma’ tüyosu

2016-04-28 20:05 - Sağlık

Polis grubu saldırı sırasında lokantadaydı

2016-05-02 15:24 - Genel

Bursaspor’dan Leicester’a kutlama

2016-05-03 13:46 - Spor

Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu başladı

2016-05-02 14:47 - Siyaset

'Anneler' unutulmadı

2016-05-03 12:02 - Gündem

"Hocamız sezon başında geldiğinde..."

2016-05-02 17:46 - Spor

Karabük’te futbolcudan taraftara tekme

2016-05-01 01:07 - Spor

Android telefonları hızlandıran 5 uygulama!

2016-04-29 01:57 - Teknoloji

Bıçaklandı, kurşunlandı, intihar etti

2016-04-30 12:32 - Asayiş

29 Nisan 2016 yurtta hava durumu

2016-04-29 12:32 - Gündem

İlgili Haberler

Ankara Valiliğinden kent genelinde hissedilen is kokusuna ilişkin açıklama

00:12 - Gündem

İspanya'da eğitimciler, Filistin'e destek için kendilerini güzel sanatlar binasına kapattı

21:53 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan'dan telefon diplomasisi

18:52 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Ummanlı mevkidaşı Busaidi ile telefonda görüştü

18:22 - Gündem

Brüksel'de sanatçılar, İsrail'in Gazze'de öldürdüğü çocukların isimlerini okudu

17:28 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'de mahkeme, Google'ın Chrome'u satmasına gerek olmadığına karar verdi

00:23 - Dünya

Ankara Valiliğinden kent genelinde hissedilen is kokusuna ilişkin açıklama

00:12 - Gündem

Trump, ABD'nin Venezuela'dan ayrılan uyuşturucu taşıyan bir gemiye saldırı düzenlediğini a

23:57 - Dünya

Trump'tan ABD Uzay Komutanlığı karargahını yeniden Alabama'ya taşıma kararı

23:03 - Dünya

ABD'nin Chicago kentinde hafta sonu boyunca düzenlenen silahlı saldırılarda 8 kişi öldü

22:23 - Dünya