?>

'Çingene Kızı' mozaiğinin 12 parçasının kopyaları sergilenmek üzere ABD'ye gönderildi

ABD'den 2018 yılında Gaziantep'e getirilen "Çingene Kızı" mozaiğinin 12 parçasının kopyaları, sergilenmek üzere ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi Wolfe Sanat Merkezi'ne gönderildi.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Gaziantep

Gaziantep Valisi Davut Gül, Zeugma Mozaik Müzesi önündeki törende, kentteki eserlerin gün yüzüne çıkartıldığını belirtti.

Karkamış Antik Kenti'nde, Büyükşehir Belediyesi ile bir karşılama alanı yaptıklarını dile getiren Gül, Antik kentin üstünü kapatacaklarını söyledi.

Karkamış'taki eserlerden oluşan müzenin yapımıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Gül, "Yine aynı şekilde Zeugma'da çok güzel karşılama alanı yapıldı. Zeugma'ya daha kolay ulaşmak için 8 kilometrelik turizm yolu planlanmaya başladı. Fırat'ın incisi Rumkale'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla ilgili kalan kısım bu yıl ihaleye çıktı. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. " dedi.

Gül, replikaların kazasız belasız ABD'ye ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Anadolu coğrafyasının büyük bir medeniyet olduğunu söyledi.

Anadolu coğrafyasında Roma, Hitit, Osmanlı, Selçuklu ve Cumhuriyet döneminin en önemli eserlerinin olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Anadolu coğrafyası açık hava müzesidir. Dünyada artık kültürel miras yükselen bir değerdir. Artık 'ne kadar altının, petrolün ve doğalgazın varsa o kadar zenginsin' dünyası bitmiştir. Artık, ne kadar kültürel mirasın var, ne kadar yetişmiş insan gücün var, o kadar zengin olduğunuz dünya düzenine hep birlikte tanıklık ediyoruz. Gaziantep olarak biz bu büyük medeniyetin en büyük köprüsü ve taşıyıcısıyız. Tarihin sıfır noktasında bulunan 5 antik kentteki güzel eserleri hep birlikte dünyaya tanıtmak için büyük bir gayret gösteriyoruz."

Kendilerine destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Şahin, "Harabe diye bakmadığımız, ilgilenmediğimiz yerleri restore ederek yeniden ülkemize ve dünyaya kazandırdık. Bugün ilgili bütün bakanlıklarımızdan çok büyük destek aldık. " diye konuştu.

Anadolu coğrafyasında kaçırılan eserlerin olduğuna dikkati çeken Şahin, bu topraklara ait olan eserlerin yeniden bu topraklara dönmesi ve kendi ana vatanına kavuşması için büyük bir gayret gösterdiklerini söyledi.

Çingene Kızı gibi büyük bir hazineyi Zeugma Mozaik Müzesi'ne taşıdıklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Zeugma demek, Roma dönemi demek, Çingene kızı demek, bizim Mona Lisa'mız demek. Çingene kızı yalnızdı. 60 yıllık hasretle ailesine kavuşmayı bekliyordu. Biz bu eserlerin Bowling Green Eyalet Üniversitesi'nde olduğunu gördük. Bakanlığımızdan hemen talep ettik. Fakat daha önceki üniversitedeki yönetimi bunu kabul etmedi. Üniversite rektörü değişince yeniden başvurduk. Bu konuda bize destek veren herkese teşekkür ederim. Yaptığımız protokolle Çingene Kızı'nı, ailesine kavuşturduk ama ikinci aşamada onlara önemli sözümüz vardı. Bu eserlerin replikalarını yaptık. Fırat'ın taşlarından mozaik ustalarımız sayesinde orijinaline uygun şekline getirdik. Eserler yaklaşık 2 yıldan beri çalışıldı. Şimdi de bu eserleri ABD Bowling Green Eyalet Üniversitesi'ne gönderiyoruz."

Konuşmaların ardından tıra yüklenen replikalar Gaziantep Havalimanı'na oradan da ABD'ye gönderildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atmaca yavrusu ile lokantacının dostluğu görenleri şaşırtıyor

2021-08-21 15:56 - Çevre-Hayat

BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye'deki doğal felaketler nedeniyle dayanışma mesajı paylaştı

2021-08-16 02:02 - Dünya

Karacabey Longozu'nda 2 bin kişi meteor yağmurunu izledi

2021-08-15 14:50 - Çevre-Hayat

Oyuncu Tuncer Necmioğlu vefatının 15. yılında anılıyor

2021-08-19 15:11 - Kültür Sanat

Pakistan'da ihtiyaç sahipleri, ucuz olduğu gerekçesiyle 'sokak dişçilerini' tercih ediyor

2021-08-21 16:08 - Gündem

Dünyaca ünlü usta foto muhabiri Ara Güler, 93. yaş gününde sergiyle anıldı

2021-08-16 18:02 - Kültür Sanat

Sivasspor, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde yarın Kopenhag'ı ağırlayacak

2021-08-18 15:26 - Spor

ODTÜ Eymir Gölü'ndeki aşırı siyanobakteri artışını anbean takip ediyor

2021-08-18 17:51 - Teknoloji

Almanya, Afganistan'daki yerel personelin tahliyesi için Taliban'la doğrudan müzakere yürütecek

2021-08-17 23:46 - Dünya

Akar, Libya Genelkurmay Başkanı Haddad'ı kabul etti

2021-08-18 00:56 - Siyaset

İlgili Haberler

Bosna Hersek'te Osmanlı mirası köprüye ev sahipliği yapan Mostar, her mevsim turistlerin uğrak noktası

12:53 - Kültür Sanat

'İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin galası AKM'de yapıldı

08:01 - Kültür Sanat

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Uluslararası Turizm Fuarı başladı

22:06 - Kültür Sanat

Yazar Emine Şenlikoğlu, tuzağa düşürülen gençlerin hikayesini anlattı

12:16 - Kültür Sanat

Kırgız kadınlardan geçmişe ışık tutan müze: Kırgız Köyü

11:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsrail basını "Witkoff'un 21 maddelik Gazze'de ateşkes teklifi"ni paylaştı

21:57 - Dünya

Kocaeli'de nefes borusuna hünnap kaçan kişi, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

21:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez'le telefonda görüştü

21:07 - Siyaset

Çin: İran nükleer sorunundaki çözümsüzlük Orta Doğu'da yeni bir krizi tetikleyebilir

21:02 - Dünya

Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinde parti mitinginde çıkan izdihamda 31 kişi öldü

20:57 - Dünya