?>

Çin'e beyaz et ihracatı son 12 ayda yüzde 353 arttı

Çin'e beyaz et ihracatı haziran itibarıyla yıllık bazda yüzde 353 artarak 61 milyon dolara yükseldi.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nden (İSHİB) yapılan açıklamaya göre, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Çin'de kanatlı ürün ihracatını büyütüyor.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ihracatı ilk yarıda yüzde 34 artışla 2 milyar 52 milyon dolara yükseldi. İlk 6 ayda en çok ihraç edilen üç ürün tavuk eti, süt kreması ve levrek oldu.

Tavuk eti ihracatı yüzde 54 artışla 248 milyon dolara, süt kreması yüzde 86 yükselişle 133 milyon dolara, levrek ise yüzde 17 artışla 131 milyon dolara ulaştı.

Çin'e beyaz et ihracatında artış

Beyaz et ihracatında büyük potansiyel barındıran Çin'de yüksek artış yakalandı. Çin'e yapılan beyaz et ihracatı haziran itibarıyla son 12 ayda yüzde 353 artarak 61 milyon dolara çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSHİB Başkanı Müjdat Sezer, Çin'in dünyada tavuk eti sektöründe en fazla ithalat yapan ülkelerin başında geldiğini belirterek, bu ülkeye yönelik Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttükleri çalışmalardan sonuç alındığını ve pazarın Türkiye'ye açıldığını anımsattı.

Firmaların Çin'e ihracat yapmak için başvurularını ilettiğini fakat Çinli heyetlerin yapacağı tesis ziyaretlerinin salgın koşulları ve seyahat kısıtlamaları sebebiyle ertelendiğini kaydeden Sezer, "Çin'e kanatlı ihracatı yetkisi bir firmaya verilmesine rağmen, bu ülkeye ihracatta ciddi bir artış yaşanıyor. Söz konusu ihracat izinlerinin tüm firmalar tarafından alınmasıyla önümüzdeki dönemde Çin'e olan beyaz et ihracatımız katbekat artmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

"İhracata kapalı pazarlara yöneliyoruz"

Müjdat Sezer, ihracatta 380,5 milyon dolarla Irak'ın ilk sırada geldiğini, onu 101,9 milyon dolarla İtalya'nın, 100,6 milyon dolarla Rusya'nın, 89,5 milyon dolarla Hollanda'nın izlediğini bildirdi.

Birlik olarak ihracata kapalı pazarlara yöneldiklerini, bu sayede dünya standartlarındaki kalite ve teknolojiyle üretilen ürünleri tüm dünyaya ulaştırmayı hedeflediklerini anlatan Sezer, şu açıklamalarda bulundu:

"Bunun için öncelikle bürokratik çalışmalarla bu pazarların açılmasını, serbest ticaret anlaşması yapılması gereken ülkeleri belirleyerek gümrük vergilerinin sıfırlanmasını sağlamak üzere bakanlıklarımızla görüşme halindeyiz. Diğer taraftan, katma değeri daha yüksek ürünlerin ihracatına ağırlık verilmesi, AB gibi en önemli hedef pazarın ihracatımıza açılarak sektöre kazandırılması büyük önem arz ediyor. T​​​​​​​ürkiye, Avrupa'ya su ürünleri gönderebiliyor hatta Avrupa'da tüketilen her 4 balıktan biri Türk balığı diyebiliriz. Hedefimiz kanatlı ürünleri ihracatı için de benzer bir başarı gerçekleştirmek."

Sezer, Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe dünya standartlarında üretim yaptığını belirterek, gelişmiş lojistik imkanlarıyla dünyanın her yerine taze, dondurulmuş ve katma değeri yüksek ürünleri gönderebildiklerini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yaralı baykuş yavruları, uzman ellerde sağlıklarına kavuşuyor

2022-07-22 12:21 - Çevre-Hayat

Bosna Hersek'teki "dayatma seçim yasası" protestoları bugün de sürüyor

2022-07-26 13:21 - Dünya

İsveç'in Geçici Maslahatgüzarı ülkesindeki PKK terör propagandası nedeniyle Dışişlerine çağrıld

2022-07-23 18:32 - Gündem

Balkan şampiyonu Ağrılı milli atlet Ali Demir, yeni başarılar için yoğun çalışıyor

2022-07-28 13:29 - Spor

Leo Dubois: Galatasaray'a geldiğim için çok gururluyum

2022-07-26 21:35 - Spor

Taze incir ihracatında hedef 100 milyon dolar

2022-07-25 12:56 - Ekonomi

Dover Limanı'ndaki yoğunluk nedeniyle yolculara erken gelmeleri çağrısı yapıldı

2022-07-25 14:21 - Dünya

Bulgaristan erken seçime doğru gidiyor

2022-07-27 12:29 - Dünya

Bartın'da engelli bireyler "yaşam merkezi"nde becerilerini geliştiriyor

2022-07-27 12:34 - Çevre-Hayat

Yüksek Askeri Şura ağustos ayı başında toplanacak

2022-07-24 12:13 - Gündem

İlgili Haberler

TCMB’den zorunlu karşılıklarda sadeleşme adımı

00:28 - Ekonomi

ABD'den nadir toprak elementleri tedarik zincirlerini güçlendirmek için 134 milyon dolarlık fon

23:32 - Ekonomi

Fed, ticari gayrimenkul kredilerine yoğunlaşan bölgesel bankaları yakından izliyor

21:13 - Ekonomi

Nvidia'dan Synopsys'e 2 milyar dolarlık yatırım

19:12 - Ekonomi

Airbus hisseleri, yüzde 10’dan fazla değer kaybetti

15:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'den Suudi Arabistan'a 1 milyar dolarlık askeri satış ve havacılık eğitimine onay

01:32 - Dünya

ABD, Güney Kore'ye yönelik otomobil tarifesini yüzde 15'e indirecek

01:27 - Dünya

TCMB’den zorunlu karşılıklarda sadeleşme adımı

00:28 - Ekonomi

Kremlin: Rus ordusu, Krasnoarmeysk ve Volçansk kentlerini ele geçirdi

00:22 - Dünya

Beyaz Saray, Trump'ın genel sağlık durumunun "çok iyi olduğunu" açıkladı

00:17 - Dünya