?>

Çin ülke şirketlerini hedef alan Hindistan’ı 'ayrımcı uygulamaları düzeltmeye' çağırdı

Çin, iki ülke sınır bölgesinde yaşanan gerginlik sonrası Hindistan’ın bazı Çinli şirketlerinin ürünlerini boykot etmesine tepki göstererek, Yeni Delhi yönetimini "ayrımcı uygulamalara düzeltmeye" çağırdı.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Yeni Delhi yönetiminin Çinli şirketlerin ürünlerini hedef almasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hindistan’ın söz konusu tutumuyla Dünya Ticaret Örgütünün ilgili kurallarını ihlal ettiğini savunan Gao, "Hint tarafının bir an önce Çin ve Çinli şirketlere yönelik ayrımcı uygulamalarını düzeltmesini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Gao, iki ülkenin ekonomik iş birliğinin bugünkü başarıya ulaşmasının, iki ülke hükümet ve şirketlerinin ortak çabasının sonucu olduğunu belirterek, "Çin, Hindistan ile tüm alanlarda iş birliğini güçlendirmeyi önemsiyor ve orta yolda buluşmayı umuyor." şeklinde konuştu.

Sözcü Gao, Hindistan’ın Çin mallarını hedef alan uygulamalarına karşılık, Çin hükümetinin, Hindistan mallarına ve hizmetlerine yönelik herhangi bir kısıtlayıcı ve ayrımcı uygulaması olmadığını söyledi.

Yeni Delhi yönetimi, haziran ayı sonunda TikTok, CamScanner, Share it, Wechat, UC tarayıcı, Xender ve Clean-master’in de aralarında bulunduğu Çinli teknoloji şirketine ait 59 mobil uygulamayı "Hindistan'ın egemenliği, bütünlüğü, savunması, güvenliği ve kamu düzenine karşı zararlı faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle yasaklamıştı.

Bölgede gerilimi yükselten süreç

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Çin askerlerinin, "bölgeden ayrılmaları" yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmiş, iki ülke arasında bir diğer tartışma konusu Sikkim eyaletinde de Çin ve Hint askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

İki ülke askerlerinin Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti. Öte yandan haziran başında iki ülke dışişleri bakanlığı yetkililerinin sınırda artan gerilimi video konferans yoluyla görüştüğü açıklanmıştı.

Hindistan, anlaşmazlığın barışçıl müzakereyle üstesinden gelinmesi konusunda Çinli yetkililerle hemfikir olunduğunu bildirmiş, Pekin yönetimi de iki ülkenin gerilimin düşmesine ilişkin konsensüse vardığını duyurmuştu.

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.


Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.


Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de de Çin'in bölgedeki bir sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.  

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Petrol ithalatı nisanda yüzde 18,1 azaldı

2020-06-26 12:42 - Ekonomi

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi 19 Temmuz'da oynanacak

2020-07-02 00:41 - Gündem

FETÖ sanıkları hesap veriyor

2020-06-30 17:48 - Asayiş

Fenerbahçe'nin yüzü uzatma dakikalarında güldü

2020-06-28 00:07 - Spor

Borsa güne yükselişle başladı

2020-06-26 13:15 - Gündem

Bosna Hersek'teki 510. Ayvaz Dede Şenlikleri sona erdi

2020-06-28 19:07 - Dünya

Borsa güne yükselişle başladı

2020-06-30 13:19 - Ekonomi

Turizmi lezzetleriyle tutkuya dönüştüren rota: Güneydoğu

2020-06-27 15:37 - Çevre-Hayat

'Yoğun bakımın bir gününe şahit olsanız camdan dışarı burnunuzu çıkarmazsınız'

2020-06-25 18:07 - Sağlık

TFF Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı'nda değişiklik yapıldı

2020-06-26 19:33 - Spor

İlgili Haberler

Trump, Ulaştırma Bakanı Duffy'i NASA'nın "Geçici Direktörü" olarak atadığını duy

04:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump, bakır ithalatına yüzde 50 tarife uygulanacağını açıkladı

04:13 - Dünya

Trump, Brezilya'nın eski lider Bolsonaro'ya davranış biçimini eleştirdi

02:02 - Dünya

Hamas, 10 İsrailli esiri serbest bırakmayı kabul ettiğini duyurdu

23:23 - Dünya

Büyükelçi Barrack, Şam yönetimi ile PKK/YPG arasındaki sorunun sürdüğünü söyledi

23:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Ulaştırma Bakanı Duffy'i NASA'nın "Geçici Direktörü" olarak atadığını duy

04:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump, bakır ithalatına yüzde 50 tarife uygulanacağını açıkladı

04:13 - Dünya

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

02:37 - Gündem

Trump, Brezilya'nın eski lider Bolsonaro'ya davranış biçimini eleştirdi

02:02 - Dünya

TBMM'deki bazı komisyonların tatilde ve aravermede çalışmasını içeren kararlar Resmi Gazete

01:32 - Gündem