?>

Çin, Japonya Başbakanı İşiba'nın Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini protesto etti

Çin, Japonya Başbakanı İşiba Şigeru'nun, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda savaş suçlarıyla yargılanan bazı askerlerin mezarlarının bulunduğu tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini kınadı.

Dünya - 1 hafta önce

Çin'in Tokyo Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, söz konusu eylemin, tarihsel adalete açık bir hakaret ve Japon hükümetinin tarihsel sorunlara karşı yanlış tutumunun göstergesi olduğu belirtildi.

Yasukuni Tapınağı'nın Japonya'nın saldırganlık savaşının sorumlusu, militarizmin sembolü olduğu kaydedilen açıklamada, Çin Dışişleri Bakanlığının ve Tokyo Büyükelçiliğinin Japon hükümetini resmi kanallardan protesto ettiği vurgulandı.

Açıklamada, tapınakta Japonya'nın savaş dönemi suçlarında büyük sorumluluğu olan A-Sınıfı savaş suçlusu 14 kişinin mezarlarının olduğu hatırlatılarak, Japonya'nın saldırgan geçmişiyle yüzleşmesi, militarizm ile bağlarını koparıp yeni bir sayfa açması ve Asya'daki komşuları ile uluslararası toplumun güvenini somut eylemlerle kazanması gerektiğinin altı çizildi.

Japonya'da iktidar ve muhalefet partilerinden 70 milletvekili, 21-23 Nisan tarihlerinde kutlanan geleneksel ilkbahar festivali kapsamında dua etmek ve adaklarını sunmak üzere, dün başkent Tokyo'daki Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmişti.

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru da, 2. Dünya Savaşı'nda savaş suçlarıyla yargılanan bazı Japon askerlerinin de mezarlarının bulunması nedeniyle Çin, Güney Kore ve Japonya arasında sık sık diplomatik krize neden olan tapınağa törensel adakta bulunmuştu.

1869'da inşa edilen tapınağın, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı ancak tapınak keşişlerinin, 14 savaş suçlusunu 1978 yılında "kutsal" kabul etmesi nedeniyle tartışmalı statüsünü koruduğu biliniyor.

Çin ve Güney Kore gibi komşu ülkeler nezdinde "Japonya'nın geçmiş militarizminin sembolü" olarak görülen tarihi tapınak, savaşta yaşamını yitirenlerin anılması amacıyla ziyaret ediliyor.

Japonya'da hükümet yetkilileri ve iş dünyası yöneticilerinin yıl içinde ziyaret ettiği tapınağa, başbakan düzeyinde en son Aralık 2013'te eski Başbakan Abe Şinzo gitmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli tekvandocular, Avrupa Poomsae Şampiyonası'nda 14 madalya kazandı

2025-04-16 23:08 - Spor

Kuşadası'nda kruvaziyer hareketliliği sürüyor

2025-04-18 13:17 - Çevre-Hayat

15 Rus Şirketi, İstanbul'daki Expomed Eurasia 2025 Fuarı’nda tıbbi yeniliklerini tanıtacak

2025-04-22 20:02 - Özel Haber

Milli bilardoculardan, Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya

2025-04-21 14:02 - Spor

Galatasaraylı eski futbolcular, Cizre'de gençlerle dostluk maçı yaptı

2025-04-22 15:18 - Spor

Simav'daki depremlerin tespit edilmemiş ve haritalanmamış yerde gerçekleştiği bildirildi

2025-04-22 16:22 - Teknoloji

Hac vizesi olmayan ve izinsiz ikamet edenlerin Mekke'ye girişine 23 Nisan itibariyle izin verilmeyecek

2025-04-23 00:04 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Mısırlı girişimci Kütahya'da kurduğu çiftlikte Pekin ördeği yetiştiriyor

2025-04-21 14:03 - Çevre-Hayat

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Madrid Açık'ta adını ana tabloya yazdırdı

2025-04-22 16:17 - Spor

'Narkokapan-Ankara Operasyonu' kapsamında 32 şüpheli tutuklandı

2025-04-18 23:38 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD, New York'ta Suriye geçici hükümetiyle görüştüklerini doğruladı

11:33 - Dünya

WSJ'den Tesla'nın Musk yerine yeni CEO arayışında olduğu iddiası

11:27 - Dünya

Uzmanlar, Hindistan-Pakistan geriliminde nükleer riskin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı

11:17 - Dünya

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 8 Filistinli hayatını kaybetti

10:43 - Dünya

İsrail'de Kudüs ile Tel Aviv arasındaki ormanlık alanda çıkan yangınlar 11 noktada sürüyor

10:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

11:43 - Siyaset

Yer altındaki su kaçaklarını özel eğitimli "hassas" burunlar tespit edecek

11:37 - Gündem

ABD, New York'ta Suriye geçici hükümetiyle görüştüklerini doğruladı

11:33 - Dünya

WSJ'den Tesla'nın Musk yerine yeni CEO arayışında olduğu iddiası

11:27 - Dünya

Gençlerbirliği, 4 yıllık Süper Lig hasretini bitirmek istiyor

11:23 - Spor