?>

Çin, endüstriyel uygulamalar için "süper bilgisayar internet ağı" kurmayı hedefliyor

Çin'in teknoloji ve araştırma kapasitesini geliştirmek, endüstriyel uygulamalarda yüksek işlem gücünden yararlanmak için süper bilgisayarlarla internet ağı kurmayı planladığı belirtildi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Pekin

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, proje için görüşlerini almak üzere üniversiteler, araştırma kurumları ve şirket temsilcileri ile ileri bilgisayar teknolojisi uzmanlarının katıldığı bir toplantı düzenledi.

Ülkenin kuzeyindeki Tiencin şehrinde gerçekleşen toplantıda, kullanıcıların birbiriyle bağlantılı çok sayıda süper bilgisayara bir tarayıcı üzerinden ulaşabildiği bir ağ modeli üzerinde tartışmalar yapıldı.

Süper bilgisayarlar üzerine çalışan 15 üniversite ve uygulama merkezinin temsilcileri, projeye katılmak istediklerini ve böylesi bir ağın endüstrideki problemlere çözüm sunacağı sisteme katılmaya yönelik isteklerini beyan ederken bunun, endüstrideki birçok problemi giderebileceğini belirtti.

Katılımcılar, ortak ağın sektörde eşitsiz kaynak dağılımına, değişen teknolojik standartlara ve yazılım geliştirilmede, yaymada karşılaşılan sıkıntılara çözüm sunabileceğini ifade etti.

Projenin, bilgisayar endüstrisi dışında havacılıktan ilaç sanayisine, meteorolojiden finansa kadar çok sayıda alanda araştırmacılara ve uygulayıcılara yeni kapılar açabileceği vurgulandı.

Veri analizi ve yapay zeka çalışmalarının da giderek artan bilgisayar kapasitesi ihtiyacını ortaya çıkardığına dikkat çekildi.

Toplantıya katılan Çin Mühendislik Akademisinden Li Guojie, Çin'in geliştirdiği süper bilgisayarların, dünyanın en iyileri arasında yer aldığını fakat bu bilgisayarların endüstriyel uygulamalarda kullanılması konusunda geri kaldıklarını belirterek Çin'in, bu konudaki açığı kapatmak üzere etkin bir süper bilgisayar internet ağı kurarak şirketlere ve araştırmacılara erişim sağlaması gerektiğini kaydetti.

Bilgisayarlardan oluşan elektrik şebekesi

Çin Vuşi Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi Direktörü Yang Guangvın, ocak ayında yayımladığı makalede, "süper bilgisayarlardan oluşan internet ağı" fikrini ilk kez ortaya atmıştı.

Makalesinde, süper bilgisayar internetini elektrik şebekesine benzeten Yang, "Nasıl elektrik şebekesi farklı kaynaklardan aldığı elektriği çok sayıda kullanıcıya sunuyorsa süper bilgisayar interneti fikri aynı temele dayanıyor." ifadesini kullanmıştı.

Yang, böylesi bir ağ için yetenekli insan kaynağı ve uygun endüstriyel ortamın yanı sıra yüksek hızlı internet ağlarının ve işlem platformunun geliştirilmesinin gereğine işaret etmişti.

Çin, dünya çapında en hızlı bilgisayar sistemlerinin değerlendirildiği ISC Yüksek Performans Konferansı'nın Ekim 2022'de yayımladığı en son "Top 500" listesinde, 162 bilgisayarla "en fazla sayıda sisteme sahip ülke" olmuştu. ABD, listede 126 bilgisayar ile Çin'in ardından gelmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meclis, açılışının 103. yılını kutlayacak

2023-04-17 16:28 - Siyaset

Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 26 hava aracı ve 7 gemi tespit edildi

2023-04-13 09:14 - Dünya

ABD'den Hizbullah finansörünün yaptırımlardan kaçmasına destek olanlara yaptırım

2023-04-19 00:02 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 10-11 Nisan Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı

2023-04-12 13:08 - Medya

BM: Sudan'daki çatışmalarda can kaybı 185'e ulaştı

2023-04-17 22:14 - Dünya

Rusya; İngiltere, ABD ve Kanada'yı "iç işlerine müdahale etmekle" suçladı

2023-04-18 20:44 - Dünya

Bakan Akar'dan "terörle mücadele" mesajı

2023-04-16 17:48 - Gündem

Büyük bölümü su altında kalan eski Yusufeli'nde yaklaşık bin sahipsiz hayvan kurtarıldı

2023-04-12 12:14 - Çevre-Hayat

İsveç Başbakanı Kristersson, ülkesinin NATO üyeliğinin Türkiye'nin kararına bağlı olduğunu beli

2023-04-18 17:43 - Dünya

Düzce'de otizmli çocuğun polislik hayali bir günlüğüne gerçeğe dönüştü

2023-04-14 11:48 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bayraktar TB3 SİHA'lar DENİZKURDU-2025 Tatbikatı'nda

13:57 - Teknoloji

Bakan Kacır: Türk milletinin öz evlatları, gökyüzüne imzalarını attı

13:17 - Teknoloji

Uzmanından yapay zeka kullanıcılarına 'gereksiz sorgulardan kaçının' tavsiyesi

11:42 - Teknoloji

İstanbul Beykent Üniversitesi "Yapay Zeka ile Geleceği Tasarlamak" etkinliği düzenledi

18:57 - Teknoloji

Roketsan 19 Mayıs'ta gençleri ağırlayacak

12:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye, Ekvador'da düzenlenen saldırıyı kınadı

00:12 - Gündem

Zelenskiy'nin, Putin'le Türkiye'de görüşme çağrısı, dünya basınında geniş yer buldu

23:32 - Dünya

Sivas'ta şiddetli yağışlar sele neden oldu

23:27 - Gündem

Hamas, Washington yönetimiyle görüşmesi sonucu ABD vatandaşı esirin serbest bırakılacağını açıkladı

23:13 - Dünya

Trump, düzensiz göçmen sorunu çözülmezse ABD'nin "üçüncü dünya ülkesi olacağını" savu

23:07 - Dünya