?>

Çin Devlet Başkanı Şi, ABD ile ticari gerilimin arttığı dönemde Vietnam'ı ziyaret ediyor

ABD'ye ihracatı gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 25'ine ulaşan Vietnam'ın, Donald Trump'ın yeni tarife rejimiyle değişen uluslararası ticaretten en fazla olumsuz etkilenecek ülkeler arasında yer alması bekleniyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 7 ay önce

Pekin

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD'nin "karşılıklı tarifler" kapsamında yaptığı gümrük vergisi artışları nedeniyle ticari gerilimlerin ve ekonomik belirsizliklerin arttığı bir dönemde ülkesinin önemli ticaret ortakları olan Güneydoğu Asya ülkelerine ziyaretlerde bulunacak.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Şi, 3 ülkeyi kapsayan ziyaretinin ilk turu için Vietnam'ın Hanoi şehrinde ulaştı.

Şi, ziyaretinin ilk gününde Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri To Lam ile görüşürken iki ülke arasında, tedarik zincirleri ve demir yolu yapımı dahil çok sayıda işbirliği anlaşması imzalandı.

Şi'nin ziyaretinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın "karşılıklı tarifeler" kapsamında gümrük vergisi artışlarını duyurmasının ardından ABD ve Çin arasında yaşanan tarife restleşmesine denk gelmesi dikkati çekiyor.

Çin, ABD'nin tarife artışlarına tepki veren ilk ülke olmuş ve aynı oranda karşılık vermişti. İki ülke arasında tarife restleşmesi sonunda ABD, Çin'e uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 145'e, Çin de ABD'ye yüzde 125'e kadar çıkarmıştı.

Washington yönetimi, diğer ülkelere getirdiği karşılıklı tarifeleri 90 gün ertelerken Çin'e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.

Vietnam, tedarik zincirleri açısından kritik konumda...

Trump, karşılıklı tarifeler kapsamında Vietnam'a ek yüzde 46 gümrük vergisi ile en yüksek tarifelerden birini getirmişti.

Vietnam, son yıllarda tedarik zinciri içinde, uluslararası firmalar için yaptığı üretimle öne çıkmıştı. ABD'ye ihracatı, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 25'ine ulaşan Vietnam'ın, Trump'ın yeni tarife rejimiyle değişen uluslararası ticaretten en fazla olumsuz etkilenecek ülkeler arasında yer alması bekleniyor.

Çinli üreticiler, Trump'ın ilk dönemindeki tarife artışlarında üretimlerinin bir kısmını Vietnam'a kaydırarak ek gümrük vergilerinden kurtulmaya çalışmıştı. Trump, bu kez Asya'da Vietnam, Kamboçya, Tayland, Endonezya ve Malezya gibi imalat sanayinde öne çıkan diğer ülkelere de ek gümrük vergileri getirerek Çin'in alternatif güzergahlarına da gümrük duvarları örüyor.

Vietnam hükümeti, ABD pazarını kaybetmemek için Washington ile müzakereye hazır olduğu mesajını verirken Çin ile yaptığı ticareti de kontrol altına almayı taahhüt ediyor.

Çok taraflı ticaret sistemini birlikte koruma çağrısı...

Şi, ziyareti öncesinde Vietnam Komünist Partisinin resmi yayın organı "Nhan Dan" gazetesinde yayımladığı makalede, Çin ve Vietnam'ın "yoldaş ve kardeş" iki ülke olduğunu vurgulayarak, çok taraflı ticaret sistemini korumak, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamak ve açık ve işbirliğine dayalı bir uluslararası ortamı oluşturmak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Çin ile Vietnam arasında ortak inanç, ideal ve geniş stratejik çıkarlar olduğuna işaret eden Şi, iki ülkenin karşılıklı siyasi güveni derinleştirerek sınır güvenliğinden sınır aşan suçlarla mücadeleye, dış politikadan ulusal savunmaya dek çok sayında yakın işbirliği geliştirdiği, çok sayıda uluslararası ve bölgesel sorunda benzer pozisyonlara sahip olduğunu ve birlikte çalıştığını kaydetti.

Şi, Vietnam'a Küresel Güney ülkeleri ile gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını savunma, eşit ve düzen içinde çok kutuplu bir dünyayı teşvik etme çağrısında bulundu.

Çin lideri, Vietnam'ın ardından Malezya ve Kamboçya'yı da ziyaret edecek.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Samsunlu polis Türk Polis Teşkilatının kuruluş yıl dönümünde nikah masasına oturdu

2025-04-10 16:58 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya ile ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmek için atılacak adımları değerlendirdik

2025-04-10 19:42 - Siyaset

Türk sporunun futbol ve basketboldaki tek milli oyuncusu: Can Bartu

2025-04-11 11:37 - Spor

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne yaparsanız yapın adaletin tecellisine engel olamazsınız

2025-04-08 14:21 - Siyaset

Bursa Deniz Otobüslerinin bugünkü 4 seferi iptal edildi

2025-04-10 14:57 - Çevre & Seyahat

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır

2025-04-11 16:07 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye yeni dönemin kurucu aktörlerinden biri haline gelmiştir

2025-04-09 12:52 - Siyaset

Myanmar'daki depremlerde can kaybı 3 bin 645'e çıktı

2025-04-08 17:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır

2025-04-11 19:33 - Siyaset

Esenyurt'ta market çalışanı genç kızın, palet çalan hırsızları ikna etmesi kamerada

2025-04-10 16:27 - Gündem

İlgili Haberler

Batı Şeria'da İsraillilerin saldırısına uğrayan Filistinli bedeviler, yaşadıklarını anlattı

21:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail, Cibaliya'da beton bloklarla belirlediği 'Sarı Hat' ile Filistinlileri 'ölüm çemberi'ne aldı

15:50 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Sudan'da katliamlarla gündeme gelen Hızlı Destek Kuvvetleri altın madenlerinden güç alıyor

15:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD’nin gözünü diktiği hazine: Venezuela’nın yeraltı zenginlikleri

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

AK Parti'nin 23 yılı geride bırakan iktidar yolculuğu

11:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik soruşturmada 8 şüpheli gözaltına alındı

10:03 - Gündem

Kasım ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

09:58 - Gündem

Borsa İstanbul'da manipülasyon soruşturmasında iki holdinge kayyum atandı

09:42 - Gündem

Samsunspor, Konferans Ligi'nde yarın Hamrun Spartans'ı konuk edecek

09:28 - Spor

Küresel piyasalar "yüksek değerleme" endişeleriyle negatif seyrediyor

09:22 - Ekonomi