?>

Çin'den, ABD ile Rusya arasındaki Ukrayna müzakerelerine destek

Çin, ABD ile Rusya arasında Ukrayna savaşına ilişkin bugün Suudi Arabistan'da yapılması beklenen görüşmeleri desteklediğini, ilgili diğer tarafların da zaman içinde sürece dahil edilmesi gerektiğini bildirdi.

Dünya - 4 ay önce

Pekin

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Ciakun, Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik gelişmeler ve Çin'in tutumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çin'in Ukrayna krizinde diyalog ve müzakerelerin tek geçerli yol olduğuna inandığını ifade eden Sözcü Guo, "ABD ile Rusya arasında barış görüşmeleri konusunda varılan anlaşma dahil barışa katkı sağlayacak tüm çabaları destekliyoruz." dedi.

AA muhabirinin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin görüşmelerden haberdar edilmedikleri ve sonuçlarını da tanımayacaklarını söylediğini ve Avrupa liderlerinin de bu konudaki kaygılarını dile getirdiğini hatırlatması üzerine Guo, şu ifadeleri kullandı:

"İlgili tüm tarafların ve paydaşların zaman içinde sürece dahil olabilmesi gerekir. Umarız taraflar birlikte yapıcı rol oynayarak krizin çözümü ve barışın gerçekleştirilmesi için gerekli koşulları oluşturur."

Guo, Çin'in dünyadaki tüm çatışma ve ihtilaflarda olduğu gibi Ukrayna krizinde de diyalog, müzakere ve siyasi çözümü savunduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin Ukrayna krizini ne başlatandır ne de bu krizin tarafıdır. Buna rağmen ne oturup izledik ne de bencil çıkar arayışında olduk. Çatışmanın başladığı günden itbaren krizin siyasi yollarla çözülmesini önerdik. Kriz boyunca aktif diplomatik çaba gösterdik, örneğin 'Barışın Dostları' grubunu kurduk. Çin, krizin barışçı çözümüne yönelik tüm çabaları desteklemeyi ve ilgili taraflarla iletişim halinde yapıcı rol oynamayı sürdürecek."

Ukrayna sorunu konusundaki gelişmelerin Devlet Başkanı Şi'nin barış önerilerinin uygulanabilir, pragmatik ve adil olduğunu gösterdiğini savunan Guo, "Umarız tüm taraflar, Ukrayna krizinin kökeninde yatan sebepleri çözmek ve Avrupa'da etkin, dengeli ve sürdürülebilir güvenlik mimarisini kurmak üzere birlikte çalışır." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in Ukrayna krizindeki tutumu

Çin ile ABD arasında jeostratejik rekabetin ve bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, benzer meydan okumalarla karşı karşıya olan Moskova ile Pekin'i yakınlaştırmıştı.

Çin ve Rus liderlerinin, savaşın başlamasından hemen önce, 4 Şubat 2022'de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pekin Kış Olimpiyatları için Çin'e yaptığı ziyaretteki görüşmede, "iki ülke arasındaki dostluğun limiti olmadığını" vurgulayan ortak açıklaması, Pekin yönetiminin kısa süre sonra başlayacak savaştan haberdar olduğu ve örtülü onay verdiğinin işareti olarak yorumlanmıştı.

Öte yandan Çin, yaptırımların Avrupa ile Rusya arasındaki alışverişleri kısıtlamasıyla yön değiştiren ticaretten de kazanç sağlamış, savaşın ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin, özellikle enerji alanında arttığı gözlenmişti.

ABD ve Avrupa, Rusya'ya savaşta silah desteği sağlamaması yönünde Çin'i uyarırken, Pekin doğrudan silah satışı yapmasa da Moskova ile ortak askeri tatbikatlar dahil askeri ve sanayi işbirliğini sürdürmüş; askeri ve sivil, ikili kullanıma sahip ürünleri sağlayarak Rusya'nın savunma sanayi temelini destekledikleri gerekçesiyle bazı Çinli şirketlere yaptırım uygulanmıştı.

Çin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın birinci yıl dönümü olan 24 Şubat 2023'te krizin siyasi çözümü için önerilerini içeren 12 maddelik bir "tutum belgesi" açıklamış, belgede, gerginliklerin aşamalı azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulanmıştı.

Ateşkes önerisi, öneriyi fiili durumun resmiyete dökülmesi olarak algılayan Ukrayna tarafından da kabul görmemiş, Kiev yönetimi, bu koşullardaki bir barışın "savaşın dondurulması" anlamına geleceğini dile getirmişti.

"Barışın Dostları"

Çin, daha sonra, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sonlandırılması "Barışın Dostları" grubuna öncülük etmişti. 17 "Küresel Güney" ülkesinin yer aldığı grup, 2024 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumu sırasında, Çin ve Brezilya'nın öncülüğünde, aralarında Türkiye, Endonezya, Mısır, Cezayir, Güney Afrika ve Zambiya'nın olduğu ülkelerin desteğiyle oluşturulmuştu.

Grup dışişleri bakanları düzeyinde yaptığı toplantıda, savaşın siyasi ve diplomatik yöntemlerle sonlandırılması çağrısını yaparken, kalıcı barış için tüm taraflarla farklı düzeylerde temas kurulması gerektiğini vurgulamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD’li gazeteci Hinkle’ye konuşan Rusya KGT Başkanı Karahan: Türkiye ile Rusya, Suriye konusunda mutabık kaldı

2025-02-17 09:33 - Özel Haber

Kastamonu'da karlı yolları yaban hayvanları için aşıp doğaya yem bıraktılar

2025-02-17 15:23 - Çevre-Hayat

AK Parti'de 8. Olağan Büyük Kongre için geri sayım başladı

2025-02-17 10:58 - Siyaset

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

2025-02-15 11:27 - Ekonomi

Fethi Heper, son yolculuğuna uğurlandı

2025-02-15 16:58 - Spor

Münih'te bir sürücünün aracını kalabalığın üzerine sürmesiyle yaralanan anne ve çocuğu öldü

2025-02-16 00:03 - Dünya

İsrail ve ABD, "İran'ın nükleer silahını engellemek için" birlikte hareket edecek

2025-02-16 16:38 - Dünya

Elon Musk, çevirim içi programda kendini 'Beyaz Saray Teknik Destek Birimi' olarak tanıttı

2025-02-14 10:04 - Medya

Avrupalı devletlerden "Ukrayna'da kalıcı barış Kiev ve Avrupasız sağlanamaz" mesajı

2025-02-13 12:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan TÜSİAD'a tepki açıklamalarına ilişkin paylaşım

2025-02-15 16:48 - Siyaset

İlgili Haberler

İsrail, İran'dan gönderildiğini öne sürdüğü 2 İHA'yı düşürdüğünü iddia etti

01:37 - Dünya

İstihbarat raporuna göre ABD, İran'ın nükleer programını yok edemedi

00:08 - Dünya

ABD, Orta Doğu'daki ateşkes sürecinin devam edeceğine "inancını" vurguladı

23:48 - Dünya

CENTCOM adayı Cooper: ABD, Hürmüz Boğazı'nın olası kapanmasına karşı koymaya hazır

23:32 - Dünya

İngiltere: Türkiye güçlü askeri entegrasyon ve savunma sanayi işbirliği ile İngiltere için kilit ortak

21:54 - Dünya

Günün Manşetleri

Siyasi parti mali denetimleri Resmi Gazete'de

01:53 - Gündem

İsrail, İran'dan gönderildiğini öne sürdüğü 2 İHA'yı düşürdüğünü iddia etti

01:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi

00:58 - Siyaset

Benfica, Kulüpler Dünya Kupası'nda Bayern Münih'i tek golle geçti

00:53 - Spor

İstihbarat raporuna göre ABD, İran'ın nükleer programını yok edemedi

00:08 - Dünya