?>

Çin burun spreyi formundaki Kovid-19 aşı adayının klinik denemelerine onay verdi

Çin, yeni tip koronavirüse karşı burun spreyiyle tatbik edilen bir aşı adayının insanlar üzerinde test edilmesini onayladı.

Teknoloji - 5 yıl önce

Ankara

"Clinical Trials Arena" internet sitesinde yer alan habere göre, Çin Ulusal Tıp Ürünleri İdaresi, Hong Kong Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen burun spreyi formundaki Kovid-19 aşı adayının birinci aşama klinik denemelerine onay verdi.

Beijing Wantai ilaç şirketi ve Ximamen Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek denemeye 100 sağlıklı gönüllünün katılması planlanıyor.

Ekimde başlaması planlanan denemelerin ikinci ve üçüncü safhalarıyla birlikte en az bir yıl süreceği tahmin ediliyor.

Spreyle burna tatbik edilen aşı adayının solunum yoluyla bulaşan virüsün doğal enfeksiyon yolunu tetiklemesi, bu yolla vücutta bağışıklık uyandırması amaçlanıyor.

Virüsün güçsüzleştirilmiş bir halini içeren aşı adayı, potansiyel Kovid-19 aşıları arasında enjektör yerine spreyle tatbik edilen ilk örnek olacak.

Sprey formundaki aşıların, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlamak için yaygın kullanıldığına dikkati çeken araştırmacılar, bu yöntemin aşının üretim ve uygulama maliyetlerini düşürebileceğine dikkati çekiyor.

Çin'deki aşı çalışmaları

Kovid-19'un ortaya çıktığı Çin'de de halen 8 aşı adayının klinik denemeleri sürüyor. Bunlardan 4'ü birinci, 4'ü de ikinci ve üçüncü aşamada insanlar üzerinde test ediliyor.

CanSino, Sinopharm ve Sinovac gibi kamuya ait ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlarla iş birliği içinde aşı çalışmaları yürütüyor.

CanSino'nun "Ad5-nCoV" adlı aşı adayı, Sinopharm'ın Vuhan Viroloji Enstitüsü ve Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü ile geliştirdiği aşı adayları ve SinoVac'ın geliştirdiği "CoronaVac" en fazla umut bağlanan çalışmalar arasında görülüyor.

Klinik denemeler 3 aşamada yapılıyor

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve muhtemel yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

35 aşı adayı, klinik denemelerde insanlar üzerinde test ediliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Kovid-19'a karşı 35 aşı adayı klinik deneme, 145 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Çin'de ortaya çıkan Kovid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü.

Dünya genelinde vaka sayısı 28 milyon 352 bini aşarken 914 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

TİKA'dan Romanya'da Müslüman mezarlığı

2020-09-05 01:06 - Dünya

Yüksek hava sıcaklıkları çeltik üreticilerini memnun ediyor

2020-09-09 19:23 - Ekonomi

Borsada ilk yarıda en çok bilişim sektörünün karı arttı

2020-09-07 15:31 - Ekonomi

'Şiddetli Kovid-19 geçirenler septik şok yaşayabilirler' uyarısı

2020-09-09 17:26 - Sağlık

Basketbolda sezonun ilk yarısı seyircisiz oynanacak

2020-09-09 15:32 - Spor

Galatasaray'ın 5. Nijeryalı futbolcusu Etebo

2020-09-10 16:06 - Spor

'Şiddetli Kovid-19 geçirenler septik şok yaşayabilirler' uyarısı

2020-09-09 18:25 - Gündem

Ürdün ve Filistin iki devletli çözüm temelinde Filistin-İsrail sorununu görüştü

2020-09-07 02:21 - Dünya

Amasya'da 'Arap tavşanı' görüntülendi

2020-09-05 23:11 - Gündem

Endonezya sularında kurtarılan Arakanlı Müslümanların 7 aydır denizde olduğu belirlendi

2020-09-07 19:11 - Dünya

İlgili Haberler

Genç mühendis adayları TEKNOFEST Roket Yarışması'nda buluştu

23:27 - Teknoloji

TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması Tekirdağ'da başladı

17:28 - Teknoloji

Milli kamera ASELFLIR 600, başkenti havadan görüntüledi

17:07 - Teknoloji

Mühendis kardeşlerden uzaktan kontrol edilebilen topraksız tarım sistemi

12:57 - Teknoloji

Uzun yıllara dayanan ABD-Çin rekabeti, teknoloji cephesinde de sürüyor

11:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

CHP 21 Eylül'de olağanüstü kurultaya gidiyor

01:27 - Siyaset

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci yeniden atandı

01:22 - Gündem

Rektör atamaları Resmi Gazete'de

01:02 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan Venezeula'ya "uçaklarınızı düşürürüz" tehdidi

00:57 - Dünya

Alman polisin Gazze eyleminde yumrukladığı O'Brien, müdahale anını anlattı

00:37 - Dünya