?>

Çin ABD'yi TikTok'a baskı yapmakla suçladı

Çin, ABD'nin, vatandaşlarının kişisel verilerinin takip edildiği iddiasıyla, sosyal paylaşım uygulaması TikTok'a baskı yaptığını savundu

Medya - 2 yıl önce

Pekin

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, TikTok Üst Yöneticisi Şou Zi'nin ABD Temsilciler Meclisi oturumunda ifade vermesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

ABD hükümetinin "ulusal güvenlik endişelerini" gerekçe göstererek Çinli şirket Bytedance bünyesindeki TikTok gibi yabancı şirketler üzerinde baskı kurduğunu savunan Sözcü Mao, "Çin hükümeti, veri mahremiyetinin ve güvenliğinin kanunlarla korunmasına önem vermektedir. Ne bireylerden ne de şirketlerden, yabancı ülkelerde ulusal yasalara aykırı veri veya istihbarat paylaşması asla talep edilemez." dedi.

Mao, Çin hükümetinin TikTok veri tabanını Amerikan vatandaşlarının takibi için kullanabileceği, bunun ulusal çıkarlara zarar vereceği iddiasının bir "suç varsayımı" olduğunu belirterek, "ABD hükümeti şu ana kadar TikTok'un ulusal güvenliğe nasıl tehdit teşkil etiğine ilişkin kanıt ortaya koymazken, sürekli suç varsayımıyla ilgili şirket üzerinde sebepsiz baskı kurmaya çalışıyor." diye konuştu.

ABD Kongresinin bazı üyelerinin TikTok'u yasaklama çağrısını, yabancı düşmanlığına dayalı siyasi linç girişimi olarak gördüklerini dile getiren Mao, "ABD, piyasa ekonomisine ve adil rekabet ilkesine saygı göstermeli, yabancı şirketleri makul olmayan sebeplerle baskı altına almaya son vererek şirketlere açık, eşit ve ayrımcı olmayan yatırım ve faaliyet ortamı sağlamalı." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de Beyaz Saray, Savunma, İç Güvenlik ve Dışişleri bakanlıkları dahil olmak üzere birçok devlet kurumu, kamu görevlilerine tahsisli telefonlarda TikTok'u yasaklamıştı.

ABD Senatosu, 15 Aralık 2022'de "ulusal güvenlik endişeleri" nedeniyle federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlarda TikTok kullanılmasını yasaklayan tasarıyı oy birliği ile kabul etmişti.

ABD Temsilciler Meclisi, 28 Aralık 2022'de üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getirmişti.

Maryland, Nebraska, Güney Carolina, Güney Dakota, Indiana ve Texas dahil olmak üzere birçok eyalette de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarılmıştı.

ABD hükümeti 28 Şubat'ta tüm federal kurumlara, TikTok uygulamasının kaldırılması için 30 gün süre tanımıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da selin ardından başlatılan aramada bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

2023-03-20 21:03 - Asayiş

Baharı müjdeleyen leylekler Bilecik'teki sulak arazilerde konakladı

2023-03-18 16:37 - Çevre-Hayat

Kronik hastalar oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına başvurmalı

2023-03-23 12:08 - Sağlık

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı

2023-03-21 13:07 - Gündem

Afetzede emekli öğretmen ailesiyle KYK yurdunda depremi unutmaya çalışıyor

2023-03-19 11:47 - Çevre-Hayat

Malatya'da 3,9 büyüklüğünde deprem

2023-03-18 11:52 - Gündem

Avrupa'nın LNG kapasitesinin yarısından fazlası 2030'da atıl kalma riski taşıyor

2023-03-22 09:27 - Dünya

MotoGP'de 2023 sezonu yarın Portekiz'de başlayacak

2023-03-24 11:15 - Spor

Iga Swiatek sakatlığı nedeniyle Miami Açık'a katılamayacak

2023-03-22 20:18 - Spor

EURO 2024 Elemeleri'nde ilk hafta heyecanı başlıyor

2023-03-22 10:53 - Spor

İlgili Haberler

RTÜK'ten 'dolandırıcılık' uyarısı

19:52 - Medya

BBC'ye, yayınlarında İsrail'in Gazze soykırımını gizlediği gerekçesiyle protesto

02:02 - Medya

İsrail basınına göre, Trump'ın Netanyahu'ya karşı sabrı tükendi

00:48 - Medya

İletişim Başkanlığının 'Ayın Tarihi' dergisinde şehir hastaneleri ele alındı

18:38 - Medya

ABD'deki Google davası küresel dijital platformlarda dönüştürücü etki yapabilir

11:33 - Medya

Günün Manşetleri

MKE Ankaragücü, küme düştü

18:22 - Spor

Bitki ıslahı, kuraklık, hastalıklar ve zararlılara karşı kalkan oluyor

18:12 - Ekonomi

Türkiye, Pakistan ile Hindistan arasında ateşkes ilan edilmesinden memnun olduğunu bildirdi

18:08 - Gündem

Pakistan'da, Hindistan ile yapılan ateşkesin ardından orduya destek gösterileri düzenleniyor

18:03 - Dünya

Şampiyonluk kilidini açacak El Clasico'da Arda Güler'in ilk 11 oynaması bekleniyor

17:58 - Spor