?>

Çin, ABD'nin saldırılarının BM Şartı ve İran'ın egemenliğini ihlal ettiğini belirtti

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine saldırılarının BM Şartı'nı ve İran'ın egemenliğini ciddi şekilde ihlal ettiğini belirterek, "Orta Doğu'da barış, güç kullanımıyla sağlanamaz." dedi.

Dünya - 17 saat önce

Ankara

Fu, ABD'nin İran'a yönelik hava saldırılarının ardından toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) konuştu.

"Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı güvencesi altında nükleer tesislerin bombalanması, ABD'nin eylemleri, BM Şartı ve uluslararası hukukun amaç ve ilkelerini, ayrıca İran'ın egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü ciddi şekilde ihlal etmektedir." diyen Fu, bu durumun Orta Doğu'daki gerilimi artırdığını ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na "darbe vurduğunu" savundu.

????

Fu, uluslararası toplumun barış ve istikrarı yeniden tesis etmek için somut çabalar göstermesi gerektiğini ifade ederek, derhal ateşkese varılması çağrısı yaptı.

Çin'in, durumun kontrolden çıkma riski konusunda derin endişe duyduğunu belirten Fu, "Çatışmanın tarafları, özellikle İsrail, derhal bir ateşkese ulaşmalı, gerilimin artmasını önlemeli ve savaşın yayılmasını kesin bir şekilde engellemelidir." dedi.

Fu, diyalog ve müzakereye bağlılık çağrısında bulunarak, "Orta Doğu'da barış, güç kullanımıyla sağlanamaz. Diyalog ve müzakere şu anda temel çıkış yoludur. İran'ın nükleer sorunu diplomatik yollarla çözmek için tüm imkanlar henüz tüketilmemiştir ve barışçıl bir çözüm için hala umut vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Taraflara, sorunun siyasi çözümü konusunda kararlılıklarını sürdürme çağrısı yapan Fu, BMGK'den hızlı adımlar atmasını talep etti.

Fu, Rusya, Çin ve Pakistan'ın "derhal ve koşulsuz ateşkes, sivillerin korunması, uluslararası hukuka saygı, diyalog ve müzakere çağrısı" içeren bir karar taslağı önerdiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliğin korunması konusundaki sorumluluklarını yerine getirebilmesi için Konsey üyelerinin bu karar taslağını ortaklaşa destekleyerek güçlü sorumluluk duygularını göstermelerini umuyoruz."

Çin, Rusya ve Pakistan, İsrail'in İran'a saldırılarıyla ilgili BMGK üyelerine bir taslak karar göndermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Moskova İnşaat Üniversitesi öğrencilerinden, Türk ANTTEQ'in inşa ettiği dev projeye ziyaret

2025-06-22 00:23 - Özel Haber

Emekli öğretmen, evinin garajında 4 bin eser sergiliyor

2025-06-21 11:53 - Kültür Sanat

Güney Marmara'nın 59 yıllık panayırı yıllardır binlerce kişiyi buluşturuyor

2025-06-22 12:12 - Çevre-Hayat

ABD'nin İran’daki nükleer tesisleri vurmasına yönelik tepkiler

2025-06-22 11:43 - Dünya

Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Umman Sultanı ile Orta Doğu'daki durumu görüştü

2025-06-22 16:38 - Dünya

Envantere giren kargo İHA'nın gücü katlandı

2025-06-22 12:37 - Teknoloji

Bolu ve Karabük'te YKS'ye geç kalma riski yaşayan öğrencilere trafik ekipleri yardım etti

2025-06-22 13:07 - Eğitim

Mozaik sanatçısı ayçiçeği tutkusunu kıyafetine ve takısına yansıttı

2025-06-22 11:48 - Çevre-Hayat

Türkiye Cumhuriyeti'nin doğum belgesi: Amasya Genelgesi

2025-06-21 11:33 - Gündem

Bakan Uraloğlu: Orta Koridor'da da Kalkınma Yolu Koridoru'nda da gereken çalışmaları yapıy

2025-06-21 10:53 - Gündem

İlgili Haberler

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, İsrail'e mühimmat satışını durdurduklarını bildirdi

16:33 - Dünya

İran, ABD'nin saldırısıyla nükleer güvenliğe ilişkin küresel mekanizmanın darbe aldığı görüşünd

16:17 - Dünya

Hürmüz Boğazı'nda gemi trafiği sürüyor

15:53 - Dünya

İngiliz Bakan Lammy, İran'a Hürmüz Boğazı'nı kapatmanın hata olacağını söylediğini aktardı

15:33 - Dünya

Rusya: Ukrayna ile üçüncü tur müzakereler bu hafta netlik kazanacak

14:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Çin'in kurulu elektrik üretim kapasitesi ilk 5 ayda yüzde 18,8 arttı

16:43 - Ekonomi

CTE'nin 2 bin 254 personeli kapsayan İsteğe Bağlı Atama Kararnamesi tamamlandı

16:38 - Gündem

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, İsrail'e mühimmat satışını durdurduklarını bildirdi

16:33 - Dünya

Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem

16:22 - Gündem

İran, ABD'nin saldırısıyla nükleer güvenliğe ilişkin küresel mekanizmanın darbe aldığı görüşünd

16:17 - Dünya