?>

"Cihan pehlivanı" Koca Yusuf

Türk güreşinin "cihan pehlivanı" lakaplı efsane ismi Koca Yusuf'un (Yusuf İsmail) hayatını kaybettiği gemi kazasının üzerinden 127 yıl geçti.

Spor - 12 saat önce

İstanbul

Bulgaristan'ın Şumnu kasabasının Karalar köyünde 1857 yılında dünyaya gelen Koca Yusuf'un, minderde grekoromen güreş yapan ilk Türk pehlivan olduğu düşünülüyor.

????

"Sırtı yere getirilemeyen pehlivan" olarak bilinen Koca Yusuf, dönemin ünlü güreşçilerinden Şumnulu Dursun Pehlivan, Nasuhçulu Kel İsmail Pehlivan ve Pomak Osman tarafından yetiştirildi.

Koca Yusuf'un, Kırkpınar tarihinde 26 yıl boyunca üst üste başpehlivanlığı elinde bulunduran Kel Aliço ile 1885 yılında güreştiği, müsabakanın sabahtan akşama kadar sürdüğü ve iki pehlivanın da yenişemediği rivayet edilmektedir. Buna göre mücadele sırasında güreşi bırakan Kel Aliço, başpehlivanlığı Koca Yusuf'a verdi.

Türk güreşinde o günden sonra Koca Yusuf dönemi başladı. Başpehlivan ünvanını alan Koca Yusuf, Kel Aliço'nun çırağı Adalı Halil'i üst üste iki kez yendi.

Doğduğu köy nedeniyle önce "Karalarlı" sonra da "Şumnulu" isimleriyle tanınan güreşin efsanesi; iri gövdesi, becerisi ve yiğitliğiyle "Koca" lakabını aldı.

Rıza Tevfik, 1900 yılında "Güreşte Avrupa ile Türk usulü arasındaki fark ve müşahebet" başlıklı yazısında kendisinden "Koca Yusuf" diye bahsedince de lakabı kalıcı oldu.

Yaptığı güreşlerde yenilmemesi ve heybeti nedeniyle dünyada "Korkunç Türk" (Terrible Turk) olarak tanındı.

ABD'den dönerken gemi kazasında vefat etti

Koca Yusuf, 1894'ten itibaren Avrupa ve ABD'de dönemin ünlü güreşçileriyle müsabakalar yaptı.

Fransa'da 3 sene hiç yenilmeyen ve rakipsiz kalan Koca Yusuf, aldığı teklifle ABD'ye gitti.

ABD'de çıktığı 33 müsabakayı da kazanarak minderi rakiplerine dar eden efsane pehlivan, dünyaya "Türk gibi güçlü" sözünü söyletti.

Koca Yusuf, ABD'den 1898 yılında yurda dönerken Atlantik Okyanusu'ndaki gemi kazasında hayatını kaybetti.

"Cihan pehlivanı"nın mezarının Portekiz'in Azor Adaları'ndaki bir kilisenin bahçesinde olduğu iddia edildi. Türkiye Güreş Federasyonu, bu iddianın gerçekliğini araştırmak üzere komisyon kurdu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran, İsfahan ve Tebriz hariç tüm havalimanlarının 05.00-18.00 saatleri arasında uçuşlara açılacağını duyurdu

2025-07-03 23:19 - Dünya

Bakan Yumaklı: Son bir haftada 624 yangından 621'i kontrol altına alındı

2025-07-04 00:18 - Gündem

Trump, ülkelere "tarife mektupları" göndermeye yarın başlayabileceklerini söyledi

2025-07-04 01:17 - Dünya

Suriye'nin ulusal logosu yenilendi

2025-07-04 00:57 - Dünya

FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda çeyrek final heyecanı başlayacak

2025-07-04 00:17 - Spor

Trump, Putin ile Ukrayna konusunda "hiç bir ilerleme kaydedemediğini" söyledi

2025-07-04 01:23 - Dünya

Gazze belgeselinin yapımcısı, BBC'yi kendisini susturmaya çalışmakla suçladı

2025-07-04 02:27 - Medya

Samsun'da hortum cep telefonu kamerasıyla kaydedildi

2025-07-04 00:23 - Gündem

DMM'den bazı orman yangınlarını PKK'ya bağlı bir grubun üstlendiği iddialarına ilişkin açı

2025-07-04 00:37 - Gündem

Formula 1'de sıradaki durak Büyük Britanya

2025-07-04 09:17 - Spor

İlgili Haberler

Milli güreşçi Beyza Nur Akkuş, 20 yaş altında Avrupa şampiyonu oldu

22:12 - Spor

664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açılış töreni gerçekleştirildi

22:08 - Spor

A Milli Futbol Takımı'nın yeni yardımcı antrenörü Hakan Balta oldu

21:18 - Spor

UEFA'dan Beşiktaş'a 900 bin avro para cezası

19:38 - Spor

Trabzonspor, Onuachu ile 3+1 yıllık anlaşma sağladı

19:22 - Spor

Günün Manşetleri

Hamas, Gazze'de ateşkes teklifine "olumlu yanıtını" arabuluculara ilettiğini açıkladı

23:23 - Dünya

Hamas, Gazze'de yeni ateşkes teklifine ilişkin "olumlu yanıtını" duyurdu

23:12 - Dünya

Ruanda Kurtuluş Günü resepsiyonu Ankara'da düzenlendi

23:02 - Siyaset

Bakan Yumaklı: Buca ve Ödemiş'teki yangınlar kontrol altına alındı

22:48 - Gündem

Eski İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Dünya her zamankinden daha kaygılı

22:43 - Dünya