?>

Çiftçilere bu yıl yaklaşık 2,5 milyar lira kuraklık tazminatı ödemesi yapıldı

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) tarafından uygulanan köy bazlı verim sigortası çerçevesinde bu yıl kuraklıktan etkilenen çiftçilere, saha incelemeleri sonucunda yaklaşık 2,5 milyar lira tazminat ödemesi yapıldı.

Ekonomi - 2 ay önce

İstanbul

Anadolu Ajansının (AA) "Kuraklığın gölgesinde tarım" dosyasının bu haberinde, çiftçilerin ürünlerine zarar veren kuraklık, don ve sıcak rüzgar gibi etkenlere karşı yaptırdıkları sigortalar ele alındı.

Tarım alanında ürünlerin sigortalanması, hem üretici hem de tüketici açısından kritik önem taşıyor.

Bu kapsamda, Türkiye'de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla sigorta mekanizması kanunla düzenlenerek 2005'te uygulamaya alındı.

Kanun kapsamındaki risklerle ilgili yapılacak sigorta sözleşmelerinde standardın sağlanması, riskin en iyi koşullarda transferi için uygun ortam oluşturulması, oluşacak hasarlarda tazminatın tek merkezden ödenmesi ve tarım sigortalarının geliştirilerek yaygınlaştırılması amacına yönelik bir sigorta havuzu kuruldu. Bu havuza ilişkin tüm iş ve işlemler TARSİM tarafından yürütülüyor.

????

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, TARSİM tarafından bitkisel ürün, sera, küçükbaş ve büyükbaş hayvan, su ürünleri hayat, ipek böceği, köy bazlı verim, kümes hayvanları hayat, arıcılık ve gelir koruma sigortaları uygulanıyor.

Köy bazlı verim sigortası çerçevesinde, Bakanlık tarafından belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı kuru tarım alanlarında üretimi yapılan ve sigortalanmış buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve yağlık ayçiçeği ürününde köy genelinde kuraklık, don, sıcak rüzgar ve sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağışın neden olduğu verim kaybı teminat kapsamına alınıyor.

Bu kapsamdaki ürünler için eksperler tarafından referans parsellerde saha incelemesi, verim tespitleri yapılıyor ve ilgili üründe köyün verim değeri tespit ediliyor.

Söz konusu sigortayla, kuraklık dolayısıyla bu yıl yaklaşık 2,5 milyar lira tazminat ödemesi yapıldı.

Çiftçiler TARSİM'e nasıl başvurabilir

TARSİM poliçeleri, Tarım Sigortaları Havuzu adına sigorta sözleşmesi yapmaya yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri tarafından düzenleniyor.

Öte yandan, bitkisel ürün sigortalarının ve sera sigortalarının devlet prim desteği yüzde 50, don teminatı için yüzde 67, gelir koruma sigortasında yüzde 60 ve köy bazlı verim sigortasında yüzde 70 olarak uygulanıyor.

Sigorta branşlarında tarife ve talimatlarda belirtilen koşulların sağlanması kaydıyla poliçe primi üzerinden farklı indirim oranları uygulanıyor. Tüm sigorta branşlarında, prim tutarının tamamının peşin ödenmesi durumunda yüzde 5 peşin ödeme indirimi, sigorta yaptıran yetiştiricinin yaşının 40 ve altında olması halinde poliçe primi üzerinden yüzde 5 genç çiftçi indirimi yapılıyor. Sigorta yaptıran yetiştiricinin kadın olması halindeyse yüzde 10 indirim yapılıyor. Engelli, şehit ve gazi yakınlarına ve sözleşmeli üretim kapsamında da çeşitli indirimler uygulanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Başkanı Trump: Ateşkesin devam edeceğini düşünüyorum, herkes savaştan yoruldu

2025-10-11 02:38 - Dünya

Galatasaray, Başakşehir ve Samsunspor, Avrupa Futbol Kulüpleri Birliğine katıldı

2025-10-10 00:52 - Spor

İstanbul'da uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonlarda 11 şüpheli yakalandı

2025-10-09 08:12 - Asayiş

İsrail'in alıkoyduğu aktivist Sümeyye Sena Polat'tan annesine "İyiyim" mesajı

2025-10-07 13:44 - Çevre-Hayat

Almanya'da yaklaşık 50 bin evsiz sokaklarda yaşama mücadelesi veriyor

2025-10-10 12:12 - Dünya

Emtia piyasasını yılın 9 ayında değerli metaller sırtladı

2025-10-10 11:33 - Ekonomi

İran’da nükleer belirsizlik ve yaptırım sorunları derinleşirken muhtemel savaşa karşı da askeri hazırlıklar sürüyor

2025-10-10 14:41 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Voleybol Kadınlar Şampiyonlar Kupası sahibini buluyor

2025-10-07 11:28 - Spor

Samsun Çarşamba Havalimanı yılın 9 ayında 1 milyon 187 bin yolcuya hizmet verdi

2025-10-09 11:18 - Çevre & Seyahat

Fiber Lazer Kesim Makineleri: Endüstriyel Üretimde Hassasiyetin Yeni Standardı

2025-10-10 13:18 - İnsan&Hayat

İlgili Haberler

Dünya Ticaret Örgütü: 2025'in ikinci yarısında ticaret büyümesi yavaşladı

21:12 - Ekonomi

11. Dünya Helal Zirvesi sona erdi

20:03 - Ekonomi

11. Dünya Helal Zirvesi'nde DEİK Türkiye-Filistin İş Forumu düzenlendi

18:52 - Ekonomi

Global Turks Vakfı ve Global Liderlik Akademisi tanıtıldı

18:43 - Ekonomi

Çiftçilere 711 milyon 848 bin lira tarımsal destek ödemesi bugün yapılacak

18:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından 'KAIROS' isimli gemiye ilişkin açıklama

21:38 - Gündem

Mecidiyeköy'de metrobüs arızası seferleri aksattı

21:33 - Gündem

Dünya Ticaret Örgütü: 2025'in ikinci yarısında ticaret büyümesi yavaşladı

21:12 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığından Türkiye'nin IMO konsey üyeliğine seçilmesine ilişkin açıklama

21:02 - Siyaset

İstanbul'daki yasa dışı bahis gelirlerini aklama soruşturmasında 13 şüpheli tutuklandı

20:57 - Gündem