?>

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne 2021 başvuru döneminde son haftaya girildi

Sisteme başvurusunu 30 Haziran'a kadar yapmayan üreticiler desteklerden ve düşük faizli kredi uygulamalarından yararlanamayacak.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Devletin üretici ve yetiştiricilere sağladığı desteklerden yararlanmak için gerekli kriterlerden biri olan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlar için başvurular 30 Haziran'da sona erecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan, tarımsal üretimle uğraşanlar için "nüfus cüzdanı" olarak nitelendirilen ÇKS ile çiftçilik bilgileri, merkezi veri tabanında toplanıyor.

Tarım politikalarının belirlenmesinde de yararlanılan sistemler bütünü olarak hayata geçirilen ÇKS ile çiftçilerin özlük bilgileri, faaliyetleri sırasında kullandıkları arazi, hayvan, girdi gibi varlıkları, ürün deseni, ortalama verimleri gibi datalar kayıt altında tutuluyor.

Sisteme kayıtlılar desteklerden yararlanıyor

Sistemde kaydı bulunan ve güncel bilgileri olan üreticiler, mazot, gübre, yem bitkileri, küçük aile işletmesi, sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi, fidan, fide kullanımı, iyi tarım uygulamaları, organik tarım desteği, katı organik ve gübre gibi desteklerden yararlanabiliyor.

Kayıtlılar, çiftçilere özel uygulanan güncel indirim ve kampanyalara da dahil olabiliyor. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'ne göre yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteğinden de bu sisteme kayıtlı olanlar faydalanabiliyorlar.

Kayıt yoksa tarım sigortası yaptırılamıyor

ÇKS başvurusunu yapmayan üreticiler desteklerden yararlanamıyor, tarım sigortası yaptıramıyor ve düşük faizli kredi kullanamıyor.

Bu durumdaki üreticiler, yıl içinde doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden de faydalanamıyor.

Üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen düşük faizli kredilerden haberdar olabilmek, devlet destekli projelerden faydalanabilmek için e-Devlet'te bulunan Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekiyor.

2021 üretim yılı için sisteme başvurularda son haftaya girildi. 30 Haziran'da sona erecek başvuruların kayıt altına alınması için e-Devlet üzerinden doldurulan belgelerin Tarım ve Orman Bakanlığının il ya da ilçe müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Eskişehirli 'Örümcek Adam' kostümüyle gittiği merkezde Kovid-19 aşısı oldu

2021-06-19 15:56 - Çevre-Hayat

Bakan Koca, bir günde 1 milyon 582 bin 232 doz aşı yapıldığını duyurdu

2021-06-18 03:31 - Gündem

Terör örgütü PKK'nın katlettiği babasının mezarı başında buruk doğum günü

2021-06-19 16:31 - Çevre-Hayat

Kılıçdaroğlu: Demokrasiyi ve insan haklarını savunuyoruz

2021-06-22 18:56 - Siyaset

Tekirdağ'da lodos nedeniyle kıyılara müsilaj geri geldi

2021-06-18 16:18 - Çevre-Hayat

ABD'de Kovid-19'un Delta varyantının baskın tür olması bekleniyor

2021-06-18 22:21 - Dünya

NATO, Rusya'nın Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararını üzüntüyle karşıladı

2021-06-18 22:31 - Dünya

Galatasaray Başkan Adayı İbrahim Özdemir'den, Ralf Rangnick açıklaması

2021-06-17 19:37 - Spor

Para milli atıcılardan Dünya Kupası'nda birer altın ve bronz madalya

2021-06-18 23:11 - Spor

BM: Etiyopya'nın Tigray bölgesinde insani yardımlar engelleniyor

2021-06-18 11:21 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'nin cari açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 42,9 azaldı

16:27 - Ekonomi

OECD, küresel ekonomide bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,2'ye yükseltti

16:18 - Ekonomi

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı temmuzda azaldı

15:32 - Ekonomi

TEDAŞ, 25 kilovat ve altı GES kapasitesi için proje hazırlama uygulamasını hayata geçirdi

15:17 - Ekonomi

Enerji Bakanı Bayraktar, New York'ta enerji ve finans sektörünün temsilcileriyle görüştü

13:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'nin cari açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 42,9 azaldı

16:27 - Ekonomi

ABD Gizli Servisi, New York'u tehdit eden telekomünikasyon ağını çökerttiğini açıkladı

16:22 - Dünya

OECD, küresel ekonomide bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,2'ye yükseltti

16:18 - Ekonomi

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, BM'yi "hiçbir iş yapmamakla" suçladı

16:08 - Dünya

Artvin'de sel ve heyelan nedeniyle Camili'de mahsur kalan turistler helikopterlerle tahliy

16:03 - Gündem