?>

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin : "Siyaset Çok Kirlendi"

Söze “siyaset çok kirlendi” diye başlayan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin çarpıcı tespitlerde bulundu. .

Gündem - 5 yıl önce

Haber Merkezi

“Son 50 yılı baz aldığınızda 50 yıl içerisinde çeşitli sorunlar yaşanmıştır darbe dönemi olmuştur, ekonomik sıkıntılar olmuştur ama hiçbir dönem kararsızlar partisi yüzde 25 oranda olmamıştır ve siyasi partilerin seçmenleri, üyeleri partilerinden bu kadar memnuniyetsizliklerini ifade etmemiştir.

Bu da maalesef siyasetin kirliliğinden kaynaklanıyor.

Çünkü herkes kendi yakın çevresindeki insanları görüyor onun siyasetteki yaşam biçimi çocuklarının, ailelerinin mal varlıklarının artışları bunlar ister istemez siyaseti çürüttü daha fazla çürümeden mutlaka bir etik yasaya ihtiyaç var yani.”

Partililer de partilerine tepkili dediniz?

“Kararsızlar çok. Hangi parti olursa olsun bütün milletvekilleri, partililer, seçmenler kendi partilerinden eskide olduğu kadar memnun değiller.

Bütün araştırmalarda bu görünüyor. Evet oy veriyor ama memnun musun maalesef. Bakın şu anda yüzde 70’i siyasetin gidişatından memnun değil, araştırmalar var.

Siyasetin mutlak ve mutlak hesap verebilir olması lazım, bir etik kuralları olması lazım. Şimdi mesela batıda siyasetçinin ne yapıp ne yapmayacağını ve en ufak şeyde büyük hesap verdiğini görüyorsunuz.

Bizde ise ister milletvekili olsun ister belediye başkanı olsun hesap vermeme var. Bu etik yasa sadece milletvekillerini kapsamıyor, belediye başkanları dâhil bütün siyasetçileri kapsayacak aynı zamanda.”

Siyasette genel bir sorun var yani?

“Kesinlikle, bunun partiyle, martiyle ilgisi yok. Bu bir parti meselesi değil bir genel bir sorun.

Biz siyaset yapanlar, siyasi partilerin genel merkezleri bunların hepsi devletin parasını harcayan kurumlardır çünkü hazineden para alıyorsunuz. Bu harcamaların nasıl olduğunu görmek ister vatandaş. 83 milyon vatandaş vergi ödüyor, ödediği vergilerin siyasetçiler tarafından nasıl harcandığını görmesi gerekiyor. Ne yazık ki harcamalar konusunda, ihaleler konusunda, imar uygulamaları konusunda her alana baktığımızda siyaset çok kirlendi. Bu kirlilikten kurtulmak için siyasi etik yasası çok acil bir duruma geldi.”

Peki bu genel bir sorunsa ve siyasilerde bunun farkındaysa yasa neden çıkarılmıyor?. Ya da çıkmasını niye istemiyorlar? Tekin, devam ediyor:

“Sadece milletvekilleri değil siyasetçiler de istemiyor. Çünkü bir kural, hesap verilebilir bir duruma gelince kafanıza estiği zaman bir imar uygulaması yapamazsınız, kamu kaynaklarını istediğiniz gibi harcayamazsınız. Kimse hesap vermek istemiyor. Bu düzen herkesin hoşuna gidiyor ama bu düzen vatandaşın canını alıyor. Bir ülkede yolsuzluk yüksek orandaysa o ülkede yüksek oranda yoksulluk var demektir.

Bu etik kurallar aynı zamanda yoksulluğa da çare olacaktır. Vatandaşın tamamı devlete karşı olan sorumluluklarını yerine getiriyor. Çocuğunu askere gönderiyor vergisini ödüyor hiç bir kuralsızlık içinde olmuyor. Ama siyasiler kuralsız davranınca vatandaş isyan ediyor ve partilere karşı ciddi bir kaygı ve kuşku duymaya başlıyor.”

Meclis Başkanı’nın bu girişimini destekliyorsunuz yani?

“Sayın Meclis Başkanı’nın böyle bir çabası varsa kesinlikle sonuna kadar destekleyeceğim. Bir etik yasasıyla ilgili Sayın Meclis Başkanı geliyorsa CHP olarak gözü kapalı her türlü desteği vermeye hazırız. Ülkenin acil bu kirlilikten kurtulması lazım. Bir siyasetçi olarak söylüyorum çok kirli. İnşallah çıkar. İnşallah bu sözde kalmaz...”

Ömer Dilek - dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı destek paketi, esnafı mutlu etti

2020-12-15 16:46 - Ekonomi

İstanbul merkezli 5 ilde yasa dışı silah ticareti operasyonu yapıldı

2020-12-17 12:18 - Gündem

Yeni Malatyaspor kupada final hedefliyor

2020-12-16 15:06 - Spor

Bakan Varank: Faz çalışmalarında aşıyı vurdurmakla ilgili niyetimiz var

2020-12-17 18:12 - Ekonomi

FETÖ'nün 'emniyet mahrem kadın yapılanması'na operasyon: 7 gözaltı

2020-12-15 22:47 - Gündem

LeasePlan Türkiye, kısa süreli araç kiralama hizmeti EsnekPlan'ı hayata geçirdi

2020-12-18 15:35 - Genel

Marmarabirlik bu yıl ürün satışında rekor kırdı

2020-12-15 18:31 - Ekonomi

Kovid-19 salgını yazlıkları kışlığa çevirdi

2020-12-15 19:18 - Genel

Evini ofise dönüştürdü, perde ihracatçısı oldu

2020-12-17 16:57 - Ekonomi

Facebook, Afrika'da Fransa ve Rusya bağlantılı sahte hesapları kaldırdı

2020-12-16 10:16 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'den Nepal'e yönelik güvenlik ve seyahat duyurusu

00:12 - Gündem

Kızılay'dan Kerkük'teki Türkmenlere gıda yardımı

21:47 - Gündem

İlk "Türk demiri" üretiminin 86. yılı

21:42 - Gündem

ASELSAN'ın "dron avcısı" yurt dışında ilk kez sergilendi

21:27 - Gündem

Roketsan yeni nesil savunma sistemlerini Londra'da sergiliyor

21:17 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, gittiği restoranda Gazze protestosuyla karşılaştı

08:03 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na yeni bir İHA saldırısı düzenlendi

02:32 - Dünya

ABD'li Senatör Sanders, Netanyahu hükümetinin "kontrolden çıktığını" belirtti

01:43 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Katar Emiri Al Sani ile telefonda görüştü

01:32 - Dünya

Trump, ABD ve Hindistan'ın ticaret müzakerelerine devam ettiğini belirtti

01:13 - Dünya