?>

'Cezeri'nin uçuş denemesinin Diyarbakır'da yapılması önerisine Selçuk Bayraktar'

"Cezeri"nin Amida Höyük'te uçuş denemesi yapması talebine, Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'dan destek mesajı geldi.

Gündem - 5 yıl önce

Diyarbakır

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk uçan arabası "Cezeri"nin "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te uçuş denemesi yapması talebine, Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'dan destek mesajı geldi.

Sur ilçesindeki Amida Höyük Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız'ın, Türkiye'nin ilk uçan arabası "Cezeri"nin uçuş denemesinin, ünlü İslam alimi El Cezeri'nin dünyanın ilk robotlarını yaptığı ve Amida Höyük'te gerçekleştirilmesi önerisine Bayraktar, Twitter hesabından yanıt verdi.

Bayraktar, yaptığı paylaşımda, "Testlerde biraz daha yol alalım... Cezeri'nin hatırasını, yaşadığı toprakların ev sahipliğinde yad etmekten şeref duyarız... Semalarımızda Hür ve Özgür..." ifadelerine yer verdi.

Ardından Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da Twitter'dan, "Diyarbakır hazır, heyecanla bekliyor. Cezeri denemelerinin Diyarbakır'ımızda yapılmasından onur duyarız. İki gururu bir arada yaşamak isteriz." mesajını paylaştı.

Baykar tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk uçan arabası "Cezeri", 15 Eylül'de ilk uçuş testlerini başarıyla tamamlamıştı.

Şırnak da talip oldu

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Cizre Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Sevinç, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk uçan arabası "Cezeri"nin uçuş denemesinin Şırnak'ta yapılması talebinde bulundu.

Baykar'ın geliştirdiği Türkiye'nin ilk uçan arabası "Cezeri"nin, 15 Eylül'de ilk uçuş testleri başarıyla tamamlandı.

Ünlü İslam alimi El Cezeri'nin adı verilen uçan arabanın uçuş denemelerinin, Cezeri'nin bilimsel çalışmalarını yürüttüğü Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde yer alan ve "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yapılması önerisinin ardından Şırnak da uçuş denemelerine talip oldu.

Vali Pehlivan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Uçan araba Cezeri'ye İsmail Ebul İz El-Cezeri'nin doğduğu, yaşadığı ve bağrında türbesinin yer aldığı memleketi Şırnak Cizre'de ilk uçuşu yapmak çok yakışır. Ev sahipliği yapmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyarız." ifadelerini kullandı.

Cizre TSO Başkanı Sevinç de "Cezeri"nin uçuş denemelerinin El-Cezeri'nin memleketi Cizre ilçesinde yapılması için Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'a davette bulundu.

Sevinç, sibernetik alanının kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ustası bilim insanı ve lakabını yaşadığı ilçeden alan İsmail Ebul iz El- Cezeri’nin isminin verildiği "Cezeri" için ilk uçuş denemelerinin Cizre ilçesinde yapılmasından büyük onur duyacaklarını aktardı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Mağara cami' tescil yolunda

2020-10-18 14:47 - Kültür Sanat

Iğdır'a özgü patlıcan reçeli yörenin kadınlarına kazanç kapısı oldu

2020-10-22 16:10 - Genel

Medipol Başakşehirli futbolcu Junior Caiçara ameliyat edildi

2020-10-23 16:36 - Spor

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan: Yeni CHP genetiğiyle oynanmış bir siyasal kurumsal yapıdır

2020-10-18 19:46 - Siyaset

UNICEF Kovid-19 aşısı için 520 milyon şırınga stoklayacak

2020-10-19 23:08 - Genel

ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası 17 Aralık'ta üretime hazır olacak

2020-10-20 19:38 - Ekonomi

Sivasspor İspanya deplasmanında kaybetti

2020-10-23 03:05 - Spor

ASELSAN Ar-Ge'de hız kesmiyor

2020-10-20 15:31 - Ekonomi

Almanya'dan Türkiye'nin Otomobili'ne övgü

2020-10-18 18:21 - Teknoloji

SpaceX, Starlink uydularının fırlatılışını iptal etti

2020-10-23 02:21 - Teknoloji

İlgili Haberler

2026 Yılı Hac Protokolü Cidde'de imzalandı

14:37 - Gündem

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 22'nin altına düştü

14:22 - Gündem

Siber suçlarla mücadele kapsamında gözaltına alınan zanlılardan 53'ü tutuklandı

13:48 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan yarın ABD'yi ziyaret edecek

13:38 - Gündem

Sivil toplum kuruluşlarından "10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü" mesajı

13:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Gazze’de 3 yaş altı çocukların temel aşılarını tamamlaması için yeni bir kampanya başlatıldı

14:47 - Dünya

2026 Yılı Hac Protokolü Cidde'de imzalandı

14:37 - Gündem

Nobel ödüllü ekonomist en ilginç ekonomik anomalilerin büyük veride saklı olduğunu düşünüyor

14:33 - Ekonomi

Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatı 10 ayda 10 milyar doları aştı

14:28 - Ekonomi

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 22'nin altına düştü

14:22 - Gündem