?>

Cezayir'de sokağın geçiş dönemi için istediği isim İbrahimi

Cezayir'de sokağın geçiş dönemini yürütmesi için ismini öne çıkardığı eski Dışişleri Bakanı Ahmed Talib İbrahimi, görevi prensipte kabul ettiğini açıkladı.

Dünya - 6 yıl önce

Cezayir

Cezayir'de halkın geçiş dönemini yürütmesini istediği eski Dışişleri Bakanı Ahmed Talib İbrahimi görevi prensipte kabul ettiğini açıkladı.

Abdulaziz Buteflika'nın 2 Nisan'da yoğun halk protestoları ve ordunun uyarıları sonucu cumhurbaşkanlığından istifa ettiği Cezayir'de Buteflika sonrası geçiş dönemine ilişkin tıkanıklık devam ediyor.

Yaklaşık üç aydır her hafta aralıksız gösterilere devam eden Cezayirliler, anayasaya göre geçiş dönemini yürütmesi gereken devletin zirvesindeki isimleri "Buteflika döneminin temsilcileri" olduğu gerekçesiyle reddediyor.

Buteflika'nın istifasında üst üste yaptığı uyarılarla kritik rol oynayan ordu ise ülke yönetiminde boşluk olmaması için anayasal süreçte ısrar ediyor.

"Halkın iradesinin üzerinde irade yoktur"

Cezayir genelindeki protestolarda geçiş dönemini yönetmesi için ismi öne çıkan 87 yaşındaki Ahmed Talib İbrahimi, çarşamba günü yayımladığı mesajında "gösterilerde ismini zikrederek kendisini onurlandıran" Cezayir halkına teşekkür ederek görevi prensipte kabul ettiğini açıkladı.

Egemenliğin halka devredilmesi için tüm tecrübesiyle elinden geleni yapacağını belirten İbrahimi, krizden çıkış yolu olarak Anayasa'nın 7. ve 8. maddelerine işaret ederek, "Bunları en geniş anlamıyla uyguladığımız zaman halkın iradesinin üzerinde irade yoktur." ifadesini kullandı.

Cezayir Anayasası'nın 7. ve 8. maddelerinde "halkın her iktidarın kaynağı olduğu" ve "kurucu iktidarın halka ait olduğu" belirtiliyor. 102. madde de "cumhurbaşkanının istifası, yetkilerini yerine getirmede bir engelle karşılaşması, ölüm veya hastalık nedeniyle söz konusu makamın boşalması halinde" izlenecek süreç düzenliyor.

Tunus'ta yasama organı Millet Konseyi Başkanı Abdulkadir bin Salih'in 90 günlük geçici cumhurbaşkanlığı görevine başlaması ve 4 Temmuz'da yeni cumhurbaşkanı seçiminin yapılması planıyla 102. madde zaten şu an işliyor.

Cezayir sivil toplumu ve muhalefeti ise "Buteflika rejiminin temsilcileri" olduğu gerekçesiyle gerek geçiş dönemini yöneten isimleri, gerekse geçiş döneminin uygun koşullar oluşmadan dayatılması nedeniyle mevcut durumu reddediyor.

Bin Salih'in 90 günlük geçici cumhurbaşkanlığından sonra anayasada öngörülen ikinci 90 günlük sürede bu görevi İbrahimi'nin yürütmesi talep ediliyor.

Ordunun geçiş dönemi rolüne övgü

Anayasanın "kul yapımı bir metin olduğunu, esnetilebileceğini, halkın iradesiyle güçlendirilmiş duruma uygun meşruiyetin, şekli bir meşruiyete tercih edilmesi" gerektiğini belirten İbrahimi, geçiş sürecinin ana aktörü orduya ilişkin şunları kaydetti:

"Gösterilerin barışçıl kalmasını sağlamak ve yaşananlara doğrudan müdahil olmama tercihiyle ordu önemli bir rol üstlendi. Ancak ordu, anayasal olsa bile artık halkın itibarını kaybetmiş kurumları savunmak yerine akil insanların ve aydınların tekliflerine kulak vermeli."

Cezayir ordusundansa henüz İbrahimi'nin rolüne veya açıklamalarına ilişkin bir yanıt gelmedi.

Bağımsızlık dönemi öğrenci lideri

Ahmed Talib İbrahimi, Fransız işgaline karşı Cezayir Müslüman Alimler Birliğinin kurucuları arasında yer alan Beşir İbrahimi'nin oğlu olarak 1932 yılında doğdu.

İbrahimi, işgale karşı mücadele döneminde kurucusu olduğu Cezayir Öğrenci Birliği ile 19 Mayıs 1956'da silahlı mücadeleye katıldı. Cezayir'de bu nedenle 19 Mayıs hâlâ resmi Ulusal Öğrenci Bayramı olarak kutlanıyor.

Bağımsızlık sonrasındaki dönemde Eğitim Bakanlığı (1965-1978) görevini yürüten İbrahimi, Cezayir eğitimini Fransız müfredatından çıkararak millileştirme çalışmalarını yürüttü.

İbrahimi, 1982-1988 yıllarında yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı göreviyle kariyerinin zirvesini yaşadı.

Cezayir'de çok partili hayata geçildikten sonra İslami Kurtuluş Cephesinin seçimlerin birinci turunu kazanmasının ardından ordu darbe yaparak seçimleri iptal etti. Yaşanan olayların ardından kanlı bir iç savaşa sürüklenen Cezayir'in kara döneminde İbrahimi aktif siyasetten uzak kaldı.

Yeniden siyasete girme çabaları rejim tarafından farklı yöntemlerle engellenen İbrahimi'nin 2004 yılında serbest ticareti savunan muhafazakar Vefa Partisini kurma başvurusu reddedildi.

Cezayir'de Abdulaziz Buteflika'nın beşinci dönem adaylığına karşı gösterilerin başladığı 22 Şubat'tan itibaren İbrahimi, Buteflika'nın istifa etmesini savunan isimler arasında yer aldı.

Geçiş dönemini yönetmesi için Cezayir'in farklı kentlerindeki gösterilerde ismi öne çıkan İbrahimi, 18 Mayıs'ta emekli Tümgeneral Reşid Bin Yelles ve sivil toplum kuruluşu Cezayir İnsan Hakları Birliği Onursal Başkanı Ali Yahya Abdunnur'la imzaladığı ortak mesajında Cezayir'deki sokak hareketinin temsilcileriyle diyaloğa girmesi için orduya çağrıda bulunmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şampiyon Galatasaray savunmasına Luyindama ve Marcao etkisi

2019-05-21 14:42 - Spor

Muğla'da aranan FETÖ zanlısı Aydın'da yakalandı

2019-05-21 19:12 - Asayiş

Kasımpaşa ve Konyaspor puanları paylaştı

2019-05-18 01:36 - Spor

Sakarya’da silahlı çatışma: 4 ölü, 2’si polis 11 yaralı

2019-05-19 19:47 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan '1919 Bitmeyen Yolculuk' drama sahne gösterimi programını izledi

2019-05-19 23:47 - Gündem

19 yıldır aynı caminin kubbesine yuva yapıyorlar

2019-05-21 14:42 - Çevre-Hayat

'İstiklalimizi geleceğe taşıyacak gençlerimiz her türlü fedakarlığı hak ediyor'

2019-05-19 19:42 - Siyaset

Fatih Terim rekorunu geliştirme peşinde

2019-05-18 15:46 - Spor

'Fotoğraf paylaşımları seyahat tercihlerini etkiliyor'

2019-05-24 15:13 - Ekonomi

Zarif'ten ABD'ye Basra Körfezi'nde 'kaza' uyarısı

2019-05-21 21:12 - Dünya

İlgili Haberler

Uluslararası Göç Örgütü: Sudan'ın Faşir şehrinde son iki günde 26 binden fazla kişi yerinden edildi

22:27 - Dünya

Gazze'de su kıtlığı ve 250 bin ton atık Filistin halkının sağlığını tehdit ediyor

22:08 - Dünya

Fransa'nın Karayipler'deki Guadeloupe Adası açıklarında 6,5 büyüklüğünde deprem

18:18 - Dünya

İsrail: Erdoğan liderliğindeki Türkiye, İsrail'e diplomatik ve ekonomik yaptırımlar uyguladı

16:57 - Dünya

Almanya: Türkiye, birçok siyasi konuda muhatap olarak önemli rol oynuyor

16:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Kurum: 24 Ekim itibarıyla tapusu olanlar Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuramayacak

23:38 - Gündem

Süper Lig'de görünüm

23:23 - Spor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

23:07 - Gündem

Fenerbahçe, Gaziantep FK'yi 4 golle geçti

22:57 - Spor

Eurofighter savaş uçaklarını Türk hava sahasında F-16'lar karşıladı

22:48 - Gündem